Végül is | Karikatúrák a Vízivárosi Galériában

Posted on 2012. május 30. szerda Szerző:

0


A »végül is« látszólag csak egy divatjamúlt töltelék kifejezés, egy szokványos nyelvi panel, amit a »vég« szócska miatt óhatatlanul valami sokat sejtető titokzat leng körül, és tényleg: egyszer minden és mindenki véget ér (ezért kéretik lehetőleg homlokráncolva vagy komoran tépelődve kimondani); mégis, egy ideje mintha valami általános érvényű a posteriori igazsággá nemesült volna, ami láthatatlan sötét anyagként hatja át a kor történéseit, és azokat a megnyilvánulásainkat, amelyek eme történéseket véletlenül vagy okkal-céllal reflektálják, így a szatíra, a karikatúra, és a publicisztika világát is.

Tudjuk,
– hogy az univerzumok »végül is« egy végtelenül kis ponttá roppannak majd össze,
– hogy idén világvége lesz,
– hogy bármikor a fejünkre eshet egy kisbolygó,
– hogy kitörhet egy szupervulkán,
– hogy bármelyik pillanatban leállhat a szívünk, a nemiszervünk vagy a békávénk;

végül azt is, hogy eme borzalmak érzetét már csak az évek óta tomboló világméretű végkiárusítás enyhítheti…

Ezt az elszabadult és látszólag önálló életre kelt univerzális érzeményt próbálja különb-különb nézőpontokból megjeleníteni a KOKSZ Műhely tizenvalahány szatirikus képzőművésze a »Végül is…« című kiállításon, amit 2012. május 30-án, 18 órakor nyit meg Császár Tamás (szatirikus képzőművész és titkos szakesztéta) a Vízivárosi Galériában.

A kiállítás június 22-ig látható.

Helyszín: Vízivárosi Galéria (1027 Budapest, Kapás utca 55.; http://www.vizivarosigaleria.hu)
Nyitva tartás: keddtől péntekig 13 és 18 óra, illetve szombaton 10 és 14 óra között.

A KOKSZ Műhely – a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Szatirikus Képzőművészeti Szakosztálya – épp tíz éve alakult. Azóta volt nagyjából húsz sikeres kiállítása itthon és külföldön, köztük jó néhány reprezentatív villantása a legjobb kiállítótermekben és exkluzív galériákban, de volt az Andrássy út közepén, a »széles tömegek« számára is… Voltak laza »szakosztályülései« belvárosi sörözőkben, kávéházakban, vagy nyaranként egy hűvös tetőteraszon, ahova eljöttek a barátok és ismerősök is, nemkülönben Goya, Daumier, Doré, Grosz és Steinberg – sőt: egyszer mintha a »végül is« egyik legnagyobb teoretikusa: Th. Wiesengrund-Adorno is ott lett volna…

A Műhely tagja Árvay László, Bojcsuk Iván, Császár Tamás, Fenekovács László, Gyulai Líviusz, Halász Géza, †Hegedűs István, Jelenszky László, Kaján Tibor, Kemény György, Lipták György, Makina, Sajdik Ferenc, Surányi J. András, Szalay Pál, Szerényi Gábor, Tettamanti Béla és Varga Zsófi.

A kiállítást a kArton Galéria – Karikatúra és Képregény Múzeum támogatja.