Artur Domosławski: Háborúk és forradalmak költője

Posted on 2012. február 29. szerda Szerző:

0


Háborúk és... - borítóArtur Domosławski munkája az egyik legnagyobb lengyel riporter, író, Ryszard Kapuściński első teljes életrajza, mely eddig ismeretlen tényeket és meglepő felfedezéseket tartalmaz. A tökéletesen szerkesztett kötet színes és pontos képet fest hőséről és arról közegről, melyben Kapuściński élt és alkotott.

Ryszard Kapusciński, akinek könyvei Magyarországon is igen keresettek, szépirodalmi szintre emelte a riport műfaját. Az egész világot beutazta, 27 forradalom szemtanúja volt, sokszor forgott életveszélyben, négyszer akarták agyonlőni, 12 háborús fronton fordult meg, Afrikában súlyos trópusi betegséget szerzett, amelyből felgyógyult. Rangos lengyel folyóiratok munkatársaként, majd pedig a PAP lengyel hírügynökség afrikai és latinamerikai tudósítójaként dolgozott évtizedeken át. Artur Domosławski három évig dolgozott Kapusciński terjedelmes életrajzán.

A család barátként kezelte a tehetséges újságírót és tanítványt, minden segítséget megkapott most viszont perelni akarja az özvegy a mester lejáratása miatt. A szerző a krakkói Znak kiadó támogatásával járta végig azokat a helyszíneket, amelyek világjáró hőse számára a legfontosabbak voltak. A kész mű ismeretében a szerkesztők mégis veszni hagyták a befektetést, és lemondtak a kiadásáról. A lengyel Bertelsmann megköszönte az ajándékot, piacra dobta a könyvet, majd két hét alatt eladott belőle kétszázezret. Azóta mindenki erről beszél Lengyelországban, de máshol is rögtön felfigyeltek a könyvre, ahol fogalommá vált Kapusciński neve.

Bővebben a könyvről: Portré, szakmai és történelmi keretben

Poligráf Kiadó, 2011

Fordító: Hermann Péter

ISBN 978 963 863 4566

Kapuściński művei magyarul:

Golyózáporban Angola földjén (Kossuth, 1977)
A császár (Magvető, 1981; Európa, 1987)
A sahinsah (Európa, 1985, 1987)
Futballháború (Európa, 1988)

2012 tavaszán Artur Domosławski  a Lengyel Intézet meghívására – a kötet promóciója apropóján – Budapestre látogat.

»Egy kezünkön meg tudjuk számolni a nagy emberekről írott nagy könyveket. Ez a könyv közéjük tartozik. Artur tud hallgatni, hadd beszéljenek a fényképek, kéziratfeljegyzések, a leírt mondatok, és azok a szavak, melyeket Ryszard érdemtelennek tartott lejegyezni, bár megérdemelték volna.« Zygmunt Bauman, szociológus

»A könyv egy saját sorsába, történelembe, gyengeségébe és nevetségességébe gabalyodott, hús-vér ember története. Ebben a szélesebb kontextusban mutatkozik meg igazán Kapuściński nagysága és sokoldalúsága. Domosławski ennek nyomába indul, az igazságot keresi, és nem törődik vele, hogy egyesek egy újabb lengyel szentre áhítoznak.« Andrzej Stasiuk, író, újságíró