A. L. Kennedy: Day háborúja

Posted on 2012. február 29. szerda Szerző:

0


Day háborúja - borítóA skót írók fiatalabb nemzedékét képviselő Alison Louis Kennedy számos irodalmi díjat nyert regényének hőse, az esendő és szerethető Alfred F. Day őrmester huszonöt évesen második világháborús veterán. „Huszonöt múltam, de alig nézek ki ötvennek – akárhogy igyekszem. Akármilyen sportos vagyok.”

Előzőleg a Royal Air Force légi lövésze, majd hadifogoly. Szorgalmasan elfojtott – háborús és szerelmi – emlékeit egy 1949-es filmforgatás során, a mű-hadifogolytábor kulisszái között engedi mégis a tudata felszínére, hogy kezdeni tudjon velük valamit.

Kennedy mindig friss, néha meghökkentő, máskor megindítóan szép, erőteljes prózája észrevétlenül ismerteti meg az olvasót a légierő mindennapjaival, az idegfeszítő bevetésekkel, a német hadifogolytáborral, a háborús és a háború utáni Londonnal, a háború tudatmódosító, lelket romboló hatásával.

Aki olvasta korábban magyarul is megjelent, Hát boldog vagyok című regényét, annak számára nem ismeretlen a szerző fanyar humora, hátborzongatóan pontos megfigyeléseken alapuló, sajátos stílusa. Aki most találkozik először A. L. Kennedyvel, annak számára a Day háborúja meghatározó olvasmányélmény lehet.

Fordító: Mesterházi Mónika

Bővebben a könyvről: Szűk légtérben

Olvass bele: Részlet a könyvből

Geopen Könyvkiadó, 2010

ISBN 978 963 997 3299