Purim ünnep az Uránia színpadán | A Láthatatlan Kéz

Posted on 2012. február 29. szerda Szerző:

0


BJI

A bibliai Eszter könyvéből készült A Láthatatlan Kéz című zenés komédia/tragédia, melyet a IX. Zsidó Nyári Fesztivál első napján nagy sikerrel mutattak be. Az ókori történethez dalokat írtak, s most újra színre viszik március 4-én, vasárnap a budapesti Uránia moziban.

Az életszeretet, a szerelem, a háború és béke története ez, nagyon sok humorral. Tükröt tart az emberiség egyik korszakokon átívelő, legáltalánosabb problémájának felismeréséhez, hogy a gyűlölet –irányuljon személy vagy népcsoport ellen – semmilyen nézőpontból sem elfogadható.

A három idősíkban játszódó történet napjainkban, egy pinceszínházban kezdődik, ahol épp egy hatvan éve a műsorról levett darabot próbálnak az öreg színfalak között. A rendező nagyapjáról mesél, aki a színház művészeként zsidókat, cigányokat és más üldözötteket, menekülteket bújtatott itt a világháború alatt. Hirtelen vihar tör ki, kiolvad a biztosíték, s egy robbanással 1944-be érkezünk vissza, a történelem színpadára.

Márton, a jószívű, jó kedélyű étterem-tulajdonos érkezik kintről, ahonnan életét kockáztatva szerzett élelmet kishúgának. Márton nem hisz semmilyen istenben, főleg azóta, hogy szeme előtt kínozták meg és hurcolták el testvérét, aki vele ellentétben hithű életet élt.

Nemsokára ide érkeznek barátai, a cigány zenészek is, akiknek ugyanúgy menekülniük kell, mint Ábrahám fiainak. Aztán betoppan egy különös szerzet, a jobb időket látott operadíva, Bella is, aki ezekben az eltorzult időkben lopásból él. Egy nyilas tiszt, Hámori üldözi társával, Pállal együtt. Mikor a tiszt le akarja lőni a pályamódosításból éldegélő hölgyet, egy robbanás torlaszolja el a kifelé vezető utat.

A bent rekedt sokszínű társaságon a félelem kezd úrrá lenni, de mielőtt kitörne a pánik, János, a színész fura ötlettel áll elő: játsszák el »A Láthatatlan Kéz« című színdarabot. Szerepet osztanak, a pince egy rövid időre a perzsa király, Ahasvérus udvarává változik, aki épp új királynőt választ: Esztert.

A darab világában a kelet zenéje és a klezmer keveredik a modern értelemben vett musical stílusával, amelyhez kuriózumként roma motívumok társulnak. Szerzői az együttes tagjai: Szentkirályi György, Ábrahám János, Pánczél Tamás és Oromszegi Bence.

Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.); 2012. március 4. vasárnap 18.00