Valeria Parrella: A fehér tér

Posted on 2012. február 23. csütörtök Szerző:

0


A fehér tér - címlapValeria Parrella (1974–) a fiatal olasz írónemzedék egyik legtehetségesebb tagja: hét éve debütált, ez az első regénye. Főszereplője, Maria negyvenkét éves, esti iskolában tanít irodalmat tagbaszakadt teherautó-sofőröknek. Gondosan kimunkált, magányos élete pontos keretek között zajlik, mígnem egy futó kapcsolatból beköszöntő terhesség fel nem borítja.

A gyermek apja a hírre eltűnik, Mariának minden felelősséget egyedül kell viselnie. Egy este váratlan rosszullét tör rá, kislánya hat hónapra megszületik. Attól a perctől fogva Mariának egész életét át kell értékelnie, az inkubátor mellett töltött végtelen órákban meg kell tanulnia élet és halál mezsgyéjén létezni, elfogadni az intenzív osztály rideg valóságát, együtt kell lélegeznie sorstársnőivel, és reménykedni, bízni; felismerni a várakozás, a szenvedés és a fájdalom értelmét.

Ötven keserves, drámákkal, reményekkel és csalódásokkal teli nap, amíg a baba képes lesz egyedül lélegezni és táplálkozni, és Mariából anya lesz.

Fordította: Balkó Ágnes

Helikon Kiadó – Sors Könyvek sorozat, 2010

ISBN 9789632272436