»Most múlik pontosan…« | Retró kártyanaptárakkal nyit a Fekete ház

Posted on 2012. január 27. péntek Szerző:

0


ÁFÉSZ kártyanaptárEgyedi kalendáriumkiállítással indul a szegedi múzeumi évad: kétszáz éves almanachot, az ötvenes években propagandaanyagként használt Kincses Kalendáriumot és a szocializmus korának reklám kártyanaptárait is bemutatja a szegedi Fekete ház »Most múlik pontosan…« című naptárkiállítása.

Az első, teljes évre szóló naptárak a 16. században jelentek meg. A kalendáriumok eleinte főként vallási ünnepekről és asztrológiai jóslatokról informálták az olvasókat, később pedig a mindennapi élethez kapcsolódó praktikus tanácsokat is tartalmaztak. A 19. századra a háztartások szinte elengedhetetlen kellékei lettek, és modern formáik mind a mai napig életünk meghatározó részei.

A Fekete házban nyíló kiállítás a 19. századtól egészen napjainkig mutatja be a kalendáriumok fejlődését, átalakulását. A legkorábbi darab a Grünn Orbán-féle kalendárium 1813-ból, de egy 1853-as, Jókai Mór által szerkesztett példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők. A huszadik század elejére jellemző, hirdetéseket tartalmazó falinaptárakat is kiállítanak majd, valamint látható lesz az ötvenes években propaganda célra használt Kincses Kalendárium is.

Kincses Kalendárium - 1953A látogatók emellett kártyanaptárak segítségével nosztalgiázhatnak: már évtizedek óta megszűnt állami nagyvállalatokat hirdető anyagokat is kiállítanak, melyeken – nyugati mintára – gyakran lenge öltözékű hölgyekkel reklámozzák az Olympos (narancslégyártó) vagy éppen az ÁFÉSZ (Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezetek) termékeit, boltjait. A kiállítás egészen a 21. századig folytatódik, hazai és külföldi naptár különlegességeket mutat be, például azt az ezüstérmét, melynek egyik oldalán egy 2000. évi, kör alakú naptár látható.

A „Most múlik pontosan…” című kiállításon kívül a hónap műtárgyával, 1848-as tárlattal, továbbá komolyzenei koncerttel is várják az érdeklődőket a 2012-es év első múzeumi hetén a szegedi közgyűjtemények.

A kalendáriumokat bemutató kiállítás május 31-éig látogatható.

Helyszín: Fekete ház (6720 Szeged, Somogyi utca 13.)

Nyitva: 2012. január 24–május 31.