Tóth Krisztina: Milyen egy író élete? | Szerzői est a Radnóti Színházban (program)

Posted on 2011. december 6. kedd Szerző:

0


Tóth Krisztina a mai magyar kortárs irodalom egyik legolvasottabb és legnépszerűbb alkotója, íróként és költőként is páratlanul sikeres. A Magvető Kiadónál megjelent, Vonalkód című könyvét eddig tucatnyi nyelvre fordították le, és legújabb novellaregényét, a Pixelt a közönség és a szakma is egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta.

Tóth Krisztina - Fotó: Marjai Judit

Tóth Krisztina - Fotó: Marjai Judit

A Pixelről – és az életmű eddigi darabjairól – Pikó András faggatja Tóth Krisztinát. Az est meghívott vendége Grecsó Krisztián.

A művekből a Radnóti Színház művészei – Csomós Mari, Szávai Viktória, Schneider Zoltán – olvasnak fel.

Helyszín: Radnóti Miklós Színház (1065 Budapest, Nagymező utca 11.)

Időpont: 2011. december 8., 19:00. Az előadásra jegyet a színház oldalán lehet (online) vásárolni, továbbá személyesen a jegypénztárban.

Tóth Krisztina 1986-ban a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett, majd 1993-ban szerzett diplomát az ELTE Bölcsészkarán.

Első kötete – a Radnóti Miklós emlékéremmel elismert – Őszi kabátlobogás. 1990 és 1992 között ösztöndíjasként csaknem két évet töltött Párizsban, és kortárs francia költészetet fordított. 1995-ban jelent meg A beszélgetés fonala című kötete, majd 1997-ben Az árnyékember. Új és válogatott verseit 2001-ben Porhó címmel már a Magvető Kiadó jelentette meg. 2004-ben az Édes anyanyelvünk pályázat első helyezettje lett vers kategóriában a Síró ponyva címet viselő kötet.

A Vonalkód novelláiban Tóth Krisztina a legszemélyesebb történeteken keresztül idézi meg a hetvenes éveket, azt a kort, amikor vonalkód díszített mindent, ami Nyugatról érkezett. Ez az időszak alakította ki generációjának értékrendjét, ízlésvilágát, kitörölhetetlen félelmeit, megváltoztathatatlan reflexeit. A kötetből készült hangoskönyvön a novellák Pelsőczy Réka előadásában hallhatók.

A Kerge ABC, amely Szabó T. Annával és Varró Dániel közös munkája, az óvodás és kisiskolás gyerekeket segíti az ábécé elsajátításában: a kötetben szereplő állatok neveinek kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével.

Tóth Krisztina 1998 óta ólomüveg-készítéssel és -restaurálással is foglalkozik. 2005 óta vezet szemináriumokat a JAK Irodalmi Egyesület prózaírói, költői, műfordítói és kritikaírói kurzusain.

A Magvető Kiadónál megjelent művei:
Porhó (2001), Síró ponyva (2004), Vonalkód (2006), Állatságok (2007), Vonalkód – hangoskönyv (2007), Szabó T. Anna–Tóth Krisztina–Varró Dániel: Kerge ABC (2008), Magas labda (2009), Hazaviszlek, jó? (2009), Pixel (2011)