World jazz: EBQ és Conference Call | Budapest Jazz Club – koncertajánló

Posted on 2011. november 25. péntek Szerző:

0


Írta: olvassbele

A különleges világjazz estjét ünnepelhetik a rajongók november 29-én, kedden a Budapest Jazz Clubban. Két remek interkontinentális muzsikát játszó zenekar lép fel egy estén. A New York-i avantgarde zenét az etno-jazz stílusjegyeivel ötvöző Eastern Boundary Quartet (USA & H) produkcióját Michael Jefry Stevens saját formációja, a Conference Call (USA & D) követi.

Eastern Boundary Quartet

Eastern Boundary Quartet

A program az Eastern Boundary Quartettel indul, Borbély Mihály (szaxofon), Michael JefryStevens (zongora), Joe Fonda (nagybőgő) és Bágyi Balázs (dob).

A második részben – a klub közönségét nemrégiben szólókoncertjével lehengerlő – Michael Jefry Stevens és a bőgős, Joe Fonda folytatja Stevens saját együttesével, a Conference Call-lal, melyben társai Gebhard Ullmann (fúvós hangszerek) és George Schuller (dob).

[folytatás a videó alatt]

Eastern Boundary Quartet: Icicles. – Michael Jefry Stevens:

Az estén megszólal az Eastern Boundary első, németországi cd-jének, az Iciclesnek anyaga is, melyről Zipernovszky Kornél így írt: »Nem hideg az Icicles című lemezen hallható zene, inkább forró. … A határ képzete több interpretációt is megenged, de a legnyilvánvalóbb a két közép-európai és a két észak-amerikai zenész kulturális hátterének zenei kontrasztja. Saját karakterű world jazzt hoztak létre, miközben mind a négyen maradéktalanul adják saját, legbelső önmagukat.

Borbély Mihály … több saját zenekarában a balkáni népzenétől az avantgárd jazzig a paletta összes árnyalatát műveli. Bágyi Balázs az egyik a kevés magyar dobos közül, aki hagyományos jazzdob felszerelésen is el tud vonatkoztatni a mainstreamtől és a szvinges lüktetéstől.

Kimagasló tudású partnereik az amerikai, leginkább avantgárd felfogású jazz-előadóknak abba körébe tartoznak, akik ügyet sem vetnek a divatirányzatokra. Joe Fonda sokoldalú zenész, nem csak keresett nagybőgős, hanem intermédia művész is. … Fonda és Stevens, valamint a két magyar zenész, Bágyi és Borbély együttes teljesítménye, egymásra sokoldalúan ható zenéje az, amely izgalmassá és emlékezetessé teszi a lemezt.«

Helyszín: Budapest Jazz Club (1088 Budapest, Múzeum utca 7.)

Időpont: 2011. november 29., 21.00