Kisvárosi gyilkosságok | Kat Ailes: Gondterhes nyomozók

Posted on 2024. június 7. péntek Szerző:

0


Paddington |

Első gyermekük érkezése előtt Alice és Joe úgy dönt, hogy inkább elhagyják a stresszes nagyvárosi életet és vidékre költöznek (lásd lent a könyv fülszövegét). Az első helybeliekkel egy szülésfelkészítő tanfolyam első óráján találkoznak a gyógynövénybolt emeleti helységében. Igen, a falu kicsi, de azért akad benne másik három nagyonterhes (vagyis mindenórás) nő: a laza Poppy, a feszült Hen (aki bizony beszélő nevének megfelelően afféle tyúkanyó) és a hippi, egyedülálló Ailsa.

Az első órát két „apróság” zavarja meg – Hen rakétagyorsasággal világra hozza babáját, és miközben mindenkit a váratlan szülés köt le, a tanfolyamnak helyet adó bolt tulajdonosa a pultra borulva meghal. Vajon akárkinek – kivéve Hent, aki egész biztosan mással volt elfoglalva – lehetett alkalma leosonni és megmérgezni a férfit? De főleg miért tette volna bárki is? Sőt egyáltalán meggyilkolták a boltost, Crispin Olivert? Alice és új barátai úgy döntenek, hogy jobb, ha a végére járnak a dolognak – már csak azért is, mert a rendőrség szemében az első számú gyanúsítottak ők és partnereik, no meg az órát tartó Dot… Így lesz a négy kismamából gondterhes nyomozó.

Na, persze innen is látom, hogy néhányan elszenderedtek rövid, ámde velős összefoglalómtól: „Jaj, ne, Paddington megint egy vicces habcsók-krimit ajánl. Én meg ugyan miért is akarnék egy újabb olyan könyvet elolvasni, amiben megint össze nem illő nőkből, (avagy terhes nőkből/nyugdíjasokból/konyhatündérekből) álló csapat old meg egy gyilkosságot?” Megindoklom! Először is, ez tényleg vicces. Már az első oldalakon többször felnevettem, és ez a történet előrehaladtával rendszeresen ismétlődött. Másodszor, Kat Ailes szövege tisztességes krimi. És bizony sokkal jobban működik krimiként, mint több más, hasonló sorozat (ami persze semmit nem vesz el például a Csütörtöki Nyomozóklub élvezhetőségéből).

Alice mindvégig egyes szám első személyben beszél(i el az eseményeket). Nem csupán a gyilkosságot, hanem a gyerekvárással sokak számára együtt járó bizonytalanságokat, furcsaságokat, kényelmetlenségeket is. A történet Alice hangjától, humorától és szarkazmusától annyira élvezetes. Ő ugyanis a humort elsősorban önvédelmi eszközként használja nehéz helyzetekben, amikor a babavárás kapcsán valami ijesztő dologgal kell szembenézni. Vagy amikor Helen nevű, teljesen hülye kutyája véletlenül mérget eszik és csaknem meghal. A főszereplő (narrátorként) azokat a gondolatokat is megosztja az olvasóval, amiket – nem kis (és tőle teljesen idegen) önuralomról tanúbizonyságot téve – nem mond ki hangosan vagy nem kérdez meg a többiektől. A regény tele van elszórt és jól ülő poénokkal, ám ez nem válik vicceskedéssé, és nem megy a „krimiség” rovására.

A főszereplők interakciói életszerűek, hihetőek. Az ember úgy érzi, tényleg benne van Alice fejében, és hallja minden szavukat. A hitelességet erősíti, hogy a regény végére sem teljes a lányok összeborulása, nem válnak valamennyien egymás „öri barijaivá”.

A cosy mystery, vagyis a hangulatos, kellemesen laza krimik egyik fő gyengéje éppen a krimiszál felépítettsége szokott lenni. Itt viszont profi munka bontakozik ki. A cselekmény jól van felépítve, és minden szereplő hozzátesz valamit a rejtély megoldásához. Ez utóbbi is kiemeli a Gondterhes nyomozókat a műfajban tucatszám kínált darabok közül. Általában műfaji sajátosság, hogy számos szereplőnek – ha van is jelentőségük a főszereplő(k) magánéletében – nincs sok köze a bűnügyi szálhoz. A gyilkos személye is sokszor váratlan még azok számára is, akik igyekeznek odafigyelni minden jelre. Ez a sztori még e tekintetben is jól teljesít.

A háttérben pedig – a Kisvárosi gyilkosságok (leánykori nevén Midsummer Murders) tévésorozathoz hasonlóan – kibontakozik a vidéki Anglia egy másik, a sztereotípiákon túli, sokkal összetettebb képe. A történetben igen fontos szerepet játszik például egy kommuna is, de találkozhatunk konzervatív, szélsőséges politikai nézetekkel is.

Összességében Kat Ailes regénye nagyon kellemes meglepetés. Talán több benne az árnyalat, mint a műfajban szokásos. A szereplők kevésbé karikatúraszerűek vagy sematikusak. Azok az olvasók, akik a Csütörtöki Nyomozóklub folytatására várnak, időközben bátran látogassanak el Pentonba.

A könnyedebb krimiket kedvelő olvasóknak több kiadó is kínált főszereplőhöz köthető sorozatokat az elmúlt időszakban. Ailes művének a legközelebbi rokona talán Elle Cosimanóé Finlay Donovan eseteivel, ám az emberi kapcsolatok bemutatásában többet ad amannál.

Pejkov Boján könnyed fordítása szinte tökéletes, így a magyar olvasó kezébe egy kellemes, nyári, szabadság alatti olvasásra termett olvasmány kerül. Egyetlen figyelmeztetést viszont érdemes lenne mellékelni a kötethez: szülés előtt álló, és attól (akár csak tudat alatt) rettegő kismamáknak és kispapáknak nem ajánlott.

A Gondterhes nyomozók – ahogy az már lassan megszokottá válik – egy sorozat első darabja. Remélhetőleg mindegyik főszereplőnek megszületik előbb-utóbb a gyereke, és majd kisbabás anyukákként találkozhatunk újra velük. A második kötet Dead Tired (azaz Halálosan fáradt) címmel a napokban jelenik meg angolul, alig fél évvel az első kötet után. A cím minden bizonnyal a friss szülőséggel járó kialvatlanságra (is?) utal. Azt viszont már sejthetjük ebből, hogy Pentonban nem csupán az egy lakosra jutó várandósok aránya nagyon magas, hanem talán az egy főre jutó súlyos bűncselekmények számában is versenyre fog kelni Midsommerrel vagy a Csütörtöki Nyomozóklubnak otthont adó Copper’s Chase-zel.

Kat Ailes

Kat Ailes: Gondterhes nyomozók
Fordította: Pejkov Boján
General Press Kiadó, Budapest, 2024
368 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
online ár a lira.hu-n 3996 Ft,
e-könyv változat 3199 Ft
ISBN 978 963 452 8395 (papír)
ISBN 978 963 452 8401 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Alice és a párja, Joe számára az álmos kis falu, Penton ideális helynek tűnik arra, hogy ide költözve maguk mögött hagyják a londoni nyüzsgést, és felkészüljenek az első gyermekük érkezésére. A férfi talán így megismerkedhet végre a kétkezi munkával, Alice pedig a lekvárfőzés gyönyöreivel. Ám a vidéki idill képe hamar darabokra hullik, amikor a kis boltban, ahol a szülésfelkészítő tanfolyam zajlik, holttestet találnak, az ügyben pedig ők maguk is gyanúsítottakká válnak…
Alice és a kismamatársai hamar a kezükbe veszik az ügy felgöngyölítését, a nyomozásban pedig segítségükre van a lány minden lében kanál kutyája, Helen is. Az elszánt, ám jóslófájásokkal küzdő detektívjelöltek rájönnek, a látszólag unalmas falu múltja sokkal több titkot és izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolták volna. Az események felgyorsulnak, amint felfedeznek egy erdő mélyén élő hippi kommunát, és felszínre kerül egy sok évvel ezelőtt történt, rejtélyes haláleset is. De vajon képesek lesznek kibogozni a szálakat, és tisztára mosni a nevüket, mielőtt kezdetét veszi életük következő nagy kalandja?