Csörrenj pénz* | Jenny Jackson: Ananász utca

Posted on 2024. március 7. csütörtök Szerző:

0


Paddington |

A világ leggazdagabb egy százalékának vagyona 2020 óta hihetetlen mértékben megnőtt. Összbevételük meghaladja a világ lakossága kétharmadának összes bevételét. Akár tiszteljük, akár utáljuk őket, az életük, hatalmi harcaik, erkölcsi dilemmáik, belsőépítészeti megoldásaik és cipőik – amelyikből egy pár ára mások számára több havi megélhetést jelent – rengeteg embert hoznak izgalomba. Akkor is, ha csak kitalált kőgazdagokról van szó. Akkor is, ha egyetlen porcikánk sem kívánja, hogy úgy éljünk, mint ők. Az elmúlt években számos könyv- és filmsiker született, ami erre az érdeklődésre épült. Az elsőkönyves Jenny Jackson regénye is ezt a trendet lovagolja meg. Ha valaki ráadásul még írni is tud, számíthat a sikerre. Jackson pedig tud.

A regény fókuszában a brooklyni Stockton család áll, amelyik a New York-i ingatlanpiacon gazdagodott meg. Klasszikus WASP (white, anglo-saxon, protestant – fehér, angolszász, protestáns) család, tipikus képviselői a magukat kékvérűnek tartó amerikaiaknak. Ingatlanjaik egy része Brooklyn elegáns részén van, különféle gyümölcsökről elnevezett utcákban. A hagyományos családi fészek az Ananász utcában áll. A családot öt karakter alkotja: Tilda, a tenisz és az elegáns vacsorák szervezésének megszállottja (a mátriárkra), aztán férje, a birodalmat csendben irányító kedves Chip, továbbá a lányaik, Darley és Georgiana, valamint a fiuk, Cord.

Az elkényeztetett, naiv Georgiana sokkal fiatalabb a testvéreinél, és még nem alapított családot. Darley és Cord úgy döntött, kilép (ha nem is teljesen) a számukra elrendelt sorsból. Darley lemondott a vagyon rá eső részéről – persze azért a gyerekei meg fogják kapni –, mert nem akart házassági szerződést kötni. Hozzáment a második generációs koreai Malcolmhoz, akinek a repülés több mint hobbi. Kicsit olyan, mint egy amerikai Vitézy Dávid, aki már gyerekkorában is a szakértőket meghazudtoló közlekedési összefüggést, tudást gyűjtött a fejébe, és ma is ebből a szenvedélyből él. Cord az apja mellett dolgozik, a közelmúltban vette feleségül Sashát, az egyszerű Rhode Island-i kékgalléros, vagyis munkáscsaládból származó grafikuslányt. Ennyit a háttérről és az alapinformációkról.

Sasha egyfajta külső szemlélője a gazdagok életének. Ejtőernyős az Ananász utcai családi házban. A szülők, Tilda és Chip egy kisebb luxuslakásba készülnek költözni, és a fiatalokra hagyják a házat. A lány azonban nem tudja otthonának tekinteni a házat, minden pillanatban érzi kívülállóságát. Mintha egy múzeumban élne, minden fiókban a gyűjtögető szenvedélyű család értékes és értéktelen emléktárgyaiba ütközik, amiket még csak meg sem érinthet. Sógornői a háta mögött aranyásónak nevezik, elsősorban azért, mert nyíltan kimutatta, sokkolja őt a házassági szerződés aláírásának gondolata.

A regény a három fiatal hölgy – a két testvér és Sasha – életének egy rövid szakaszát követi végig. Sasha számára a családban töltött napokat az oda-nem-tartozás érzése határozza meg, miközben egyszemélyes vállalkozása elég jól működik. Georgiana a harmadik világban élők szegénysége ellen küzdő alapítvány munkatársa, bár ő csak a szervezet rendezvényeivel és kommunikációjával foglalkozik. Darley a két kisgyerekének jó anyja próbál lenni – és keveset búslakodni feladott szakmai karrierje miatt –, de közben úgy érzi, a családi fészek neki járt volna. Hirtelen azzal kell szembesülnie, hogy Malcolm elveszíti a létbiztonságot jelentő állását, vagyis elképzelhető, hogy igen gyorsan kikerülnek a mocskosul gazdag 1%-ból.

Jenny Jackson szakít a kőgazdagokról szóló történetek hagyományaival. A műfaj sikertörténet filmsorozatai – mint például A Fehér Lótusz vagy az Utódlás – mind egy vagy több, meglehetősen gonosz figura köré épülnek. Ilyennek azonban nincs nyoma az Ananász utcában. Azzal, hogy a szerző aprólékosan bemutatja a mindennapok részleteit, az olvasót cinkossá, de legalábbis szimpatizánssá teszi. Látjuk életük tragédiáit és kisebb drámáit, olyanokat, amiket bármelyikünk (ha nem kőgazdag halandó) átélhet. Ettől pedig hirtelen állatkerti megbámulandókból hús-vér emberekké válnak. Jackson lebontja a kerítést, és beengedi az olvasót egy korábban csak kívülről meglesett világba.

Az Ananász utca tele van a leggazdagabb New York-iak elkényeztetett életének tipikus eseményeivel: csillogó partikkal, luxusnyaralókkal és másnapos ébredést követő reggelikkel. A sztori remek lehetőség arra, hogy egy kicsit elmeneküljünk a saját hétköznapjaink elől. Ám a szupergazdagok életének humorral is átszőtt bemutatása mellett van a történetnek egy komolyabb rétege is. Ugyanis elgondolkodhatunk a mai társadalommal kapcsolatos, hangsúlyos kérdéseken: a gazdagok felelősségén, az amerikai társadalom rasszizmusán (amit a kötelező politikai korrektség alá rejtenek), vagy éppen a jótékonyság sokszor álságos voltán. Malcolm például egész sor ellentmondást hordoz: saját erejéből sikeressé vált ázsiai-amerikai, afféle plakátfiú, aki viszont a fél életét repülőgépeken tölti, így aligha felel meg a környezettudatossággal kapcsolatos elvárásoknak.

Jackson regényét olvasni kicsit olyan, mintha azzal a barátunkkal ebédelnénk, aki nem fél beleásni magát egy-egy téma legapróbb részleteibe, és tudását kéretlenül megosztja mindenkivel. De mindezt nem Sheldon Cooper tudálékosságával teszi, hanem mindenki számára szórakoztatóan.

Goitein Veronika gördülékeny magyar fordításában kifejezetten könnyed olvasmány az Ananász utca lakóinak története. Egy fajsúlyosabb regény után, kikapcsolódásként vettem kézbe, és gyakorlatilag egyhúzásra olvastam el a hosszú repülőúton. A nagy emberi drámák ugyan kissé hollywoodi ízű befejezést kapnak, s ez némi csalódást okozott, de ettől még pihentető és szórakoztató olvasmány Jenny Jackson könyve.

* Ez a magyar fordítása a Kabaréból a Money makes the world go round számnak.

Jenny Jackson

Jenny Jackson: Ananász utca
Fordította: Goitein Veronika
Central Könyvek, Budapest, 2024
328 oldal, teljes bolti ár 4790 Ft
online ár a kiadónál 3832 Ft
e-könyv változat 2990 Ft
ISBN 978 963 614 3695 (papír)
ISBN 978 963 614 3701 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

New York a szabadság, a vonzó lehetőségek, a sokszínű kavalkád városa. De biztos, hogy itt minden olyan, amilyennek látszik? Jenny Jackson első regényében a jómódú, kiváló kapcsolatokkal rendelkező brooklyni Stockton családot veszi górcső alá, miközben három női sorsba pillanthatunk bele.
Darley a legifjabb generáció legidősebb tagja. A szívére hallgatott, feladta az állását, az örökségét, hogy minden idejét a gyermekeinek szentelhesse, ám ez talán túl sokat követel tőle. Sasha középosztálybeli nő Új-Angliából, aki beházasodott a Brooklyn Heightsban élő famíliába, férje rokonai emiatt élősködőnek tartják. Georgiana, a legfiatalabb lány fejest ugrott egy tiltott kapcsolatba, így hamarosan döntenie kell, milyen ember akar lenni valójában.
Az Ananász utca elgondolkodtató, ugyanakkor üdítően szellemes regény a New York-i elit csábítóan könnyed életéről. A szereplők szerethetőek, de esendőek, igazán nem nehéz azonosulni velük. Felvetődik olvasás közben a kérdés, hogy mindig minden körülmények között ismerjük-e a saját családtagjainkat. Mennyire határoz meg bennünket a vagyon? Milyen őrültségeket válthat ki belőlünk az első, mindent elsöprő szerelem?
A szerző nagy sikerű első regénye szórakoztató, bohém történet, amely nem csupán kikapcsol, de sokszor elgondolkodtat az emberi természet mélységeiről, és választ ad rengeteg kérdésünkre.