…És színész benne minden férfi és nő… | Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje

Posted on 2024. február 10. szombat Szerző:

1


Paddington |

A smaragdzöld estélyi ruhát viselő szépség képe alighanem másokat is azonnal megfogott Taylor Jenkins Reid regényének címlapján, ám valamiért a kötet angol kiadása már évek óta a könyvespolcomon üldögélt, olvasatlanul. Most elővettem, két nap alatt elolvastam, majd örömmel láttam, hogy nemrégiben (újra) megjelent a Könyvmolyképző Arany pöttyös könyvek sorozatában.

A két elbeszélő hangján elmesélt regény: könyv a könyvben. Fiktív önéletrajz és annak születéstörténete. Ismét egy olyan mű, amiben szerethető figurák csak elvétve akadnak, a történet viszont elkap, magával ragad, majd a végén az olvasó elkezdi keresni Evelyn Hugo filmjeit a videotékában. Aztán hamar rájön, hogy Hugo nem létezik.

Monique Grant a Vivant – egy kortárs magazin – riportere. Egy reggel főnöke, Frankie értesíti, hogy a visszavonultan élő Oscar-díjas színésznő és egykori hollywoodi híresség, a 79 éves Evelyn Hugo hajlandó interjút adni a lapnak, de csak abban az esetben, ha Monique megy hozzá beszélgetni. Gyorsan kiderül, nem egyszerű interjúról van szó. Hugo azt akarja, hogy Monique hallgassa meg és írja meg élete teljes történetét, ahogyan ő meséli. Ám nem szellemírónak kéri fel a lányt az önéletrajzhoz, hanem azt szeretné, ha élettörténete Grant hangján szólalna meg. Hitelességre kéri Monique-ot, és kiköti, hogy a kötet csak a halála után jelenhet meg.

A következő napokban a rejtélyes Evelyn mindent elmond Monique-nak. Megtudjuk, hogyan lett a New York Hell’s Kitchen negyedéből (az ír maffia főhadiszállásáról) származó, kubai emigráns családba született lány híres színésznő. Végigkövethetjük hosszú és változatos karrierjét Hollywood aranykorában. Megismerjük mind a hét férjét (ezek mindegyike mintegy eposzi jelzőt kap a róla szóló fejezet elején) és a velük zajló házasság részleteit. És ami a legfontosabb: választ ad arra a kérdésre, hogy ki volt élete (valódi) szerelme.

Evelyn azt szeretné, ha a világ megtudná az igazságot, és azt is, hogy Monique kapja meg a lehető legmagasabb jogdíjat az életrajz megírásáért. A történet azonban – sok apróbb és nagyobb titok napvilágra kerülésén át – egyértelműen egy másik titok felfedése felé halad. Valami olyanról van szó, amiről Evelyn hajlíthatatlanul azt állítja, hogy Monique-nak minden oka meglesz arra, hogy gyűlölje őt, amikor befejezi a történet elmesélését. Ezért választotta ki éppen őt erre a feladatra.

A koncepció első ránézésre viszonylag egyszerűnek tűnik. Ami a regényt kifejezetten izgalmassá teszi, az az életszerűen kidolgozott címszereplő. Evelyn Hugo ugyanis nagyrészt maga írta élete forgatókönyvét (a scriptet). Házasságainak zöme ennek a része: jól kidolgozott, megtervezett, és minden szempontból azt szolgálja, hogy a díva karrierje a megfelelő ívet fussa be. Erőfeszítéseinek legtöbbje arra irányul, hogy a bulvársajtó, és ezáltal a közvélemény pontosan olyannak lássa őt, amilyennek magát láttatni akarja. Ami ebbe a képbe nem fér bele, azt el kell rejteni: sminkkel, maszkokkal, alakoskodással. Így aztán Evelyn életének a közönség által látott része tökéletes – vagy legalábbis tökéletesen szolgálja a célokat.

Házasságokat és válásokat használ arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljön vagy ott maradjon. Ebbe nem férhet bele a családon belüli erőszak, vagy akár a meg nem engedett érzelmek. Ne feledjük, az ötvenes-hatvanas évek Amerikájáról beszélünk, ahol a melegjogokról még nemigen esik szó, a polgárjogi mozgalmak a feketékkel vannak elfoglalva. Viszont beleférnek a látszat- meg persze az érdekházasságok.

Hugo azon színésznők közé tartozik, akiknek nincs privát személyisége – mármint ha bárki a legbelső körön kívül (vagyis kisebb-nagyobb mértékű nyilvánosságban) látja őt. Sok nagy színész ilyen, magam is ismerek több ilyet. Ám a regény mozgatórugója, hogy ez az állandóan szerep(ek)et játszó asszony beengedi Monique-ot, és megmutatja a valódi arcát. Csakhogy Evelyn H. nagyon pontosan eltervezi, hogy mikor mit enged látni. Elhisszük neki, hogy feltárt mindent, de biztosak nem lehetünk benne.

Elképesztően erős személyiség ez a díva, amit a szerző azzal is hangsúlyoz, hogy a másik narrátori szálat, Monique Grant személyiségét nem dolgozza ki túlzottan (sőt: alig). Nem lehet tudni, ez Reid tudatos írói eszköze volt-e, ám nagyon hatásos. A nagy színésznőt megillető reflektorfénynek csak egy részét engedi át a körülötte állóknak. Hasonlóan kevés lehetőséget kap például Evelyn lánya, Connor, miközben a regény szinte egészén végigvonul és éles megvilágítást kap két másik ember, egy színésznő és egy producer. Hogy miért éppen ők, azt szpojlerezés nélkül nem tudnám elárulni.

Bár a regényt angolul olvastam, belenéztem a kiadói beleolvasóba magyarul is. Valószínűleg bölcs döntés volt az eredeti kiadótól a fordítást Csáki Juditra, egy ízig-vérig színházi emberre bízni.

Végül hadd tegyek egy megjegyzést a borítóról, amivel ajánlómat kezdtem. A magyar kiadás az eredeti borítót használja fel, ami azonban nem felel meg a könyvben leírtaknak. A szép ruhát mintha egy mostani filmcsillag viselné, a lassan divatjamúlttá váló nőietlen nők egyike. A borítón szereplő hölgy szőke ugyan, mint Evelyn, ám a főszereplő legfőbb szexepilje – a kubaiasan barna bőrrel kontrasztot alkotó festett szőkeségen kívül – az, hogy hatalmas keblekkel, viszont vasalódeszka simaságú hátsóval (ez a kötetben többször is így szerepel) van megáldva. Marilyn Monroe sötétebb bőrrel és hátul semmivel.

Taylor Jenkins Reid

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje 
Fordította: Csáki Judit
Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2023
408 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft
kedvezményes ár a kiadónál 3779 Ft
e-könyv a kiadónál 3199 Ft
ISBN 978 963 399 4177 (papír)
ISBN 978 963 399 4368 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthez. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?
Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.
Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.
A regény 2017-ben a Lettero Kiadónál, azonos fordításban Evelyn hét férje címmel is megjelent.