»…csak ember vagyok. Megint.« | Tar Sándor: A térkép szélén

Posted on 2023. szeptember 24. vasárnap Szerző:

0


kistibi |

Ha csokorba kellene szedni a 20-21. század legjobb magyar novellistáit, Tar Sándor neve mindenképpen ott szerepelne Móricz Zsigmond, Gelléri Andor Endre, Bodor Ádám, Jászberényi Sándor… neve mellett. Esterházy Péter azt írta róla: „Magyarországon ma Bodor Ádám után a legjobban novellát írni Tar Sándor tud.” Meg azt is: „Akik nem tudnak beszélni, azok helyett annak kell beszélni, aki tud.”

Miért van hát az, hogy az irodalmi kánon szélére sodródott, életműve nem kapta, nem kapja meg azt a figyelmet és tiszteletet, ami alanyi jogon kijárna neki.

A választ nem az életműben, hanem az író életében találjuk. Tragikus sorsú ember volt, mert soha nem tartozott sehova. Két világ között lebegett, a munkások között értelmiségi volt, az értelmiségiek között munkás. Azt is mondják róla, hogy homoszexuális volt, habár erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. Talán annyi, hogy egy naplóbejegyzésben azt mondja: „anyám nyüstöl, miért nincs még család, meg gyerek, öt perc alatt el tudnám neki mondani, de akkor vége lenne a világnak.” Ez azért fontos, mert 1999-ben derült ki róla, hogy a III/III-as ügyosztálynak jelentett. Ott pedig szerették a zsarolható embereket. Az ügynökmúltjáról szóló önéletrajzi ihletésű regénye Az áruló. Filmregény címmel, csak online jelent meg. (Tudnivaló, hogy 1961-ig a homoszexualitás börtönnel volt büntethető; de a rendőrség és az állambiztonság 1989-ig megfigyelte, nyilvántartotta az érintetteket.)

Az ügynökmúlt napvilágra kerülése után elhallgattak a kritikák róla; szinte teljesen eltűnt az irodalmi életből. Állandó vendége lett a pszichiátriának, mérték nélkül töltötte magába a szeszt: vélhetően avval a céllal, hogy halálra igya magát. Amikor a debreceni törzskocsmáiba is elért ügynökmúltjának híre, még ott sem álltak vele szóba. Végül hat év szenvedés után, szegényen, magányosan, elhagyatottan találta meg a békéjét, 2005-ben. 82 éves lenne ma, de már 18 éve halott. Dosztojevszkij léptékű bűn és bűnhődés, és csak kérdőjelek vannak. Miért lett ügynök? Kényszerítették? Ha igen, hogyan? Miért nem kért a lebukás után bocsánatot? Miért nem írt kamu jelentéseket? Mi az, amit annyira nem tudott megbocsátani magának, hogy csak leszedált állapotban a pszichiátrián, vagy totál részegen tudta elviselni önmagát?

Életműve – akárhonnan nézzük – csak a műfaj legjelentősebb mestereiéhez mérhető. Aki úgy állt ellen mindennemű irányzatnak, divatnak és trendnek, hogy eközben alighanem a Kádár-kori Magyarország legteljesebb irodalmi lenyomatát hagyta ránk. A bokájáig nem értek fel a korszak százezer példányos, ünnepelt sztárjai” – írja róla Darvasi László. Ahogy már nálunk lenni szokott, az életmű halála után kapott kellő figyelmet. Megtalálta őt a színház, Horváth Csaba, Gothár Péter rendezett az írásaiból, a Ház a térkép szélén című novellából pedig Hajdú Szabolcs forgatott filmet, Délibáb címmel. A legfrissebb: az elmúlt év végén monográfia jelent meg róla Deczki Sarolta tollából.

A Magvető is hozzájárul Tar Sándor újrafelfedezéséhez, hiszen az ő kiadásukban olvasható újra A térkép szélén című kötetet.

Tar Sándor azoknak a krónikása, akik a térkép szélén élnek: a megnyomorított kisemberek írója, a vesztesek mesélője. A kötet tizennyolc novellát fog egybe, nem tudnám értéksorrendbe rakni őket: egyik megdöbbentőbb, mint a másik.

A Mindenki tudja hőse, Sándor, egy kis faluban él, közel a városhoz. Rendszerváltás előtt a városba járt dolgozni, egy gyárba. Minden rendben volt, szép kis ház, feleség, két gyerek. A gyerekek iskolába jártak, a középiskola után a felsőoktatás volt a cél. Aztán jött a rendszerváltás. A gyárat eladták, Sándor, mint oly sok társa, munkanélküli lett. Reménye sem volt, hogy munkahelyet találjon. Alkalmi munkából tengődnek, keveset esznek, hogy a gyerekeknek jusson. Aztán a lány otthagyja a gimnáziumot, kurva lesz. A fiú szintén vált: ő Párizsba szökik, koldulásból tartja fenn magát. Sándor nyel, tűr, elvisel. Végre talál egy munkahelyet, műanyaghulladékot darálnak le az üzemnek nevezett kócerájban. Amikor megnézi, mondja a főnöknek, hogy ez így nem jó, külön kellene válogatni a különböző típusú műanyagokat. A főnök innentől kezdve minden mozdulatába beleköt, ahol lehet, megalázza. Sándor tűr: menedéket és megoldást talál. Behúzódik az üzem mellett parkoló kamionok alá, ha pihenni és enni akar, elveszi a főnök macskáinak adott ételt. Az egyik macska erőszakos, nem akarja adni a jussát, Sándor belerúg. Éktelen nyávogását meghallja a főnök, Sándor lebukik. A főnök bottal támad rá. Elveszi tőle a botot, és üti, üti a nyomorítóját, amíg bírja, amíg az be nem menekül az irodájába: „Na. Fogtam a biciklit, és eljöttem haza. Végig danoltam az úton, évek óta nem volt ilyen jókedvem, az asszony pedig megijedt, mikor meglátott, mi van? Beteg vagy? Dehogy vagyok, mondom, csak ember vagyok. Megint.”

Egy sors, egy tisztességes munkásember sorsa, akitől elvették az emberi élethez való jogot. A másik oldal is meg van örökítve – bár az nem Tar munkája, mégis előhozom. Aki ezt az egészet levezényelte, az Antall József, ebben az időben Magyarország miniszterelnöke. Róla a taxisblokád ürügyén jelent meg egy film, amely mennybe meneszti. Nagyon izgalmas lenne egy olyan vita, ahol az egyik oldalon Tar Sándor ül, a vesztesek krónikása, a másik oldalon pedig Tősér Ádám, aki fényesre nyalta Antall József emlékét, szabadidejében pedig újságírót inzultál.

A címadó novella, Ház a térkép szélén, ha lehet, még fojtogatóbb. Már a nevek is jelzik, hogy ott nem úri társaság jött össze: „Ez a moslék, ez Csuri, mutatott a kövérre, ez a cigány itt Kanzoli, az a sunyi meg Epilaci.” A helyszín egy tanya, valahol a Hortobágyon, ahol libát tartanak. Nők is vannak, ők tépik a tollat, mert az az igazi üzlet, nem a hús. Minden koszos, minden elnyűtt. „Régen módos parasztház lehetett, középen a konyha, kétoldalt egy-egy nagy helyiség, most már ajtók nélkül, sötét, áporodott szagú lyukak, mindenféle holmival teledobálva… rengeteg légy volt a házban, a mennyezetre tűzött ragacsos légyfogók már feketén himbálóztak… a levegőben pihék szálltak, mint a hóesés…” Ide érkezik Mikos, és sajátos berendezkedésű diktatúrát talál itt, aminek egyetlen nyelve van: az erőszak. Munka után a program: verés, verekedés, a nők megerőszakolása. Bravúros írás. Ez a Mikos olyan figura, aki csak sodródik a világban, a túlélésen kívül nincs semmi célja. Aztán szép lassan kiderül, hogyan jött létre ez a minidiktatúra, kinek termel hasznot, miért létezik. (Érdemes elolvasás után megnézni Hajdú Szabolcs filmjét is, aki szabadon kezelte a történetet…)

A kötet írásainak közös vonása, hogy minden fontosabb szereplője a „térkép szélén él”, a túlélésért küzd. És még valami közös az írásokban: a mesteri befejezés. Tizennyolc történet, tizennyolc csattanó. Példának hadd hivatkozzam az Előtted a küzdés című novellára. Móré Albert minősített hegesztő munkanélküli. Pillanatnyilag a felesége tartja fenn a családot, tollat tép egy piaci árusnál. Móré éhesen csatangol a faluban, összeakad egy hajléktalannal, Várival, aki úgy keres néha egy kis pénzt, hogy ő küzd a kutyákkal a kutyaviadalokon. Vári az erdőben él, így mutatja be „otthonát” Mórénak. „Sok minden nincs, folytatta, úgy is mondhatnám, ami innen hiányzik, abból be lehetne rendezni egy hatszobás lakást.” Aztán elmennek a viadalra, amit kőgazdag emberek néznek, luxusautókkal van tele a hely. Ott derül ki, hogy nem kutyaviadalra invitálták Mórét, hanem Várival kell megküzdenie, és most rájuk kötik a fogadásokat. „Meg foglak ölni, sziszegte Vári, mint akinek elborult az elméje, és leszegett fejjel belerohant a másikba. Móré ösztönösen oldalt lépett, Vári pedig a lendülettől elterült a homokon, Móré nem tétovázott, negyvenhármas cipőjét a nyakára tette, és nyomott egyet rajta. A hirtelen feltörő zajos ujjongásban nem hallotta, hogy a nyaki csigolyák reccsentek-e, vagy sem.”

Nagyon tömör írások ezek. Az író nem foglal állást, nem ítélkezik, csak mesél. Párbeszédek sem szaggatják az egyenletesen hömpölygő szöveget: Tar ezt úgy oldja meg, hogy a mondatokba beleszövi a szereplők megszólalásait. Nagyszerű és elkeserítő történetek: nagyszerűek a stílusuk, nyelvezetük miatt, és elkeserítőek a tartalmuk okán. A Horthy-korszak óta semmi nem változott. Móricz Tragédiája és a Hét krajcár világa ugyanúgy köszön ránk Tar írásaiból, mintha azóta nem telt volna el majd száz esztendő.

Tar Sándor

Tar Sándor: A térkép szélén
Magvető Kiadó, Budapest, 2023
Magvető Zsebkönyvtár
304 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft
online ár a lira.hu-n 2399 Ft,
e-könyv változat 1999 Ft
ISBN 978 963 144 3172 (papír)
ISBN 978 963 144 3509 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A térkép szélén most újra olvasható! Megírása óta nagyot fordult a világ – vagy mégsem? A novelláskötet szereplőihez hasonló lecsúszott figurákat mindnyájan ismerünk valahonnan: a térkép szélére szorult, a rendszerváltás után elszegényedett, talajt vesztett emberek ők. Életükből hiányzik a remény, belőlük ugyanakkor nem hiányoznak az érzelmek, a vágy egy emberibb sors után. Helyzetük ezért tragikus.