A pályakezdő | Jeffrey Archer: Aki mer…

Posted on 2022. február 4. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

Még az egymondatos előszó előtt a szerző tájékoztatja az olvasót, hogy ez a könyv egy sorozat első kötete. A sorozat arról szól, hogy William Warwick – aki neves védőügyvéd apja, Sir Julian legnagyobb bánatára nem az ügyvédi pályát választja, hanem kezdő rendőrként a Scotland Yardhoz csatlakozik – hogyan lesz a londoni rendőrség parancsnoka. (Azóta angol nyelven megjelent a sorozat négy kötete és magyarul is olvasható a második kötet).

Aki szokványos, brutális gyilkosságokban tobzódó krimit vár Jeffrey Archer könyvétől, annak számára idézem a fentebb említett kurta előszót: „Ez nem egy detektívregény, hanem egy detektívről szóló regény.” Tudjuk azonban, hogy a szintén eseménydús életű Lord Jeffrey – a hamis tanúzásért, az igazságszolgáltatás akadályozásáért és kétes pénzügyi tranzakciókért börtönt is megjárt brit főnemes – nem véletlenül világhírű krimiíró. Ezt a regényét is nehéz letenni, a szerző gondoskodik arról, hogy a történet izgalmas legyen, amit még gazdagít a főhős állandó okulásának, a rendőri munka, a nyomozás megismerésének folyamatával.

William Warwick apja tanácsai ellenére művészettörténetből szerez diplomát, bejárja a világ neves múzeumait és mivel már gyermekkora óta vonzódott a rendőri hivatáshoz, jelentkezik a Scotland Yardnál, ahol járőrként kezdi pályafutását. Mentora, tanítója a már nyugdíjhoz közeledő Fred Yates megismerteti a londoni alvilággal. Egy szerencsétlenül végződő letartóztatási kísérlet során William súlyosan megsérül, Fred pedig meghal, de ennek részleteit itt nem tudjuk meg, talán majd csak egy másik kötetből. Úgy vélem, az eset súlyos kimenetelében közrejátszott az a tény, hogy a brit rendőröknek csak kb. 5%-a hord lőfegyvert. Ezt a hagyományt – a rendőr tekintélyének eszköz nélküli elismerését – máig megőrizte az 1829-ben alapított testület.

A fiatalember szinte véletlenül kerül a sikeres nyomozói vizsga után a Műkincsvédelmi Osztályra. Az osztály munkatársai éppen a Fitzmolean múzeumból hét éve ellopott Rembrandt-festmény visszaszerzését ünneplik, amikor a szobába betévedő William felvilágosítja őket, hogy a megkerültnek gondolt kép csak másolat – hiányzik róla a művész szignója. Ezután lesz hősünk a Műkincsvédelmi Osztály nyomozója. Williamet több súlyos és kevésbé súlyos üggyel foglalkoztatják. Említsük meg Churchill hamisított dedikálásainak esetét, vagy a vésnök ügyét, aki felvásárolt ezüsttárgyakból ókori pénzérméket gyárt, majd ezeket egy hajóroncsból kimentett kincsként tárja a hatóságok elé – a jelentős jutalomért.

A regény leglényegesebb és izgalom teli eseményei egyrészt a valódi Rembrandt utáni nyomozással függenek össze, másrészt William magánéletével, mert ifjú nyomozónk beleszeret a megrabolt múzeum gyönyörű, fiatal muzeológusába. Az érzelem kölcsönös, de kiderül, hogy Beth édesapja gyilkosság vádjával tizenkét éves börtönbüntetését tölti, bár a lány bizonyos benne, hogy ártatlan. William megkéri apját, hogy vizsgálja meg az ügyet. A Rembrandt-kép tolvaja ismert bűnöző, aki egy távolról sem feddhetetlen, de igen dörzsölt ügyvéd segítségével mindeddig megúszta a büntetést számos értékes festmény eltulajdonításáért.

Archer roppant olvasóbarát módszert választott a feszültség állandó fenntartására. A tárgyalótermi krimik ismert módszerét úgy alakítja, hogy az olvasó párhuzamosan, fejezetenként, vagy éppen oldalanként felváltva vesz részt a két ügy rendkívül izgalmas tárgyalásán. Az egyik teremben a kép tolvaja ül a vádlottak padján, míg egy másikban Beth apjának gyilkossági ügyét tárgyalják újra.

Nem fosztom meg az olvasót a két ügy végkifejletének megismerésétől. Remélem, sokan választják a William Warwick karrierjéről szóló sorozatot, s magam is várom a második kötetet. Most sem hagyhatom el a fordító, Tóth Bálint Péter dicséretét, kiváló munkát végzett a kötet magyarításával.

Jeffrey Archer (Fotó: Broosk Saib)

Jeffrey Archer: Aki mer…
Fordította: Tóth Bálint Péter
General Press Kiadó, Budapest, 2021
336 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 3956 (papír)
ISBN 978 963 452 3963 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

William Warwick mindig is detektív akart lenni, az apja nagy bánatára, aki híres védőügyvéd. A művészettörténetért rajongó fiatalember beteljesítheti az álmát: a Scotland Yard műkincsvédelmi osztályára kerül, ahol zöldfülűként rögtön egy felbecsülhetetlen értékű Rembrandt-festmény után nyomozhat. A Fitzmolean múzeumból meglovasított műtárgy felkutatásában egy gyönyörű muzeológus is a segítségére van. Ám a nő múltja olyan titkot rejt, amely semmiképp sem derülhet ki. Miközben William az eltűnt remekmű nyomát követi, egy minden hájjal megkent műkincstolvajjal és egy gátlástalan ügyvéddel hozza össze a sors. A két gazember valahogy mindig egy lépéssel a nyomozó előtt jár. Ám William váratlan helyről kap segítséget…