Messze több | Liz Moore: Hosszú, fényes folyó

Posted on 2021. november 18. csütörtök Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Sok minden miatt lehet kedvelni a krimit, és persze finnyásan fanyalogni is a műfaján. Az egyik merő sznobságból utasítja el, a másikat tényleg nem érdeklik a bűnügyi történetek, pláne nem a thrillerek. Mások viszont rajonganak mindezért. Jómagam az igaz fordulatokkal megírt emberi történetek iránt érdeklődöm, és azokat általában bármilyen formában fogyasztom.

Ez a Hosszú, fényes folyó – bár kriminek (sőt thrillernek!) hirdetik – lerúgja magáról a skatulyákat. Egyszerűen jó olvasmány – ahogy Barack Obama (!) borítón lévő véleménye is jelzi: „2020 egyik legjobb könyve.” Nem tudom, Obama milyen olvasmányokhoz viszonyítva adja ezt az értékelést – ráadásul biztosan nem ugyanazokat a könyveket olvastuk –, de tényleg így van. Moore regénye bizton megállja a helyét a sok jó között.

Ha alaposabban megnézzük Liz Moore könyvét, gondolhatnánk, hogy a szerző túl sok mindent zsúfol a mesébe. Főhősünk, Mickey rendőrnő. Noha mindvégig az ő gondolatait, elbeszélését halljuk – vagyis az ő szemével értelmezzük a körülötte lévő világot, alakja meglehetősen lassan körvonalazódik, magának való alak. (A hallgatag, egykedvűnek tűnő, ám rendkívül intelligens rendőrfigura mostanában szinte kötelező krimitartozék.) Mindenesetre nem fecseg fölöslegesen, hiszen van elég baja. Függőségben szenvedő anyával, majd hiányával terhelt gyerekkor, ellentmondásos viszony a nagyanyjával és a húgával, társadalmi helyzetből adódó hátrányok, párkapcsolati válság, egyedül nevelt gyermek – és még a munkájában is folytonosan új rettenetekkel kell szembenéznie.

Szövevényes a sztori, értelemszerűen ez maga a háttér. Ám ennél jóval érdekfeszítőbb, ahogyan kibontakozik a történet, amelyet Liz Moore mindvégig hitelesen és afféle parázs alatti izzással tálal. Nehéz megszakítani az olvasás folyamatát, mert ami lezajlik előttünk, illetve ami már megtörtént a múltban, azt nagyon intenzív hatású, erősen pulzáló formában kapjuk. A több idősíkot használó művek általában nem jelzik az olvasónak, mikor van a váltás, itt azonban a fejezeteket MOST és AZELŐTT tagolások mutatják. A fókuszba Mickey és testvére, Kacey hol szeretetteli, hol dermesztően fájdalmas kapcsolata kerül, de közben valódi folyamatábrákat kapunk egy (amerikai léptékkel mérve) kisváros társadalmi ellentmondásairól. Vagyis azokról a súlyos problémákról – drog, prostitúció, hajléktalanság, magzati drogfüggés, rendőri korrupció stb. –, amelyeket meg kellene oldani, de ez nem feltétlenül áll a hatalmasok érdekében. Izgalmas persze a gyilkos utáni nyomozás is – s naná, hogy van, aki több mint gyanús! –, de az összekuszálódott életek egyéni küzdelmei, mini sorstragédiái talán mélyebben megérintik az olvasót.

A szerző egyes szám első személyben ír, szinte intim a hangvétel, mintha egy pszichiáter díványán ülne, ugyanakkor a felidézett események, történések dialógusai életszerűek, az egész rendkívül filmszerű, feszültséggel teli. Moore lassan adagolja a történetet, egyre újabb árnyalatokat visz bele, a fordulatok újra és újra kellő meglepetést okoznak.

Meg kell említenem még a regény olykor egészen költői sűrítettségű képeit – maga a cím is az, hiszen nem egy valóságos folyóról van szó. Ráadásul ezt a képet többször is használja a szerző, hol egészen konkrét dologra, másutt elvontabb fogalomra utalva vele. A pontos és érzékletes képekből többnyire végtelen szomorúság árad, ám amelynek a legmélyén mégis életigenlő öröm lappang. Gömöri Péter élvezetes magyar fordítását csak elvétve töri meg egy-egy kevésbé sikerült mondat.

Liz Moore-nak ez a negyedik könyve, de magyarul az első. Ha a többi is ilyen, örömmel venném kézbe őket is.

Liz Moore

Liz Moore: Hosszú, fényes folyó
21. Század Kiadó, Budapest, 2021
480 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3367 Ft,
e-könyv változat 2890 Ft
ISBN 978 963 568 0467 (papír)
ISBN 978 963 568 0474 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ez a regény arra használja a thriller műfaját, hogy feltárja az intimitást.
Mickey és Kacey testvérek. A két lány egykor elválaszthatatlan volt, de már eltérő pályára kerültek, noha ugyanazokat az utcákat róják. Mickey zsaru, Kacey pedig az árnyékos oldalon mozog, a legsötétebb sarkokban, drogfüggők és szexmunkások között.
Mickey gyilkosságsorozat után nyomoz, Kaceynek pedig nyoma veszett. Mickey halálra rémül – mi van, ha a testvére a következő áldozat? Ebben a közegben mindennaposak a halálesetek, a gyilkosság sem ritka.