Trabantjelmez és éneklő Kádár-kocka | Soharóza előzetes!

Posted on 2021. október 31. vasárnap Szerző:

0


Xénia |

Keleti Blokk címmel új előadás készül, feldolgozva a kommunista-szocialista korszak életképeit, sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékát. A Catwalk Concert Productions, vagyis Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra produkciójában ismét egybeolvad divat-bemutató és kórusszínház, megszólaltatva (de elektronikával újragondolva) a korszakra jellemző zenei világot is. A produkció bemutatóját 2022. szeptember 9-én tartják a Trafóban.

Úttörő életérzés, szakszervezeti üdülés a Balatonon, kaszinótojás egy presszóban, Kádár-kockák (vagyis falusi ház típusterve) vagy akár a Trabant. Pár olyan jellegzetessége a szocializmus időszakának, amelyet a magyar népesség jó része még mindig apró részleteiben is képes felidézni. Színes-szagos emlékei ezek a múltnak, nosztalgiát ébresztve egy olyan korszakból, amelynek hétköznapjait vastagon átjárta a szocializmus közel sem ennyire derűs szelleme. A catwalk koncertek összeszokott alkotópárosa ennek a korszaknak ered a nyomába.

A 2022-ben debütáló Keleti Blokk című produkció az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit rakja a palettára vizuálisan és hangzásban, megragadva a ma is erősen élő képeket az extrém jelmezek és beléjük bújt éneklő modellek révén. Panel lakótelepek, kommunista altatódalok, szovjet űrprogram, cenzúra, táncdalfesztivál – négy évtized vonul fel a színpadon.

A produkció különleges nemzetközi összefogás eredménye: a visegrádi négyek országaiból érkeznek vendégalkotók a rendező Halas Dóra és Nagy Fruzsina meghívására, és közösen születnek meg a képileg és zeneileg is összetett jelenetek. A négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete így a nemzeti jellemzők, sajátosságok hangsúlyozásával párhuzamosan kerülnek szintézisbe. A nosztalgia kritikus és objektív szemléletté formálódik, ezzel ösztönzi a közönséget, hogy az elmúlt korszakról való jelen időben gondolkodjék. Ezt erősíti, hogy a zenei anyagok szövege egybe gyúrja az egyes országok nyelvét, s beleszövi a közös referenciaként szolgáló orosz nyelvet is. A hazai premiert a tervek szerint nemzetközi turné is követi a visegrádi négyek országaiban és azokon kívül.

A catwalk-koncert műfaját 2015-ben alkotta meg Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadóművészetnek egy még ismeretlen, összművészeti határterületét megálmodva, valahol a kórus-színház, az extrém divatbemutató és a koncert metszetében.

Nagy Fruzsina, Halas Dóra

A kifutó alakú színpadon éneklő modellek vonultatják fel az absztrakt, mesélő jelmezeket, miközben a zene és a látvány izgalmas dramaturgiával kapcsolódik egymásba. Első ilyen produkciójuk 2016-ban jelent meg Tabu kollekció címen, ezt követte Az ügy 2018-ban, majd 2021-ben a Dalok a Kamrából. A Keleti Blokk a Catwalk Concert Productions negyedik önálló előadása.

Fotók: Kovács Márton

A készülő új előadásról (vagy -hoz) most az itt látható/hallható előzetes videót adták közre: