2020: Beethoven-év | A Kínai Filharmonikusokat vendéglik a Pannon Filharmonikusok

Posted on 2020. január 11. szombat Szerző:

0


Serena Wang (Vang)

Serena Wang (Vang)

Xénia |

2020-ban az egész zenekedvelő világ Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepli. Ennek során a nagyvilág legismertebb koncerttermeiben sorra csendülnek fel a korszakteremtő komponista művei. Nem meglepő tehát, hogy a Pannon Fil­har­monikusok is számos előadását szenteli neki – nemcsak az aktuális évad második felében, janu­ártól júniusig, hanem a szeptembertől induló új szezonban is. A közönségnek egészen az év végéig lesz alkalma együtt ünnepelni a zenekarral, sőt a vállalkozó kedvű amatőr muzsikusok csatla­koz­hat­nak a Pannon Filharmonikusok zené­szeihez a tavaszi Classical Chill out koncerten.

A Beethoven-év programjainak sora a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátékával veszi kezdetét január 13-án a pécsi Kodály Központban. Kína egyik legifjabb és leg­dina­mikusabb szimfonikus együttese a Pannon Filhar­mo­ni­ku­sok meghívására érkezik a városba. A hangversenyen a kivételes tehetségű ifjú kínai zongorista csillag, Serena Wang (Vang) játssza a C-dúr zongoraversenyt. Az estnek még egy kínai szólista a vendége, Wei Sijun (Vej Sze-csün) szólaltatja meg Guo Wenjing (Kuo Ven-csing) bam­busz­fu­vo­lára írt versenyművét.

A Kodály Központban január 18-án, a Hősök című hangversenyen természetesen ismét Beethoven-mű csendül fel. A III. (Eroica) szimfónia lesz a Pannon Filharmonikusok műsorán, vezényel Gilbert Varga.

Gilbert Varga

A pécsi zenekara rendszeres fellépője a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar különböző komponistákhoz kapcsolódó, egész napos maratonjainak. Idén sem lesz másképp: február 2-án Vass András állandó karmester vezényletével szólal meg a III. Leonóra-nyitány és a nagyszerű és felemelő VIII. szimfónia.

A Pannon Filharmonikusoknak létezik egy Művészbejáró néven futó kamarasorozata is. Ebben az évadban a közönség egy ritkábban játszott, világjáró szvitet ismerhet meg. Az argentin Astor Piazzolla négy különböző koncert-tangót írt Vivaldi ihletésére, amelyeket olykor egyben is játszanak Négy évszak Buenos Airesben címmel. A pécsi együttes itt fellépő muzsikusai a kamarasorozatba elhozzák kedves darabjaikat, melyekhez egy-egy évszak zenéjét kapcsolják. Természetesen Beethoven-mű is helyet kap a programban: március 19-én az Esz-dúr szeptett I. tételét adják elő.

Játsszunk együtt Beethovent! – olvasható a zenekar felhívásában. Az egyetemista korosztályt célozza meg a Classical Chill Out című angol nyelvű sorozat. Áprilisban, a bálteremmé alakított Kodály Központban asztalok mellett élvezheti a közönség a muzsikát. A tavaszi előadáson a PTE vállalkozó kedvű diákjai és oktatói zenészként is kipróbálhatják magukat. A jelentkezők három Beethoven-darab közül választhatnak, és szabályszerű meghallgatás során választják ki a „pódiumképeseket”. Az április 1-jei koncerten pedig együtt muzsikálnak a profik és a tehetséges amatőrök, műsoron az Egmont-nyitány, a VII. szimfónia II. tétele és a VIII. szimfónia II. tétele lesz. Ilyen felállásban csak akkor, csak egyszer, csak ott!

Rajnai Martin

A Junior Prima díjas Rajnai Martin diplo­ma­hang­ver­senyén vezényli a Pannon Filharmonikusokat június 16-án, a budapesti Zeneakadémián. A műsorban Bartók Béla és Liszt Ferenc egy-egy műve hangzik el, és természetesen lesz tisztelgés Beethoven előtt a III. (Eroica) szimfóniával.

A Pannon Filharmonikusok 2020-as Beethoven-évének programjai természetesen a következő félévben is foly­ta­tód­nak, erről azonban csak tavasszal, az új évad műsorának meg­jele­nésekor adnak tájékoztatást.