Olvasó vagyok | Június 13-án nyit a 90. Ünnepi Könyvhét

Posted on 2019. június 12. szerda Szerző:

0


Xénia |

Idén 90. alkalommal rendezi meg Magyar Könyv­kiadók és Könyv­terjesztők Egyesülése a kor­társ magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendez­vé­nyét, az Ünnepi Könyv­hetet. Az év egyik leg­fon­to­sabb irodalmi rendez­vény­soro­zata június 13. és 17. között friss arculattal és változatos prog­ramokkal színesíti Budapest és az ország kulturális életét.

A 2001-es Olvasás Éve óta 18. alkalommal kapcsolódnak a szép­irodalom ünnepéhez a Gyermek­könyv­napok eseményei, hogy a korábban szerényebb médiafigyelmet élvező gyer­mek­irodalomra irányítsa a szakma és az olvasók érdek­lődését, ezáltal a digitális információ­hordozókon felnőtt fiatal generáció tagjai újból felfedezzék az olvasás örö­mét, és tudatos könyvvásárlóvá váljanak. A könyvkiadást is sújtó gazdasági válság ellenére látványosan fejlődött a magyar szerzők és illusztrátorok műveinek piaca.

A Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat, a színpad a Március 15. térre került.

A könyvhét központi helyszínén másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilon épül, ezekben összesen több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit.

Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról 2019-ben is öt napon át tartó hétvégi kavalkád lesz, mely csaknem kétszáz kiállítót mozgat, könyvbemutató beszélgetések, dedikálások, zenés programokkal tarkítják.

A Duna-korzó nem lesz ilyen

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar könyv ünnepe. Könyvheti mű lehet minden kortárs magyar szerző első kiadású műve, illetve a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. 2019-ben több mint háromszáz új könyv jelenik meg erre az alkalomra, köztük verseskötetek, prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák.

A könyvheti újdonságokat tartalmazó, 20.000 példányban kiadott, színes prospektus nem csupán a könyvheti helyszínekre jut el, hanem az ország többszáz könyvesboltjába is.

Az olvasást népszerűsítő szlogen – Olvasó vagyok – szellemében szerte az országban szeretnének a kiadók minél több embert megnyerni programjaikkal az olvasás és a magyar irodalom ügyének.

A korzó ilyen sem lesz

Budapesten és sok vidéki városban (Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Nagykőrösön, Balatonfüreden, Ózdon, Esztergomban, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben, Kiskunfélegyházán) a kiadók több száz dedikálást szerveznek szerzőiknek, az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, melyeket ezúttal is jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak meg a kiadók standjainál.

Június 13-án a  Petőfi Irodalmi Múzeumban  adják át öt kategóriában a Szép Magyar Könyv Verseny díjait, valamint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a főpolgármester különdíjait.

Az Ünnepi Könyvhéttel egyidőben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, szintén a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye közösségi élménnyé az irodalmat és teremtsen kapcsolatot az irodalom és társművészetei között. A Margó Fesztivál idén június 12-én kezdődik, és 16-áig várja programokkal az érdeklődőket.

A Könyvhét helyszíne leginkább ilyen lesz – ha te is eljössz.