Szigeti Kovács Viktor, M. Nagy Szilvia: Az ég madarai (előzetes, részlet)

Posted on 2019. január 18. péntek Szerző:

0


A könyv elöljáró beszéde szerint a melki apát­ság­ban egy szerzetes összegyűjtötte és közreadta 35 madár természet­rajzát. Ezeknek az élő­lényeknek azonban vajmi kevés köze van a vadgerléhez vagy a sólyomhoz, mindegyikük mítoszok és népi hiedelmek csodás vagy éppen szörnyű­séges szereplői. A középkori bestiáriumban olyan madarak szerepelnek, mint a főnix, a griff, a szfinx vagy a szirén, hogy csak az ismertebbeket említsük.
A képzelet­beli madarakat Makovecz Nagy Szilvia rajzai keltik életre.

Elöljáróban Az ég madaraihoz

Az évek elszálltak felettem, akár a képzelet madarai, amiket egész életemben gyűjtöttem. Ahogy egyre jobban közeledni látom a napot, amikor én is az égbe emelkedek egy láthatatlan, mindentől bölcsebb madár karmai közt, döntöttem úgy, hogy kutatásom munkáját mégis elérhetővé teszem a világ számára. Bevallom, még most is, ahogy ezeket a sorokat írom, bizonytalan vagyok afelől, hogy érdemes-e tudnia, és érett-e a világ arra, hogy megtudja: él Ruk, Garuda vagy Szimurg? Nem hiszem.
Akik találkoztak már e különös madarak valamelyikével, tudják, miről beszélek: az a madár, amelyik a képzelet és a valóság határán rakott fészket, olyan tojást költ, amitől bizony az egyszerű halandó könnyen az eszét veszti. De talán mégis jobb tudni, hogy nem csak a vadgerle, a sas vagy a bagoly birtokolja a ránk nehezedő végtelen égboltot, de olyan madarak is, amelyek az isteni teremtés bölcs ranglétráján az ember fölött foglalnak helyet.
Kötelességemnek tartom leírni, hogy nem találkoztam az itt következő összes madárral, sokukat régi kolostorok és a világ elől rejtegetett könyvtárak porosodó dokumentumai közt találtam, és szorgalmasan összegyűjtögettem mindent, amit róluk tudni érdemes.
Nyájas olvasó, végül hadd szolgáljak egy jó tanáccsal, mielőtt számba veszed ezeket a különös lényeket. Némelyik bár félelmetes, és jómagam sem szívesen találkoznék sokukkal, azt hiszem, mindegyikőjük az ember okulására van teremtve. Útmutatóul adom most közre természetrajzukat arra az esetre, ha találkoznál valamelyikükkel.
Anonymus, Melki apátság, az Úr 1632-ig esztendejéből

Dolorem madár

Ez a madár olyannyira szörnyűséges, hogy a mi igaz és szeretett latin nyelvünk nem tűri meg magában. Félve közlöm természetrajzát azon a nyelven, amelyen született. Ha gondolod, bogozd ki nyájas olvasó, de jobban jársz, ha nem teszed. Csupán a teljesség kedvéért másolom ide a rettenet leírását.
هر کس یک پرنده، آن را عشق نامیده می شود، اما به عنوان یک زن تنهاتر می شود هر روز خود را به پرواز از قلب ما و پرواز در اطراف تخیل از جهان است، اما اگر شما می توانید هر کسی که خوش آمدید،هر روز غمگین آینده را به ما پیدا کنید. در طول سال، پرنده ترکیب سیاه و سفید برف سفید، عطر و بوی ظریف هر دو اگر شما هیچ شانس و هیچ کس نباید در پرنده ما باشد، سپس آن را بد می شود. پرنده،یک سیاه و سفید بزرگ، نشسته وزن کنتال

Drabik madár

A távoli Amerika magas hegyei között élő csiramikó indiánok szerint az idők kezdetén, az első naplementében született ez a különös madár. Rejtekhelyét felkutatni nem lehet, mert nincs neki, fészket nem rak soha, a kék égben lebeg, de mivel tollai napfényből vannak, az emberi szem nem tudja kiragadni a végtelen, áttetsző horizontból… kivéve minden év május utolsó vasárnapját, ekkor ugyanis a madár tolla visszanyeri valódi színét, mit születésekor kapott. Ez az az időpont, mikor a Nap nem vérvörösen bukik le a hegyek mögött, hanem simogató, puha barnasággal festi meg az indiánok vértől ragacsos, sokat szenvedett földjét. A csiramikóknak ez szent napjuk, mit úgy neveznek: „krankava”, és bár a szót nem lehet pontosan lefordítani, körülbelül azt jelenti, hogy „kegyelem”.

Szaéna madár

Egyesek úgy vélik, hogy Szaéna nem más, mint a nagyszerű Grauda másik megnevezése. A bölcselő szúfi Farid du-Din Attar azonban világosan kifejti, hogy Szaéna még csak távolról sem rokona a nemes madárnak, hiszen már megjelenése is egészen más.
Borzalmas alakjában ugyanis az ember és a madár keveredik, bár tény, hogy neki is ragyogó piros szárnyai vannak, de emberi karon hordja tollazatát. Fejének formája szintén emberi, ami madárcsőrben végződik. Aranyszínű teste ugyancsak emberére emlékeztet, de karmos madárlábakban végződik. Bár megjelenése félelmet keltő, viselkedése koránt sem az: ha alszol, könnyen előfordulhat, hogy ő vigyáz rád; ha álmod kivételesen szép, és oly valóságos, hogy felébredvén visszakívánkozol az éjszakai ábrándjaidba, biztos lehetsz benne, hogy ez a rút, madárszerű élőlény járt nálad.
A tapintatos madár soha nem megy zárt házba, de ha éjszakára nyitva hagyod az ablakot, azt könnyen lehet, hogy meghívásnak veszi, ilyenkor a párkányra telepszik és szép történteket dúdol az álmodónak.

Szigeti Kovács Viktor, M. Nagy Szilvia

Szigeti Kovács Viktor,
M. Nagy Szilvia:
Az ég madarai

Corvina Kiadó, Budapest, 2018
80 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3192 Ft
ISBN 978 963 136 5573