Ereje teljében | A Pannon Filharmonikusok ismét a Müpában

Posted on 2018. március 14. szerda Szerző:

0


Várdai István

Várdai István és Bogányi Tibor várja a közönséget a Pannon Filharmonikusok márciusi koncertjén. A Müpában futó koncertsorozat utolsó előtti fordulójában, március 23-án a zeneszerzők alkotói energiája árad a művekből, s olyan művészek közvetítésével, akik egyenesen belevezetik a közönségbe ezt az energiát. Várdai István egy ritkán hallható William Walton-versenyművet ad elő, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor dirigálja.

Az est szólistája, Várdai István a szó valódi értelmében világsztár, ereje teljében – kapkodnak érte a hangversenytermek, több időt tölt repülőn, mint itthon, viszi a magyar muzsikusok hírét a nagyvilágba. Koncertjein egy igazi ritkaságon, egy 1673-as Stradivari-csellón játszik, melyet korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell szólaltatott meg. A világon mindössze 65 Stradivari-cselló van, így valóban különleges élményt nyújt látni és hallani ezt a hangszert, melyen most William Walton Gordonkaversenye szólal meg.

William Walton

„Ez egy nagyon ritkán játszott remek versenymű, amit már régóta terveztem megtanulni, jó kihívás, mert technikailag és zeneileg is megpróbálja az előadót. Pár áthallást lehet benne találni Prokofjev zenéjéből, de összességében nagyon szuverén zene. Walton 1. szimfóniáját hallgattam éppen, amikor eszembe jutott, hogy jó lenne bővítenem a repertoáromat ebbe az irányba is.”

Várdai színpadra lépése előtt Edward Elgar Győzelmi indulója hangzik fel a Caractacus című kantátából, majd a második részben Rimszkij-Korszakov elbűvölő, csodálatos hangszerelésű Seherezádéja csendül fel.

Az E.ON támogatásával megvalósuló Energiaáramlás évad koncertsorozatán a Müpa közönsége olyan kivételes művészeket hallhat és láthat a színpadon, akik képesek bánni a zene energiájával. Várdai István ugyancsak megtapasztalta már a flow-élményt a játéka során, amelyről a következőket mondta:

Edward Elgar

„Azt hiszem néha, amikor sikerül igazán elmerülni az előadásban, akkor valamilyen önkontroll kikapcsol bennem és olyan, mintha a zene folyamata irányítana. Talán ez lehet a flow-élmény. (…) Az biztos, hogy egy csomó zavaró faktort el kell ehhez engedni, nem szabad, hogy eltereljen a hibáktól való félelem, bíznom kell magamon kívül a kollégákban, a felkészültségünkben, a közönség figyelmében.” 

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni akár a koncert előtt is.

Ereje teljében
(E.ON koncertsorozat)

2018. március 23., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Edward Elgar: Győzelmi induló a Caractacus című kantátából, op.35
William Walton: Gordonkaverseny
Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov: Seherezade

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel:  Bogányi Tibor

Közreműködik

Várdai István – gordonka