A múlt árnyéka | Peter Robinson: A forradalom gyermekei

Posted on 2016. szeptember 30. péntek Szerző:

0


robinson_a-forradalom-gyermekei-bor240Somogyi András |

Krimihez képest igen lassan hömpölyög Peter Robinson története. Csaknem annyit tudunk meg a nyomozást vezető Banks főfelügyelőnek a hatvanas-hetvenes éveknél megragadt popzenei ízléséről, három nőből álló nyomozócsoportjának magánéletéről, valamint a szereplők lelki világáról (legalábbis a kötet kétharmadáig), mint a nyomozásról.

Angliában vagyunk, napjainkban. Egy használaton kívüli, roskatag híd alatt holttest hever – állapotából ítélve a zuhanás áldozata. Az elhunytat Gavin Miller egykori egyetemi tanárként azonosítják, aki halála előtt már nyomorgott, tartozások nyomasztották. A helyszínelés és a boncolás alapján gyilkosság történhetett. A nyomozás több szálon fut (bár inkább ballag) – az áldozat lakásán némi drogot találnak, talán ennek is lehetett szerepe a dolgok ilyen alakulásában.

Millert négy évvel korábban eltávolították az essexi egyetemről, szexuális zaklatás vádjával. Ám most kiderül, hogy a vád hamis volt, így akart bosszút állni két lány azért, mert a prof eltávolíttatta az egyetemről drogdíler barátjukat. A nyomozás során évekre visszamenően számba veszik a tanár ismerőseit, alkalmi szeretőit, egykori kollégáit, és képbe kerül egy előkelő hölgy is. Lady Chalmers férje a többszörös milliomos színházi és filmproducer, Sir Jeremy Chalmers, és családjának tagja egy fiatal, ígéretes politikus, a belügyminiszteri bársonyszék várományosa.

Banks főfelügyelő és csapata szerint szóba jöhet a zsarolás lehetősége is, de Lady Chalmers tagadja, hogy ismerte volna Millert. Igen ám, de a történet anyaga felfeslik: a főrend neje a hatvanas-hetvenes évek fordulóján – még Ronnie Bellamyként – ugyanarra az egyetemre járt, ahova Gavin, sőt egy gyors lefutású szerelem is egymáshoz fűzte őket. Az idő tájt készültek becsukni angliai szénbányákat, ami ellen hatalmas sztrájkok szerveződtek. És Ronnie – az igen balos, Marxista kör akkori buzgó aktivistája – szoros kapcsolatot ápolt a sztrájkoló bányászokkal, különösen egy igen jóképű, később neves munkásmozgalmi politikussá váló fiatalemberrel… Ez indokolja a könyv címét, habár mai eszünkkel visszagondolva, inkább csak forrongás volt ez, nem forradalom. (Miközben a rockzenében valódi forradalom ment végbe…)

Negyven évvel ezelőtti események, kapcsolatok köszönnek vissza és vetnek árnyékot a jelenre. Nem rontjuk el az olvasó élményét a történet további kibontásával, nem árulhatjuk el a vaskos kötet vége felé bekövetkező – valóban meglepő és megdöbbentő – fordulatot sem. A forradalom gyermekei a lassú kibontakozás ellenére érdekes és olvasmányos, ebben nyilván fontos szerepet játszik a fordító, Rácz Péter, akinek sikerült híven tolmácsolnia a kötetben megszólaló számos – különböző társadalmi rétegekhez tartozó – szereplő sajátos nyelvezetét, szófordulatait.

Akik nem a vérben tocsogó krimiket keresik, és a bűnügyi történet mellett vagy hátterében szívesen követik a szereplők életének fordulatait, válságait, kapcsolatait – valamint kedvelik a bakelitlemezek korának popzenéjét –, élvezni fogják Peter Robinson könyvét.

robinson-peter-robinson

Peter Robinson

Peter Robinson: A forradalom gyermekei
Világsikerek sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 2016
416 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft
ISBN 978 963 643 8982

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy vézna férfi fekszik az egykori vasúti nyomvonalon, a híd alatt, egy isten háta mögötti helyen. Halott. Vajon maga vetett véget az életének? Netán baleset történt? Vagy gyilkosság? És miért lapul a zsebében ötezer font?

A helyszínre érkező rendőrök számtalan kérdéssel találják szembe magukat. A nyomozást vezető Alan Banks főfelügyelő és hűséges csapata nyomról nyomra haladva próbálja felfejteni, mi is történhetett a filmekért és a rockzenéért rajongó egykori egyetemi tanárral, aki igen súlyos vádak miatt kényszerült otthagyni a katedrát, hogy aztán magányosan, nélkülözve, egy roskatag házban élje le hátralévő napjait. De vajon honnan szerzett hirtelen ennyi pénzt? Mire vetemedett kétségbeesésében?

A szálak az 1970-es évekbe vezetik a nyomozókat, az Essexi Egyetemre, amely egykor a politikai aktivisták melegágyának számított. Bankset ráadásul figyelmeztetik: tartsa távol magát az ügytől és egy bizonyos személytől… A főfelügyelő hamarosan rádöbben: nem árt óvatosnak lennie, mert sokak élete és karrierje múlik azon, hogy mi mindenre bukkannak a nyomozás során.