Minden jó, ha… | Jeffrey Archer: A szerencse fiai

Posted on 2016. augusztus 31. szerda Szerző:

0


Archer_A szerencse fiai.bor240Tóth Zsuzsanna | 

Igazán üdítő és örömteli a mai világban egy olyan, krimi izgalmú szórakoztató regényt olvasni, amelyben minden ábrázolt baj és gonoszság, és probléma dacára, végül eljő a happy end. A maga nemében mesteri Jeffrey Archer könyve, A szerencse fiai. Ezen persze – az előzmények ismeretében – nincs mit csodálkozni.

A nálunk is népszerű szerző az egyik legismertebb angol regényíró – igaz, ebben nem csak művei, de életeseményei is szerepet játszanak. Lord Archer ugyanis (bizony, a főnemesekhez tartozik) nem csupán író, de konzervatív politikusként is feltűnt; pályafutásának egy hamis tanúzás vetett véget – börtönbe került. (Természetesen ezt a kalandot kamatoztatta irodalmi tevékenységében, sikeres börtönnaplójából később színdarab is kerekedett.)

A szerencse fiaiban, amely eredetileg 2002-ben jelent meg, nemhogy teljes fegyverzetben, de hatalmas rutinnal áll elénk a szórakoztató irodalom kiemelkedő alkotója. Jól felépített történet, érdekfeszítő fordulatok, izgalom, váratlan megoldások jellemzik. A gyakorlott olvasó talán kissé átlátszónak tartja a dramaturgiát – de soha rosszabb nyári olvasmányt. Az egymástól elszakított ikerpár tagjai egymástól külön, a másikról mit sem tudva nőnek fel, sorsuk mégis egy irányba vezet.

A titok ismeretében eleve jófajta feszültséggel olvassuk a történetet. Ez nem csupán mesterségesen felkorbácsolt állapot, a regény jól megrajzolt karaktereivel való együttlélegzést is jelent, s mindig az emberi sorsok iránt érzett kíváncsiságból fakad. A viszonyok, kapcsolatrendszerek bármennyire is bonyolultak, a jól elvarrt szálaknak köszönhetően áttekinthetőek. A szövevényes (már-már szappanoperai) történet hátterét kellően hiteles társadalomrajz adja – ez kifejezetten némi pluszt jelent. A politikai játszmák olykor undorítóan ismerősek – a vietnami háború időszakában vagyunk –, de itt még akadnak „tiszta” emberek. A regény lapjait forgatva még elhisszük, hogy lehet más a politika. Sőt még azt is, hogy két ellentétes politikai oldal képviselői tisztelhetik egymást. Ízelítőt kapunk a bankvilág játszmáiból és a jog nevében eljáró ügyvédek világából is. Továbbá: szerelmek, barátságok, ármány és tisztesség, hűség és árulás.

A gazdagok életébe éppúgy bepillantást enged a regény (és a szerző ezt a világot igazán jól ismeri), mint a szegényebbekébe. Persze, nem a legszegényebbekébe, a középosztálynál nemigen ás mélyebbre.

A könnyed, olvasmányos történetet Gieler Gyöngyi fordításában kapjuk. Igazi üdítő, nyári olvasmány, pihentető csemege.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer: A szerencse fiai (2. kiadás)
General Press Kiadó, Budapest, 2016
520 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft
kedvezményes internetes ár 2952 Ft
ISBN 978 963 643 8074

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1949-ben Connecticut egyik kórházában egy asszony ikreknek ad életet. A szomszédos szobában az intézmény dúsgazdag támogatójának a felesége fekszik, akinek a kisfia nem sokkal a születése után meghal. Az asszony már többedik gyermekét veszíti el, így a halott csecsemő dadája hirtelen ötlettől vezérelve az ikerpár egyik tagját a milliomoscsemete helyére csempészi, elszakítva egymástól a testvéreket…

A két fiú, Nat Cartwright és Fletcher Davenport a másikról mit sem tudva nő fel, és válik mindkettő generációjuk legtündöklőbb elméjévé. Nat Vietnamot megjárt katonaként, majd a bankszektor kiválóságaként vív ki magának elismerést, Fletcher pedig befutott sztárügyvéd lesz. Hamarosan azonban a politika szorítójában kell megmérkőzniük: egyikük demokrataként, a másik pedig republikánus színekben indul a szenátori posztért. Vajon melyiküknek kedvez a szerencse? És fény derül valaha is a testvérek titkára?