Négy olasz a Müpában | A Pannon Filharmonikusok Itália földjén

Posted on 2016. április 6. szerda Szerző:

0


Paolo Paroni

Paolo Paroni

Xénia |

Három itáliai zeneszerző, meg egy mai honfitársuk, az olasz karmester, Paolo Paroni munkásságát tömöríti a Pannon Filharmonikusok Itália földjén című, áprilisi programja – a budapesti Müpában és a pécsi Kodály központban.

Aligha meglepő, ha egy olasz karmester alkalmi fellépése során hazájának remekművek is műsorra kerülnek. Paolo Paroni nemcsak az európai koncerttermek vissza-visszatérő karmestere, hanem a Pannon Filharmonikusoké is, hiszen ebben az évadban már másodszor vendégdirigense a zenekarnak. Áprilisi látogatása során Paroni színpadra lép Pécsett és Budapesten is egy-egy hangverseny erejéig. Mindkét koncert műsora Itália csaknem két évszázadnyi zenei terméséből szemezget.

Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli

A hangverseny gerincét Corelli, Casella és Respighi művei jelentik. A két utóbbi szerzőt az impresszionizmus formanyelve és a programzenei törekvések kapcsolják össze, valamint az, hogy mindketten tagjai voltak a generazione dell’ottanta [az 1880-as évek nemzedéke] néven ismertté vált zenei csoportosulásnak. Ennek tagjai megpróbálták az olasz zenét bekapcsolni az európai modernitás véráramába.

Casella Itália című rapszódiája és Respighi szimfonikus költeményének, a Róma kútjainak ismertsége is azt mutatja, mindez sikerült is nekik. Corelli D-dúr concerto grossója a műfaj egyik legismertebb remeke, a koncerteken egy másik, azonos hangnemű versenymű követi, mely ezúttal − a műsor egésze szempontjából – a kivételt jelenti, hiszen az osztrák Mozart – a legolaszabb bécsi klasszikus – jegyzi, és a Kossuth-díjas, magyar zongoraművész, Bogányi Gergely szólójátékával hangzik el.

Respighi Ottorino Respighi

Ottorino Respighi

Casella Alfredo Casella-vágott

Alfredo Casella

 

 

 

 

 

 

 

Itália földjén

2016. április 14., csütörtök 19:00, Kodály Központ
2016. április 15., péntek 19:30, Müpa

Műsor

Arcangelo Corelli (1653–1713): D-dúr concerto grosso, Op. 6 No. 4
Wolfgang Amadeus Mozart (1719–1787): D-dúr zongoraverseny, K. 451
Ottorino Respighi (1879–1936): Róma kútjai
Alfredo Casella (1883–1947): Itália – rapszódia

Közreműködik

boganyi-gergely_k

Bogányi Gergely – zongora
Vezényel: Paolo Paroni

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

*

A bérlet záró darabjára májusban kerül sor. Az összefoglaló jellegű, Passacaglia című hangversenyen a zeneköltők egymásra hatása, a motívumok kölcsönzése, a művek átdolgozása lesz a főszereplő.

Passacaglia                 2016. május 20.