A Vatikán kincsei a mozivásznon | 3D-s múzeumfilm / Uránia

Posted on 2014. december 18. csütörtök Szerző:

0


December 18-tól kerül a hazai mozikba a Vatikáni Múzeum 3D című látványos ismeretterjesztő film, amely a múzeum legfontosabb műkincseit és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit tárja a nézők elé. A háromdimenziós technikával készült dokumentumfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, országszerte pedig 16 további moziban vetítik.

Laokoón-csoport (A képekre kattintva nagyban jelennek meg)

Laokoón-csoport (A képekre kattintva nagyban jelennek meg)

A Vatikáni Múzeum két évezredet átfogó, hatalmas gyűjteményének alapjait II. Gyula pápa vetette meg az 1500-as éven elején, a Laokoón-szoborcsoport felfedezését és Vatikánba szállítását követően. Számos reneszánsz mesternek, köztük Michelangelónak és Raffaellónak adott megbízásokat. Az ő remekműveik is hozzájárultak ahhoz, hogy a pápák által az elmúlt ötszáz évben összegyűjtött műalkotásokból álló tárlat mára évente több mint ötmillió műértő zarándokot vonz a katolikus városállamba.

A Modern gyűjtemény lépcsője

A Modern gyűjtemény lépcsője

Marco Pianigiani rendező látványos kamerabeállításokkal és ünnepélyes zenei aláfestéssel mutatja be a múzeum és a Sixtus-kápolna legfontosabb műtárgyait, végigkövetve a művészet történetének nagy korszakait, az ókortól kezdve a reneszánszon át a 20. századig. A kiállításon a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor kalauzolja végig a nézőket, emellett irodalmi és filozófiai idézetek is segítenek az összefüggések és a hit inspirálta művek mondanivalójának megértésében. »A Vatikáni Múzeum titka az, hogy kényelmes tempóban kell bejárni. A látogató használhat ugyan útikönyveket, de a legfontosabb, hogy hagyja magát elragadni, bárhova vezetik a léptei… és akkor az a benyomása lesz, hogy valami igazán csodálatos dolog részévé válik« – fogalmazott Paolucci professzor.

V. van Gogh: Elfeledett Pietà

V. van Gogh: Elfeledett Pietà

A virtuális tárlatvezetés során többek között olyan remekművek részletei tárulnak fel a mozinézők előtt, mint a már említett Laokoón-csoport, Michelangelótól a Pietà és a Sixtus-kápolna monumentális freskói – köztük az Ádám teremtése –, a világ legnagyobb oltárképeként ismert, fenséges Utolsó ítélet, Raffaellótól az Átváltozás, az Athéni iskola és a pápai lakosztály freskói, az ún. Stanzák. A filmben bemutatnak további mesterműveket Leonardo da Vincitől (Szent Jeromos), Caravaggiótól (Levétel a keresztről / Krisztus sírba tétele) és Giottótól (Stefaneschi triptichon). A korszakokon átívelő művészettörténeti utazást az egyházi és a modern művészet megbékélése jegyében 1973-ban megnyílt Modern vallásos művészeti gyűjtemény alkotásai teszik teljessé, így Chagall (Vörös pietà), Salvador Dalí (Kereszthalál) és van Gogh (Elfeledett Pietà) művei is feltűnnek a filmben.

A jelenlegi legmodernebb képalkotási technológiáknak köszönhetően rendkívül részletgazdag felvételekből összeállított film készítése során a negyven szakértőből álló olasz produkciós csapat négy hónap alatt nem kevesebb mint 3000 km-t térképezett fel a folyosókkal és termekkel teli csodálatos környezetben, hogy megragadják a világ egyik leglátogatottabb múzeumának pompáját. A festmények és freskók szemléltetéséhez újfajta térábrázolási technikát alkalmaztak: a nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műalkotásoknak. Ez az új nézőpont a 3D vetítéstechnikával kombinálva lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegezettségében és részleteiben.

Michelangelo: Ádám teremtése (a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója)

Michelangelo: Ádám teremtése (a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója)

Peter Stanford, a brit Catholic Herald volt szerkesztője szerint nagy a kísértés, hogy a filmet a Ferenc pápa által indított egyházon belüli „forradalom” legújabb lépéseként értékelhessük, hiszen így egy mozijegy áráért bárki számára elérhető közelségbe kerülhetnek a gyűjtemények páratlan kincsei.

A filmet december 18-tól mutatják be a hazai mozik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, országszerte többek között Szegeden, Debrecenben, Egerben, Pécsett, Kecskeméten, Szentgotthárdon, Miskolcon, Szolnokon és Szombathelyen – összesen 16 helyszínen – is látható, 3D-ben és „hagyományos” módon 2D-ben egyaránt, magyar felirattal. A vetítési helyszínek és időpontok teljes listája a film Facebook-oldalán olvasható.

Vatikáni Múzeum 3D – színes olasz dokumentumfilm, 70 perc, 2014 (6)

Rendező: Marco Pianigiani
Írta: Donato Dallavalle
Operatőr: Massimiliano Gatti
Vágó: Luciano Larotonda
Producer: Francesco Invernizzi