Román Filmhét az Urániában

Posted on 2014. október 10. péntek Szerző:

0


closer-to-the-moon-plakát-állóBJI |

2014. október 14-18.

A friss román filmtermés mutatkozik be az október 14-én kezdődő, immár kilencedik Román Filmhéten. A több fesztiválsikert felvonultató válogatásban helyet kapott egy 1978-as alkotás is, amelynek színre kerülését a cenzúra igyekezett megakadályozni.

A filmhét a Nae Caranfil által jegyzett Közelebb a Holdhoz (Closer to the Moon / Mai aproape de lună) című tragikomédia magyarországi bemutatójával kezdődik. Az 1959-ben játszódó, valós eseményeken alapuló furcsa történetben egy bankrablás miatt halálra ítélt tettespárost „felkérnek”, hogy játsszák el saját szerepüket egy oktatási és propaganda célból készülő filmben.

A filmhéten további öt játékfilm kerül a nézők elé; többségük sikerrel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon. Látható lesz Stere Gulea Egy komcsi nyanya vagyok! (Sunt o babă comunistă) című vígjátéka, melyben az idősödő házaspár, Emilia és Ţucu nyugodt, hétköznapi élete a feje tetejére áll, mikor a lányuk amerikai jegyesével visszatér Kanadából, de ez egyben lehetőség is számukra, hogy nosztalgiával idézzék fel saját, a kommunista Romániában töltött ifjúságukat. A film alapjául a nagyon népszerű, igen sok nyelvre lefordított kortárs román író, Dan Lungu magyarul is megjelent, azonos című regénye szolgált. (A színpadi átdolgozást a Katona József Színházban Csoma Judit vitte sikerre, monodrámaként.)

Iulia Rugină vígjátéka, a Love Building egy olyan táborban játszódik, amelynek célja a válságba jutott párkapcsolatok „megjavítása”. A zsákutcába jutott párokat három pszichoterapeuta irányítja, akik a résztvevőkkel közösen próbálják meg felidézni a szerelmi történetek kialakulását.

Valentin Hotea Roxanne-ja egy negyven körüli férfi történetét mutatja be, akinek élete jócskán összekuszálódik, mikor úgy dönt, hogy kikéri megfigyelési dossziéját, melyet a Securitate készített róla.

Radu Gabrea, nemzedékének egyik legtermékenyebb szerzője Egy szerelmi vallomás – Lindenfeld (O poveste de dragoste, Lindenfeld) címmel olyan filmet készített, amely csöndes nyugalmával rendíti meg a nézőt. A történetben Ullrich, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő vállalatigazgató egy tévéműsor hatására visszatér szülőfalujába, hogy meglelje már-már elfeledett gyermekkorát.

Egy szerelmi vallomás – Lindenfeld (R. Radu Gabrea)

Egy szerelmi vallomás – Lindenfeld (R. Radu Gabrea)

A filmhét keretében egy román klasszikust is láthat a közönség. Nicolae Opriţescu Januári álmok (Vis de ianuarie) című 1978-as filmdrámája a hazafiasságról szóló szenvedélyes alkotás, amely a programban szereplő filmekhez hasonlóan a történelmet idézi meg – többek között Liszt Ferenc egyik romantikus kapcsolatát is. A 19. századi történet a rendszert bíráló utalásai miatt nehezen törte át a cenzúra falát.

A filmeket magyar felirattal vetítik. Részletek és jegyvásárlás

A filmhét megvalósulásában részt vett a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A filmhét részletes programja