Uránia nyár | Népszerű operák és balettek

Posted on 2014. július 1. kedd Szerző:

0


Az elvarázsolt sziget – David Daniels, Joyce DiDonato

Az elvarázsolt sziget – David Daniels, Joyce DiDonato

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és balett rajongók számára. Kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, a nyári balett válogatásban pedig a San Francisco Balett, a Teatro Real Madrid és a moszkvai Bolsoj Balett egy-egy előadása kapott helyet.

A New York-i Metropolitan Opera műholdas élő közvetítései és a felvételről vetített válogatás-programok évről évre egyre több embert vonzanak világszerte a mozivásznak elé. A nyári operaválogatás keretében az Uránia látogatói is újra átélhetik a sztárszereposztásokkal színre vitt Met-produkciók élményét: többek közt Verdi, Puccini és Gounod remekműveinek ismert dallamai csendülnek fel a filmszínházban.

Operakülönlegességek

Július 16-án egy igazi különlegesség látható: Az elvarázsolt sziget című barokk pasticcio, melynek zenéjét Händel, Rameau, Vivaldi és további szerzők műveiből állították össze, szereplői és története pedig két Shakespeare-darabból, a Szentivánéji álomból és A viharból lehetnek ismerősek. A Joyce DiDonato (mezzoszoprán) és David Daniels (kontratenor) főszereplésével színre vitt mű 2012-es világpremierje hatalmas sikert aratott szerte a világon.

Rómeó és Júlia – Anna Netrebko, Roberto Alagna

Rómeó és Júlia – Anna Netrebko, Roberto Alagna

Hazánkban első alkalommal július 30-án látható Gounod érzékeny Shakespeare-értelmezése, a Rómeó és Júlia Met-produkciója, melynek címszerepeit a figyelemre méltó tenor, Roberto Alagna és a sztár-szoprán Anna Netrebko énekli. (Előzetes) Az előadást – melyben a zenekart Plácido Domingo vezényli – szeptember 20-án megismétlik.

A hírhedt amerikai Vadnyugat augusztus 13-án elevenedik meg a mozivásznon Puccini zenei víziójában, A Nyugat lányában. Deborah Voigt partnerei a sajátos hangulatú western-operában Marcello Giordani és Lucio Gallo. Verdi remekművét, az Otellót a két évvel ezelőtti, nagy sikerű elő közvetítés után augusztus 27-én láthatja viszont a közönség, Johan Bothával és Renée Fleminggel a főszerepben. (részlet)

Balettválogatás

Az Uránia nyári balettválogatása július 6-án a San Francisco Balett előadásával indul. A sorozatnyitó Lera Auerbach A kis hableány című balettje látható, mely Hans Christian Andersen klasszikus meséjén alapszik.A produkcióban a Hamburg Balett igazgatója és vezető koreográfusa, John Neumeier sikerrel ötvözte a táncot, a drámai elbeszélést és a látványt, melynek eredményeképp lenyűgöző meseadaptáció született.

Gades–Saura: Carmen

Gades–Saura: Carmen

A program folytatásaként Antonio Gades és Carlos Saura legendás flamenco-balett előadása, a Carmen kerül műsorra augusztus 3-án. (Előzetes) A Teatro Real Madridban rögzített, szenvedélyes és életteli előadás páratlan módon jeleníti meg a tradicionális spanyol flamenco kirobbanó erejét és érzelmi töltetét.

A nyári táncművészeti válogatást Hacsaturján klasszikusa, a Spartacus zárja augusztus 24-én, a moszkvai Bolsoj Balett előadásában.A művet 1960-as bemutatása óta a legnagyszerűbb balett produkciók közt tartják számon a Bolsoj repertoárjában. Jurij Grigorovics látványos koreográfiával és díszletekkel színre vitt, grandiózus előadásának címszerepét Mihail Lobukin táncolja, partnerei a darabban Anna Nikulina, Alekszandr Volcskov és Szvetlana Zaharova.

Az egyes előadások részletes szereposztása az Uránia honlapján olvasható.
Jegyek az Uránia pénztárában és a Jegymester hálózatában kaphatók.