Vegetáriánus Rózsa | Rose Elliot: Nagy vegetáriánus szakácskönyv

Posted on 2014. február 11. kedd Szerző:

0


Elliot_Nagy vegetariánius-bor180Külkey Tamás |

E lexikon méretű gyűjtemény írójának neve nem ismeretlen a vegetáriánusok körében. Rose Elliot egy jól átgondolt, több mint 1000 receptből álló művel örven­deztetett meg minket, gyakorló húsmenteseket.

Szeretem kézbe venni, jó lapozgatni. Borítója egyszerű, hangulata a régi szakácskönyveket idézi. A receptekből nagyon jó dolgokat lehet készíteni – ha valakinek kétségei lennének, ezt már az elején leszögezem. Átgondolt szerkesztése magával csalogatja a főzni készülőt, és lassanként olvasgatás lesz a keresgélésből. Egy bús, borongós téli estén, fahéjas kekszet majszolva kitűnő olvasmány lehetne.

Sajnos a konyhában használva más a helyzet. Szép, nagy a könyv, és majdnem 400 oldal, ami teljesen lehetetlenné teszi, hogy főzés közben szem előtt tartsuk. Próbáltam letenni a konyhapultra is, de a lapok minduntalan önállósították magukat.

A néhány kép, ami a szöveget kiegészíti, meghozza a kedvet a receptek kipróbálásához. Én ugyan jobban szeretem, ha minden ételhez van egy hangulatos fotó, amivel talán csiszolgatják a gasztronómiai szépérzékemet is, az ízekkel viszont nincs semmi gond. Ha egy profitól szeretnénk tanulni, akkor ez a könyv tökéletes eszköz hozzá. Mert Elliot nem csupán leírja receptjeit, hanem egy-két kedves gondolattal ráhangol, aztán ellát a szükségesnél semmiképpen sem több instrukcióval.

Palettáján egyaránt szerepelnek klasszikus angol receptek vegetáriánus megfelelői és változatos nemzetközi receptek. Számos egyszerű, de lenyűgöző ízkombinációjú ételt ismertet meg, olyan alapanyagokból, amiket egy vegetáriánus már régóta használ, csak esetleg nem ilyen társításban. Egyes ételekhez variációkat is kínál, kiegészíti az alapreceptet egy-két hozzávalóval, pontos útmutatással és ezzel újabb ételt kapunk. Érdemes beleolvasni, már csak ismerkedésképpen is – nem lehet csalódni.

A választékot látva a vegánok sem érezhetik magukat mellőzve, több hétköznapi és ünnepi menüt is összeállíthatnak a könyvből. Azonban megkönnyítette volna a keresgélést számukra, ha nemcsak a recept címe, hanem a tárgymutató is jelölné a vegán ételeket.

A felhasználó figyelmét azonban itt is felhívom: ez nem ún. egészséges szakácskönyv. A receptekben megtalálható a cukor, a vaj, a tejszín, a fehér liszt, vagyis a hagyományos konyha legtöbb alapanyaga. Ha létezne a hagyományos vegetáriánus konyha kategória, akkor pont illene erre a műre. És még egy: a könyv fordítása (Megyeri Luca és Krivánszky Márk munkája) szigorúan követi az angolszász recepteket (vagyis a fontban, unciában megjelölt mennyiségeket gramm és ml pontossággal tünteti fel), ami a felhasználót megrettentheti. De nem nagyon…

Mindent egybevéve: kedves, közvetlen hangú könyv ez, személyessé teszi Rose Elliotnak a receptek elé írt tegeződő megjegyzése. Olyan, mintha bűbájos nagynénikénktől kapnánk ajándékul jól bevált receptjeit, és ezzel együtt kicsit a tudását is.

Rose Elliot

Rose Elliot

Rose Elliot: Nagy vegetáriánus szakácskönyv
Partvonal Kiadó, 2012
391 oldal, 5890 Ft
ISBN 978 963 991 0133

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A vegetáriánus szakácsművészet királynőjének könyvét nemcsak a húsmentes élet híveinek ajánljuk, de azoknak is, akik szeretnék a zöld­ségekből készült ételeket kicsit másképp kipró­bálni és kíváncsiak az orosz, görög, indiai, francia, olasz és török konyha remekeire is.

Rose Elliot receptgyűjteményében az egyszerű tésztáktól kezdve az egészséges leveseken, salá­tákon és köreteken át egészen a csodakölteményekig és ínycsiklandó desszertekig minden megtalálható. Akár könnyű és gyors esti vacsorára vagy nagy hétvégi családi ebédre készülünk, a több mint 1000 recept között biztosan akad olyan, amely illik az alkalomhoz.