Rost Andrea és a MÁV Szimfonikusok | Indul a Mesterbérlet a Müpában

Posted on 2014. január 15. szerda Szerző:

0


rostandrea-220Különleges koncerttel indítja mesterbérlet-sorozatát a MÁV Szimfonikus Zenekar. Január 16-án Rost Andrea, korunk egyik legnagyobb magyar énekművésze lép színpadra a Művészetek Palotájában.

A világjáró szoprán – aki főként Mozart- és Verdi-szerepeiről híres – ezúttal az új bécsi iskola egyik jeles képviselője, Alban Berg ifjúkori dalciklusát énekli. Különböző költők – Rilke, Lenau és mások – verseire komponált dalciklusa szólal meg. Fiatalkori mű, így erősen érezhető a nagy elődök: Mahler, Richard Strauss és Debussy hatása.

Az est másik alkotója Erich Wolfgang Korngold. A zeneszerző 1920-ban írt, A halott város című operájából Marietta áriáját szólaltatja meg az énekesnő. A teljes mű talán kevéssé ismert, ám ez a részlet a sztárénekesnők kedvelt és mindig nagy ünneplést hozó ráadás száma. A filmzeneszerzőként is ismert Korngold egy másik arcát mutatja a Strauss dinasztia tagjainak műveiből összeállított, saját maga által hangszerelt szvit, ami szintén elhangzik. Végül az egyik ritkábban hallható Beethoven-mű, a IV. (B-dúr) szimfónia a zárja az estet, Kesselyák Gergely vezényletével.

Érdemes meghallgatni a Szőke Tibor mesterbérlet sorozat többi koncertjét is: márciusban Mozart híres Jupiter-szimfóniája csendül fel, áprilisban a kimagasló tehetség, Jekatyerina Lekhina áriaestjét hallgathatják meg, májusban pedig az élő legenda, Menahem Pressler amerikai zongorista lép fel a MÁV Szimfonikusokkal.

A hangverseny jegyeinek legnagyobb része bérletben elkelt, de érdemes még az utolsó pillanatban is próbálkozni, mindig akad  egy-két hely.

Rost Andrea és a MÁV Szimfonikus Zenekar
2014. január 16. csütörtök 19:30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem