The New BEGinning | A Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertje

Posted on 2013. október 6. vasárnap Szerző:

0


Balázs Elemér

Balázs Elemér

Xénia

Négy év után jelentkezik új lemezzel a Balázs Elemér Group (BEG), ennyi idő telt el azóta, hogy megjelent az együttes Memories című albuma. Már a cím (The New BEGinning) is az újjászületésre utal. Az együttesben két új énekes hallható, a neves, nemzetközi zenei életben is keresett énekesnő, Szőke Nikoletta, valamint a fiatal, kiugróan tehetséges, 21 éves kora ellenére markáns, különleges hangú énekes, Szakonyi Milán. A lemezbemutató koncertet október 9-én tartják a MOM Kulturális Központban.

Az új lemezen három kiváló, Balázs Elemér számára meghatározó muzsikus egy-egy szerzeménye is hallható. Az egyik kompozíció tisztelgés Pat Metheny előtt, aki az Around the world című BEG-lemezhez írta a következő szavakat: „Véleményem szerint Elemér az egyik legjobb dobos ma a szakmában. Összehasonlíthatatlan muzikalitással és finomsággal játszik. Képes minden egyes zenei pillanatot olyan figyelemmel hallgatni, olyan kiváló, spontán döntéseket tud a színpadon hozni, amellyel csak növeli zenésztársai játékának minőségét. Kiváló érzékkel nyúl a hangszeréhez. Mindig élvezettel játszom vele, s ugyanilyen örömmel is hallgatom.” A Balázs Elemér Group most a lemezre fölvette Pat Metheny egyik gyönyörű, Always and forever című balladáját.

A másik meghatározó komponista – immár több mint két évtizede – Oláh Kálmán. A Trio Midnight nevű formációban, az európai dzsesszélet egyik vezető triójában 23 esztendeje játszanak együtt. A BEG most Oláh Kálmán Lyric song című szerzeményét dolgozta fel, amely egyébként szerepel a European Jazz Realbook című antológiában.

A harmadik zenésztárs a nemrég elhunyt kitűnő zongorista, Vukán György, akivel Balázs Elemér évek óta játszott a C. A. E. Trióban. Tőle a Last message című kompozícióval, Vukán György egyik utolsó szerzeményével búcsúzik el a lemezen a zenekar.

Mindezek mellett hallhatók Balázs Elemér és Balázs József saját szerzeményei: Balázs Elemér kompozíciói új arcáról mutatják meg a rendkívül finom dobjátékáról ismert muzsikus-zeneszerzőt. A lemezen és a lemezbemutató koncerten két neves vendég is hallható: a világhírű szaxofonos, Tim Ries, valamint a kitűnő népdalénekesnő, Herczku Ágnes – a hagyományokhoz híven ugyanis egy magyar népdal is hallható az új lemezen.

Balázs Elemér Group (BEG)

Balázs Elemér Group [BEG] (Fotók: Eck Imre)

Az újjáalakult Balázs Elemér Group tagjai:

Balázs Elemér – dob
Balázs József – zongora
Czibere József – ütőhangszerek
Lakatos Pecek Krisztián – nagybőgő
Komjáti Áron – gitár
Szakonyi Milán – ének
Szőke Nikoletta – ének

MOM Kulturális Központ (1124 Budapest Csörsz utca 18.) – 2013. október 9., 19:00

Kislexikon

A Balázs Elemér Groupot 2000-ben alapította a hazai dzsesszélet egyik kiemelkedő egyénisége, a nemzetközileg is elismert és keresett dobos, Balázs Elemér. A formáció hamar az egyik legnépszerűbb magyar zenekar lett. Az együttes tagjai a magyar dzsessz élvonalához tartoznak, jelentős díjakat kaptak, (pl. Fonogram-díj, 2005), nagy sikerrel szerepeltek tekintélyes európai jazzfesztiválokon (például a következő városokban: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje, Róma, Oslo, Glasgow, London, Madrid).

A Balázs Elemér Group különleges, egyéni hangzásvilágot alakított ki, ennek legfőbb jellemzője a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyet a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt, sőt: szívesen kalandoznak például az etno stílus világában is. Ez a változatosság érzékelhető eddig megjelent albumaikon is, amelyek mind egyedi hangulatokat, zenei világot ragadnak meg.

A Magyar népdalok című lemezükön saját népi kultúrájuk zenéjét, a magyar népdalokat egyesítették jellegzetes stílusukkal, míg az Early Music című albumukon, amelyen Nuria Rial, az Echo Klassik-díjas katalán szoprán énekesnő is közreműködött, barokk zenét ötvöztek dzsesszel. Időközben mindkét album bearanyozódott. Az Early Music Európa több országában óriási siker lett, a zenekar fellépett egyebek között Innsbruckban, a világ leghíresebb régizene-fesztiválján is.