Európai jazzturnén a DR Big Band | Magyar a zongorista és a szaxofonos

Posted on 2013. október 5. szombat Szerző:

0


Bolla Gábor

Bolla Gábor

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán

A nemzetközi zenei életben is nagy tekintélynek örvendő zongorista-zene­szerző, Oláh Kálmán és a fiatal szaxofonművész, Bolla Gábor a leg­jobb európai big bandnek tartott formációval, a Dán Rádió Big Band­jével indul turnéra október 9-én.

Oláh Kálmánt a rangos zenekar szólista-zeneszerzője, Gerard Presencer ösztön­zé­sére hívta meg a DR Big Band, hogy mutassák be együtt az Images című lemezt, amelynek minden darabját Oláh Kálmán komponálta, illetve hang­sze­rel­te. A közös koncert 2013 februárjában volt Oláh Kálmán szerzői estjeként, a Dán Rádió 2-es stúdiójában, Oláh Kálmán és Bolla Gábor szólójával. A koncert nagy sikert aratott Koppenhágában, ennek köszönhető a mostani turné, amelynek első állomása a pécsi Kodály Központ.

A Dán Rádió Big Bandje

A Dán Rádió Big Bandje

A turné helyszínei:

2013. október 9. – Pécs, Kodály Központ

2013. október 10. – Budapest, Budapest Music Center

2013. október 11. – Kecskemét

2013. október 12. – Bécs, Porgy & Bess

2013. október 13. – Pozsony

Kislexikon

A DR Big Bandje 1964-ben jött létre, akkor, amikor Koppenhágában pezsgő dzsesszélet volt, a rendszeresen játszottak ott neves európai és amerikai zenészek. Azóta kiemelkedő szólistákkal játszottak együtt, ilyen volt például Miles Davis, Joe Henderson, Stan Getz. Az utóbbi években készült lemezeken olyan szólisták játszottak a zenekarral, mint Randy Brecker, Chris Potter vagy Mike Stern.

Oláh Kálmán évek óta mesterien ötvözi a dzsessz és a kortárs klasszikus zene elemeit. Számos rangos díjat tudhat magáénak, köztük a 2006-os Thelonius Monk Nemzetközi Jazz Zeneszerző verseny első díját is. A jellegzetes kompozíciós stílusáról ismert művész híres zenészek sorával játszott együtt, ilyen volt például Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Stefano Di Battista, Philip Catherine, Palle Danielsson, André Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler és Ravi Coltrane.

Bolla Gábor (1988) tízévesen kezdett el klarinétozni, majd szaxofonozni, 2003-ban már a Montreux-i Jazz Fesztivál szaxofon világversenyének középdöntőjéig jutott el. 2004-ben Hans Koller díjat nyert az Év Tehetsége kategóriában Ausztriában, s ezt további díjak sora követte. Számos felvételen és fesztiválon játszott már, kiváló zenészekkel. Find Your Way címmel 2012-ben jelent meg debütáló albuma az ACT Musicnál. Bolla Gábort a DRBB és Oláh Kálmán koncertjén második tenorszaxofonosként hallhatja a közönség.