Menekültek zenekara | Josh Aronson filmjének hazai premierje

Posted on 2013. szeptember 21. szombat Szerző:

0


Bedő J. István

A gyermek Bronislaw (Elin Kolev) bemutatkozó hangversenye

A gyermek Bronislaw (Elin Kolev) bemutatkozó hangversenye

Minden feladat megtalálja a megvalósítóját (ha rossz a cél, a végrehajtóját). Wallenberget is a feladat találta meg, aki ismeri A Gyűrűk Urát, szintén tudja, miről van szó. Josh Aronson olyan történetet vitt filmre, ami az idősebb generáció emlékezetében élő valóság, a fiatalabbaknak legenda, amit hisznek is, nem is. Paradox módon a Menekültek zenekara (Orchestra of Exiles) a legendát a talpára állítja, és a benne elhangzó interjúk igazolják hitelességét.

A valószínűtlen történet egy lengyel-zsidó csodagyerek, Bronislaw Huberman élettörténetének felidézésével kezdődik. A tehetséges hegedűs fiúcska igen gyorsan a koncertpódiumok kedvence lett, és ambiciózus édesapja támogatásával hamar bejárta Európa nyugati felét. Pályaívét előbb az első világháború, majd a németországi fasizmus ébredése és kibontakozása törte meg. Amikor a náci hatalomátvétel nyomán megindult a zsidó művészek kitiltása a pódiumokról, Huberman – félretéve saját karrierjének építését – úgy döntött, megszervezi a születő, és kulturális hagyomány nélküli Palesztina számára az ország első szimfonikus zenekarát. A barna- és feketeinges Európa szabadulni akart a zsidóktól – és csak kevesen látták át, hogy ezzel saját kultúráját szegényíti. A 73 tagú zenekarba bejutni hosszadalmas válogatás után lehetett, és aki bekerült, akkor még csak sejtette, később tudta is, hogy az életet nyerte meg.

Huberman zenészek százait hallgatta meg hogy a legjobbakat ki tudja menteni Európából (Thomas Kornmann)

Zenészek százait hallgatta meg, hogy a legjobbakat ki tudja menteni Európából (Huberman – Thomas Kornmann)

Huberman neve igen sok ajtót kinyitott, és olyan, hallatlan presztízsű személyiségeket tudott maga mellé állítani, mint Albert Einsteint. Az első koncert karmesterének pedig egyenesen Arturo Toscaninit nyerte meg.

Toscanini a bemutatkozó hangverseny sikeréhez gratulál Hubermannak

Toscanini a bemutatkozó hangverseny sikeréhez gratulál Hubermannak

Három évi szervezés, előkészület, idegeskedés – és a reményvesztettség hullámai – után, német, magyar, osztrák, lengyel zsidó zenészeket (és családtagjaikat) kimentve az elfeketedő Európából felhangozhatott a Palesztin Szimfonikus Zenekar első koncertje (1936). És a feladat nem hagyta el Hubermant: művészeit tanításra kötelezte, a zenekar kedvezményes árú munkáskoncerteket adott; az óhazából elmenekülő zsidóság kulturális közege épült a sivatagban.

Humanista, életmentő és misszionárius, álmodozó és nagyon céltudatos idealista – ez mind egyszerre volt.

Pinchas Zukerman

Pinchas Zukerman

A film az elmúlt évben készült el, Josh Aronson dokumentumfilmnek formálta meg, legnagyobbrészt hihetetlenül sok és gazdag archív anyagból. A rekonstruált élettörténetet ismeretlen, de igen jó színészekre (és muzsikusokra) bízta, legvégül pedig művészeket, túlélőket és leszármazottakat interjúvolt meg, többek között Itzhak Perlmant, Zubin Mehtát és Pinchas Zukermant, akik rajongással meséltek Hubermanról, az emberről és a muzsikusról. Különösen érdekes megszólaló a fiatal Joshua Bell, akit idén a Tavaszi Fesztiválon hallhattunk; ő vásárolta meg néhány éve ugyanazt a Stradivarit, amit Hubermantól elloptak, és amelyiknek aztán fél évszázadra nyoma veszett.

A filmnek több közvetlen magyar vonatkozása is van. A kis Bronislaw első komoly mestere Joachim József, a legendás violinista, hegedűtanár volt. A történet egy későbbi szakaszában felbukkan Fenyvesi Lóránd, az egyik kimenekített magyar művész, akiről a filmben leánya mesél, és hát kevés és visszafogott képsorral, de szívszorítóan mutatkozik meg a pesti Zeneakadémia, ahol Fenyvesi növendéket a portás menti meg az „aktuális zsidóverés” elől azzal, hogy bezárja a vécébe…

Huberman - az embermentő

Huberman – az embermentő

A filmet a Mensch Nemzetközi Alapítvány (személyesen az Amerikában élő Geiger András) hozta el egy estére az Uránia moziba, akadt valaki az EMMI nevű minisztériumban, aki felkarolta az ügyet, akadt egy másik, aki szívességből feliratozta a digitális verziót – de a magyar forgalmazó még késlekedik felfigyelni a filmre.

Részlet (trailer): Menekültek zenekara – Orchestra of Exiles (r.: Josh Aronson)

Posted in: Film, NÉZŐ