A Krúdy-negyed múzeuma | Kiállítások a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban

Posted on 2013. július 18. csütörtök Szerző:

0


mkvm_krudyXénia

A kevés, eredeti formában megmaradt óbudai utca egyikében található a kereskedelem és a ven­­dég­­látóipar múzeuma. Nyáron is kiállítások­kal várja a látogatókat, és extra esti időtöltést is kínál azoknak, akik szívesen veszik a száz év előtti hangulat visszaidézését. Július-augusz­tusi program-ajánló.

Állandó kiállítások

„Nekem soha nem volt otthonom…” | Krúdy Gyula budapesti életének színterei

A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatják be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban vendéglátóhelyek láthatók, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és amelyeket műveiben is megörökített.

„A jó kalmár a világ jótevője” | Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből

Mintegy tíz év szünet után ismét megnyílt a felújított kereskedelemtörténeti tárlat. Ez a magyar kereskedelem kialakulásának és fejlődésének két évszázadát mutatja be. A látogatók megismerkedhetnek a mérésügy, a vásárok és a vásározás történetével, betekinthetnek a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba. A tárlat megidézi korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is.

kervend-reszvenysör-220pxReklámtáblák

A jó reklám esztétikailag szép, és a jó reklám társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. A reklámot a kereskedelem szülte meg, a kereskedelem pedig az emberiség egyre fokozódó életigényességének a következménye.” (Kassák Lajos)

A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből.

Látványraktár

Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt tárgyak sora várja az érdeklődőket. Tematikus egységekben, tizenhét vitrinben ismerkedhetnek meg a kereskedelmi és vendéglátós szakma érdekességeivel. Bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínes üvege az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajuszsütő-vas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban…

Időszaki kiállítások

Megvalósult és megvalósulatlan álmok

Válogatás Erdély István, Gönczi Gebhardt Tibor, Haranghy Jenő, Repcze János, Rottler István és Tuszkay Márton reklámterveiből
A múzeum számos reklámgrafikus tervét és vázlatát őrzi. Ezek eddig jobbára a raktárak polcain pihentek, kiállításokon csak ritkán szerepelt egy-egy darab. A reklám- és művészettörténeti szempontból egyaránt figyelemre méltó műveket először teszik közszemlére. A kiállítás szeptember 15-éig látogatható.

mkvm_pajtásA »Pajtás« és pajtásai

Az időszaki kiállítás a magyar fényképezőgép-tervezés, -gyártás, -értékesítés és -használat 1950–1966 közötti, úgynevezett ipari korszakával foglalkozik. A legnagyobb példányszámban előállított magyar fényképezőgép, a Pajtás mellett láthatók többek között az Útitárs, Fotobox, Momikon és Mometta gépek.
Az egykori osztálykirándulások, családi események, fotószakkörök legfontosabb kellékeit, amatőr fotósok hajdani kedvenceit még soha nem láthatta ilyen nagy számban együtt a közönség, az ifjabb generáció pedig átélheti az otthoni, fürdőszobai előhívás élményét. A kiállítás szeptember 15-éig látogatható.

Tortalapátok

Augusztus 1-jével időszakos tárlat nyílik Vojtek Éva gyűjteményéből. A tortalapát mindennapi tálalóeszköz, és mint bármely más műtárgyra, a kor divatja rányomta a bélyegét,. Az első példányok feltehetőleg akkor jelentek meg, amikor már házhoz szállították a dísztortákat. A Monarchiában ez az 1832-ben megalkotott Sacher tortához kötődik.
A gyűjtemény darabjai alapanyagaikkal és díszítésükkel is arról árulkodnak, hogy a századfordulótól váltak fontos kiegészítő darabjaivá a hazai polgári családokban használatos készletek. A barokkos cizelláltságra éppúgy találunk példát, mint a szecessziós motívumokra, vagy a már letisztultabb art deco stílusjegyeire.
A cukrászok szerencsére ma is készítenek finom ünnepi tortákat, amelyeket a háziasszonyok elegánsan osztanak szét a vendégek tányérjain. Mivel az ismert mondás szerint »az étkezés koronája a desszert«, a koronázási ceremóniát éppen egy míves tortalapát teheti még szebbé.
A kiállítás szeptember 15-éig látogatható.

KerVendMúz-kultea-logoA múzeum Kultea programjai

Kockás abrosz, kadarka… | Júliustól tizenegy héten át, csütörtökönként 18-tól 22 óráig várják a kultúrára, a jó muzsikára és a finom borra szomjas látogatókat.

A belépőjegy (1200 Ft) a szokásosnál többet tartalmaz:

• egy múzeumi belépőt, mellyel az adott estén nyitva tartó kiállítás és tárlatvezetés tekinthető meg
• egy pohár italt
• egy kis harapnivalót

A zenéről Marosi Zoltán tangóharmonikás gondoskodik, a jó hangulatról a vendégek. Bónusz: a belépőjeggyel a vendég október 31-ig egy alkalommal visszatérhet a múzeumba!

Időpontok:

augusztus 1. 18.30-tól tárlatvezetés A Pajtás és pajtásai című időszaki kiállításban

augusztus 8. 18.30-tól tárlatvezetés „A jó kalmár a világ jótevője” | Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban

augusztus 15. 18.30-tól tárlatvezetés a Tortalapátok című időszaki kiállításban

augusztus 22. 18.00-tól tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” | Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban; 19.00-től A Hosszúlépés. Járunk? | Krúdy-fröccs várostörténeti sétája (kombinált jegyek kaphatók a www.hosszulepes.org weboldalon)

mkvm_kockás abroszaugusztus 29. 18.30-tól tárlatvezetés a Reklámtáblák és a Látványraktár című állandó kiállításokban

szeptember 5. 18.30-tól tárlatvezetés a Tortalapátok című időszaki kiállításban

szeptember 12. A Kockás abrosz, kadarka… programsorozat záró estéje; 18.00-tól Saly Noémi Krúdy karján kiskocsmába című előadása

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
www.mkvm.hu, www.facebook.com/mkvmuzeum
Telefon: 375-6249. E-mail: mkvm@iif.hu

Nyitva: hétfő kivételével mindennap 10–18 óráig
Múzeumi belépőjegyek: teljes árú 800 Ft, diák és nyugdíjas 400 Ft, családi 1500 Ft