Curtis-napok, június 23–28. | Koncertsorozat a Palotanegyedben

Posted on 2013. június 22. szombat Szerző:

0


Teddy Abrams

Teddy Abrams

A MÁV Szimfonikus Zenekar régóta közeli kapcsolatot ápol az Egyesült Államok – és talán a világ – egyik legnívósabb zenei intézményével, a Curtis Intézettel. A hónap végén a Curtisben végzett művészek három koncertből álló sorozattal mutatkoznak be.

Június 23-án este 7 órakor a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Szimfonikusok próbatermében. A trió három alapítója, Teddy Abrams (zongora), Harrison Hollingsworth (fagott) és Johnny Teyssier (klarinét) zenei utazásra invitál, amelynek során a világ számos pontjának zenei világát hozzák elérhető közelségbe, kortól és stílustól függetlenül.

Június 26-án a Curtis Intézet négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja ad délutáni kamarakoncertet a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében, délután fél négytől. Abrams és Hollingsworth mellett Gabriel Globus-Hoenich (ütőhang­szerek), Josef Špaček (hegedű) és Varga Levente (kürt) lép színpadra. Az ismertebb művek közül Brahms Magyar táncainak átiratai, Mahler V. szimfóniájának egy részlete, és Janáček Hegedűszonátája hangzik el. A fiatalok a klasszikus amerikai zenébe is bepillantást engednek, Bluegrass és jazz címmel.

A programot Teddy Abrams állította össze, aki a valaha felvett legfiatalabb dirigens hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, de nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is bizonyított már.

MÁV Szimfonikus Zenekar

MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 28-án este 7 órakor nagyzenekari koncert zárja a programsorozatot, az Olasz Kultúrintézetben. A MÁV Szimfonikusokat Teddy Abrams vezényli, aki a fent említett együttműködésnek köszönhetően visszatérő vendége a zenekarnak. Az amerikai karmester-zongoristát 25 évesen nevezték ki a Detroiti Szimfonikus Zenekar asszisztens karmesterévé – azóta számos magyar illetve európai zenekar dirigenseként mutatkozott be. A pénteki koncertre Gershwin Egy amerikai Párizsban című művét hozza el a közönségnek, majd a kortárs Samuel Barber hegedűversenyét hallgathatjuk meg, Josef Špaček előadásában. A Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben, és elsősorban magyaros vitalitású játéka tette ismertté. Az estét Dvořák IX. „Új világ” szimfóniája zárja.

Josef Špaček

Josef Špaček

A Curtis-napok programai:

2013. június 23. (vasárnap) 19.00 | A MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme (1088 Budapest, Múzeum utca 11.)
A Sixth Floor Trio (USA) kamarakoncertje.
A belépés ingyenes, a műsort a helyszínen jelentik be a zenészek.
*
2013. június 26. (szerda) 15.30 | Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.)
A Curtis-napok kamarakoncertje –
Jegyár: 200 Ft
*
2013. június 28. (péntek) 19.00 | Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.)
A Curtis-napok nagyzenekari zárókoncertje
– Jegyár: 3000 Ft

Jegyvásárlás elővételben az InterTicket jegyirodai hálózatában, illetve a jegy.hu-n, továbbá a koncerthelyszíneken.