Ősbemutató az ELTÉ-n | Oláh Kálmán: A Duna arca

Posted on 2013. június 2. vasárnap Szerző:

0


EE

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán

Az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Kon­cert­zenekar évadzáró hang­versenyén, június 7-én ősbemutatóra készülnek. A Liszt-díjas zon­go­rista-zene­szerző, Oláh Kálmán új művét mutat­ják be A Duna arca címmel. A vegyes karra, vonó­sokra, zon­go­rára és ütőhangszerre írt zene­művet Kovács László vezényli.

Az ősbemutató szerzője, Oláh Kálmán nemcsak előadó­művészként, hanem zeneszerzőként is rangos elismeré­sekben részesült. 2006-ban a washingtoni Kennedy Cen­ter­ben a legrangosabb amerikai jazz-­zene­szerző­verseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Compe­tition fődíját vehette át Always című kom­pozí­ciójáért.

Oláh Kálmán zeneszerzőként szenvedélyesen feszegeti a zene határait, Bach, Bartók és Sztravinszkij művei a mai napig nagy hatással vannak rá. Több művet komponált szimfonikus zenekarra és jazz formációra, ilyen például a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band (amit éppen Kovács László vezényletével mutattak be, Oláh Kálmán szólójával, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével).

Legutóbbi szimfonikus zenekari darabja, a Passacaglia for orchestra & jazz trio 2008 decemberében, a Magyar Állami Operaházban csendült fel első ízben, azóta tucatnyi koncerten hallhatta a közönség, különböző hazai szimfonikus zenekarokkal. Nemrég, március 21-én óriási sikert aratott Oláh Kálmán szerzői estje a pécsi Kodály Központban, ahol jazz trióval és kvintettel, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, szintén Kovács László vezényletével csendült fel ez a két nagyszerű mű is.

A hangverseny műsora:

Barabás Árpád: Madrigál I.

Cser Ádám: Animam meam dilectam tradidi (Szeretett életemet bűnösök kezére adtam – Nagypénteki responzórium)

Vajda János: Kolinda

Oláh Kálmán: A Duna arca (ősbemutató)

Közreműködik: Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (bőgő), Oláh Kálmán (zongora), Dunai Tamás (próza)

Puccini: Messa di Gloria
Közreműködik: Xavier Rivadeneira (tenor), Szüle Tamás (basszus)

Vezényel: Kovács László Liszt-díjas, érdemes művész

A június 7-i koncert első felében Barabás Árpád Madrigál I. című műve hallható nyitó, Oláh Kálmán új műve pedig a szünet előtti záró darabként csendül fel. Első alkalommal fordul elő, hogy mindkettőjük egy-egy műve hallható egy koncerten, s ez azért különleges esemény, mert Oláh Kálmán Barabás Árpád zeneszerzőtől tanult két évig klasszikus zeneszerzést.

Az ELTE Bartók Kórusa és zenekara

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és az Egyetemi Koncertzenekar

A Duna arca – Édesanyám emlékére alcímű darab I. része József Attila: A Dunánál és Ady Endre: Anyám és én című verse alapján született, Dunai Tamás narrátorként olvas fel részletet előbb a József Attila versből, majd a kórus énekel részletet Ady verséből. Utána ismét Dunai Tamás következik A Dunánál újabb részletével.

A II. rész Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versére született, ezt a kórus adja elő. A III. rész elején Kosztolányi Dezső: Anya arca című költeményéből hallható részlet Dunai Tamás előadásában, majd Petőfi Sándor: A Dunán című verséből, a végén pedig ismét a Kosztolányi-műből választott részlet következik.

Miközben az egész mű hármas tagolású – úgynevezett nagy hídforma – , az I. és a III. tétel is hasonló felépítésű, méghozzá egymás tükörképeként: az I. részben a Duna a fő motívum, s ebbe ékelődik az anyavers, a III. tételben pedig az anyavers a fő szál, ebbe simul be a részlet egy versből.

Jegyek az előadás előtt a helyszínen vásárolhatók.

Helyszín: ELTE Aula Magna (Budapest V., Egyetem tér 1–3. I. em.)
2013. június 7., péntek, 19.00