Egyszerűen telitalálat | Péterfy Bori ugrik be a Kramer kontra Kramerbe

Posted on 2013. május 19. vasárnap Szerző:

0


OP

Frissítve!

Péterfy Bori és Billy

Joanna (Péterfy Bori): Muszáj valami mást is csinálnom

A Nemzeti Színháztól távozó Péterfy Bori veszi át májusban Kovács Patríciától a Kramer kontra Kramer női főszerepét. A színésznő először május 21-én látható Nagy Ervin oldalán a Belvárosi Színházban.

A Kramer kontra Kramer lesz az első külsős produkció, amiben láthat a közönség, miután kiderült, hogy nem maradsz a Nemzeti Színház társulatában. Hogyan talált meg a felkérés?
Orlai Tibort már nagyon régről ismerem, nagy drukkere voltam az ő színházának, mert szerintem fontos és jó dolog, amit kitalált. Az előadást Rába Roland rendezte, aki nagyon régi kollégám, hiszen együtt voltunk már a Krétakörben és a Nemzeti Színházban is, nem mellesleg jó barátom. Nagyon örültem, hogy rám gondoltak.
Jól jött maga a felkérés, több szempontból is. Egyrészt a színházi munkahelyem perceken belül megszűnik. Másrészt kisgyereket nevelek, ami mellett nagyon nehezen tudtam volna egy teljes próbaidőszakot végigpróbálni, ezért az is szerencsés, hogy beugrásról van szó. Sok munkalehetőségem lett volna nyáron, amiben rendes próbaidőszakot kellett volna végigcsinálni, de azokat ezért nem tudtam bevállalni. Ennek viszont nagyon örülök, mert a filmet nagyon szerettem, és bár az előadást sajnos nem tudtam megnézni, de eddig csak jót hallottam róla.

Ezek szerint Joanna Kramer nem ismeretlen számodra.
A szerep, úgy érzem, egyszerűen telitalálat most nekem. Mintha mindent tudnék Joannáról és arról a helyzetről, hogy milyen családanyaként kell szembesülni azzal, hogy most már egy új rendszerben kell megtalálni önmagad. Úgy érzem, értem őt. Az én gyerekem is most kétéves, pont mint az előadás első jelenetében Billy. Nem is jöhetett volna jobbkor ez a szerep.

Péterfy Bori, Nagy Ervin

Péterfy Bori, Nagy Ervin

Lehetséges, hogy te is éppen most éled meg, hogy a családanyaság milyen konfliktusba tud kerülni a szabadságvággyal?
Ahogy a darabban is elhangzik: valakinek pont megfelel, hogy reggeltől estig anyuka, valakinek meg nem. Nagyon tudom tisztelni azokat a nőket, akik tényleg odaadóan tudják a családjuknak és gyerekeiknek szentelni az életüket, bár sokszor találkozom azzal, hogy ez csak valamiféle rosszízű mártírszerep, és azt nagyon nem szeretem. Fél évvel a szülés után visszavettem a Három nővért a Nemzetiben, a koncertezést is elkezdtem, és mind a kettő nagyon jól esett. Fokozatosan kezdtem dolgozni, a legtöbb időt a kisfiammal töltöm még most is, ő a legfontosabb, de ahogy Joanna mondja: muszáj mást is csinálnom. Ez persze alkati kérdés is. De amin Joanna átmegy, azon így vagy úgy minden anya átmegy egyszer.

Ted (Nagy Ervin) küzd az apaszereppel

Ted (Nagy Ervin) küzd az apaszereppel (Billy: Nagy Levente)

A filmhez milyen élményeid kötődnek?
Amikor először láttam, még fiatalon és gyerektelenül, emlékszem, végig Tednek, az apának szurkoltam, és ahogy általában mindenki, kárhoztattam én is az anyát, hogyan tudja ilyen helyzetbe hozni a családját, hogyan tudja elhagyni a gyerekét és hogyan lehet ilyen önző. De mai fejjel ez a történet egészen más. Ezt a filmet, azt hiszem, csak akkor lehet igazán megérteni, ha az embernek van gyereke. Ma már közel sem ugyanazt gondolom Joannáról, amit akkor gondoltam. A nagy különbség talán köztem és közte az, hogy én nagyon élvezem az anyaságot, életemben nem voltam meg ilyen boldog, neki meg ez sajnos nem sikerül, egyre frusztráltabb és boldogtalanabb, bárhogy igyekszik.

Vannak egyéb színházi terveid a közeli jövőben?
Sok megkeresést kapok, de még nem tudok bevállalni hosszú próbafolyamatot a gyerek és a koncertezés mellett. Ezért egy ideig valószínűleg csak a Kramer kontra Kramerben leszek benne. De nagy élmény lesz nekem, abban biztos vagyok.

Forrás: Orlai Produkciós Iroda
Fotók: Takács Attila

Avery Corman: Kramer kontra Kramer – Belvárosi Színház / Orlai Produkció
Fordító és dramaturg: Zöldi Gergely
Rendező: Rába Roland

Szereplők
Nagy Ervin – Ted Kramer
Péterfi Bori – Joanna Kramer
Nagy Levente – Billy Kramer
Cseh Judit
Egri Márta
Mertz Tibor
Ficzere Béla

Díszlet: Sebő Rózsa
Jelmez: Cselényi Nóra

Kritikánk a bemutató után

A Kramer kontra Kramer legközelebbi előadása: 2013. május 21., Belvárosi Színház