Kombinatorika Gordon módra | Gordon Ramsay: Ramsay legjobb menüi

Posted on 2013. április 4. csütörtök Szerző:

1


ramsay legjobb menui-bor180Írta: Molnár Kata Orsolya

Gordon Ramsay imádja a formabontó dolgokat, az izgalmas vál­lal­kozásokat, a nem minden­na­pi megoldásokat. Legújabb szakács­könyve, a Ramsay legjobb menüi mókás lapozgató könyv, ami nem mellesleg megoldja valamennyi háziasszony örök kérdését: mit főzzek ma vacsorára?

Előétel, főétel, desszert, négy évszak és a világkonyha legizgalmasabb hagyományai – Ramsay ebből építkezik, amikor 52 hétre kínál recepteket. Francia, olasz, mexikói, indiai, közel- és távol-keleti és természetesen brit ételeket válogatott csokorba, melyekhez azt is odaírja, melyik évszakban tudjuk elkészíteni friss alapanyagokból. 52 menü, melyekből azonban a háromfelé vágott könyvlapoknak köszönhetően a saját kombinációnkat is összerakhatjuk. A lapok tetején mindig az előételek, középen a főételek, míg alul a desszertek szerepelnek – nem kell folyamatosan lapozgatnunk, ha más menüből választottunk első fogást és édességet: mindkettőt egymás mellé tehetjük.

Az ételek egyértelműen a világkonyha szerelmeseinek kedveznek. A klasszikus magyar ételeken edzett gyomor Ramsay-nél nem nagyon talál fogára valót, aki azonban nyitott más nemzetek gasztronómiai hagyományaira, a jelenleg 14 (!) Michelin csillaggal büszkélkedő sztárszakácstól elleshet pár trükköt. A receptek között többségben vannak az olyan alapfogások, mint amilyen a tavaszi tekercs, a paella, a csirkemarsala, a marha Wellington módra, a Yorkshire puding vagy a csokimousse, de találunk izgalmas kompozíciókat is, mint amilyen a borjúmáj karamellizált hagymával és citromos polentával, a céklaleves füstölt kacsahússal vagy a rózsaszín grépfrútgranita.

Ramsay az angol étkezési szokásoknak megfelelően a halakat és a vörös húsokat a szár­nyasokkal azonos mértékben szerepelteti könyvében – ennek köszönhetően gyakoriak az olyan ételek, melyekhez idehaza nem annyira könnyű alapanyagot beszerezni: a durbincsot, az ördöghalat vagy a bárányszegyet nem találhatjuk meg bármelyik élelmiszerüzletben, még Budapesten sem. Ha azonban pénzt, időt és energiát nem kímélve beszerezzük a megfelelő hozzávalókat, biztos lehet a siker – persze ha van rá fogadókészség.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Ramsay receptjeiben számomra a legszimpatikusabb, hogy nincsenek túlbonyolítva. Nem túl sok alapanyagból viszonylag egyszerűen készíti el ételeit – úgy, hogy azok mégsem unalmasak. Néhány szelet narancsra korianderből, mentából és cukorból készült fűszerezés és pár szem gránátalmamag kerül – és kész is a bombayi narancs. De a főételek sem sokkal komplikáltabbak. A rafinált pácok, az izgalmas fűszerezés, egy-egy szokatlan párosítás, ami megadja ételei sajátos karakterét – olyan apró trükkök, melyekkel más receptjeinket is könnyedén feldobhatjuk.

A másik nagy erénye a könyvnek, hogy igazán a konyhába való. Számos olyan szakácskönyv van az én polcomon is, melyekben csodálatosak a képek, szellősek a leírások, a tipográfia gyöngyszemei, de megemelni sem bírom őket, és eszembe sem jutna főzés közben magam elé tenni. (Habár rafinált dizájnerek konyhai könyvbölcsőt is kínálnak a többkilós gasztrokódexek számára. Még ha mondjuk lebegne a légtérben…) A Ramsay legjobb menüiből sem hiányoznak a szuperguszta kedvcsináló képek, a könyv mégis pont jó méretű, és a lapozgatós kialakításnak köszönhetően nagyon praktikus – főzés előtti ihletforrásként, főzés közben útmutatóként is bátran használható darab.

Fordító: Szkokán Boglárka

Gordon Ramsay: Ramsay legjobb menüi
Alexandra Kiadó, 2012

»Gordon Ramsay: Ramsay legjobb menüi – megvásárolható a polc.hu webáruházban«