Sopotnik Zoltán: Saját perzsa

Posted on 2013. február 20. szerda Szerző:

0


Sopotnik_Sajátperzsa-borSopotnik Zoltánnak démonai vannak. Meg angyalai, meg főleg egy perzsája, aki csak az övé. Vagy inkább azé, aki ebben a kötetben Sopotnik Zoltánként szólal meg, és a fentiek mellé még bonyolult családja is van, tele tragédiákkal, történelemmel, apró és kevésbé apró élethazugságokkal.

Egyszóval tele a puttonya, és ebből a puttonyból néha vérfagyasztó, néha varázslatos figurák bukkannak elő. Egy üveggyár például, ahol a munkások között a sámán tart rendet, vagy egy kislány, akit mindenki öregasszonynak lát. Ez a könyv az ő történetüket meséli el, versben és prózában, fájdalmasan és gyönyörűen. Meseregény a durvábbik fajtából.

Sopotnik Zoltán 1974-ben született Salgótarjánban. Költő, író, szerkesztő, mentálhigiénés specialista. Volt már punkzenész, írt szappanoperát, tévé- és zenekritikát, tárcát, tartott stresszkezelő tréningeket multinacionális nagyvállalatnál. Nincs benne semmi vonzalom a tökéletes iránt. Verseit bolgár, szlovák, szerb, horvát és angol nyelvre fordították le. Jelenleg egy mesekönyv-sorozaton dolgozik. A Prae prózarovatának és a JAK-füzetek szépirodalmi sorozatának szerkesztője. Szerelmével és két lányával egy lakóparkban él Tatabányán. Rendszeresen fut.

A címlapon Szarka Péter: Álljon meg a gyászmenet című alkotása [2009, acb Kortárs Művészeti Galéria)

Sopotnik Zoltán: Saját perzsa
Libri Kiadó, 2012