Egy természetjáró elmélkedései | Győrffy Ákos: Haza

Posted on 2012. október 11. csütörtök Szerző:

0


Írta: Czimmermann Mária

Szemrevaló, vékony kötet, a tökéletességig csiszolt rövidke írásokkal. Mindannyiunk számára húsba vágó gondolatok fogalmazódnak meg bennük. A világ szörnyű állapota, a fogyasztói társadalom tarthatatlansága, az értelmes, hasznos élet lehetetlensége.

Érzékeny tájleírások, komorságukban is megkapó természeti képek jelennek meg a könyv lapjain és a sorsszerű mondanivaló ezekből bomlik ki, sokszor módosult tudatállapotban. A régi kertek, a szurdok, a patakmeder, a Duna-part és a Börzsöny kedves tájai az írónak. Ráérez a hely szellemére, máskor ő belső történései jelennek meg kísértetszerűen a vidéken.

Az író csak látszólag mélyed teljesen magába és a tájba, tömör, de pontos leírást ad az emberekről, akik érdeklik. De nem csupán szemlélődik. Jócskán van aktivitás is az írásokban. A zúgó átrendezésétől kezdve, a Duna hajnali átúszásán át s az embert próbáló, téli gyalogtúrán keresztül a veszélyes délvidéki biciklizésig.

Az írásokat válogató szerkesztő Hafner Zoltán érdeme is lehet, hogy a kötetnek íve van. Minden a kútnál kezdődik, a gyermekkori önkereséssel, apró lépésekben, a páfrányok közt. Itt vetődnek fel a szerzőt igazán érdeklő problémák. Ködös, borongós hangulat uralkodik az írásokban. A kamaszkori lázadás, mikor a kalandvágyó ifjú letér a turistaútról, sőt az erény és az együttérzés útjáról is, hogy vágyait beteljesítse. Eljut a verőfénybe, a napsütötte tengerpartra, s ott megkísérti a Monarchia szelleme. Az önmaga kereste erőpróbákon megedződött lélek aztán visszatér a hazájába, a Börzsöny ismerős meredekeire, völgyeibe, a Duna-partra – és a gyermekkori problémákat érettebb fejjel beszéli el újra.

Győrffy Ákos

A könyv végén otthonra lel a rajongásig szeretett hegyen. Valamiféle nyugtalan megnyugvás lehetőségével zárul a kötet, melynek alapgondolata végig a hiány és az idegenség. Hogy miképpen lenne jó élni, az sejthető – de úgy nem lehet. Bele kéne feledkezni az élménybe, kikapcsolva az öntudatot, egészen eggyé válni a természettel. Ez a vágyott állapot pillanatokra megvalósulni látszik, de a modern ember számára annyira megszokott az önmagára reflektáló tudat, hogy nem boldogság, inkább rémület lesz a végeredmény.

Aki szereti a két háború közötti nyugatos írókat, és rokonszenvez a természet japános szemléletével, szeretni fogja ezeket a nagyon tömör – és néha a zen történetekhez hasonlóan mélyértelmű – írásokat.

Érdemes elkísérni Győrffy Ákost a tájakra, ahová szövegei vezetnek, mert az általuk megnyitott utak tovább kanyaroghatnak az olvasó belső világában is.

Győrffy Ákos: Haza
Magvető Kiadó, 2012

»Győrffy Ákos: Haza – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«

Posted in: Uncategorized