Hamisítatlanul magyar | Hungarian Blues Brothers Zalaegerszegen

Posted on 2012. július 20. péntek Szerző:

0


Hajdú Steve, Kálloy Molnár “Pete” (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Írta: BJI

Nem mindennapi bemutató lesz Zalaegerszegen. A kultfilmmé nőtt Blues Brothers – és a hátterében természetesen a zene – egészen egyedi feldolgozása kerül színre a Kvártélyház Szabadtéri Színházban.*

Összeállt néhány pompás rögtönző színész meg még egyszer annyi zenész, és közös munkával, görbe tükörben mutatják meg, milyenek a Blues fivérek – magyar körülmények között. Nem csupán a legendás zenék hangzanak fel, hanem a keretjátékban minden a megfelelő helyen szólal meg. Nem kevés háttérmunka volt megszerezni ehhez a nagyon magyar ízű változathoz a szerzők jóváhagyását. De sikerült!

Aki esetleg a hasonló struktúrájú zenés sikerekre gondol – szóljanak azok a négy liverpooli gombafejű muzsikájával (Mindhalálig B.) vagy a svéd kvartett dalaival (Mamma mia) –, az nem téved…

Ez a Pete és ez a Steve két kiskállói zenész. (Kis ország, Kiskálló…) Egy temetésén találkozunk velük, ahol a helyi zenetanár tanítványaival együtt búcsúdallal köszönnek el mesterüktől. A közös zenélést Pete felesége felveszi, és felteszi a Youtube-ra. Innen egyenes (egyenes, ugyan már…) út vezet a világhír felé. Megalakul a zenés találmány, vagyis a Hungarian Blues Brothers, és meghódítja a közönséget. Mindenkinek jut 15 perc hírnév. De mi lesz utána?

Kálloy Molnár Péter, az ötletgazda mindig rajongott a filmért, gyűjtötte az albumokat és a Blues Brothers relikviákat. Az előadás születéséről így mesél:

„Régóta tudom, hogy a Blues Brothers-t színházban is szeretném megcsinálni. Most jött el a pillanat és most jöttek össze körülöttem azok az emberek, akikkel ezt meg tudom valósítani. Hrutka Róberttel több éve dolgozunk együtt, lassan a harmadik közös lemezünket adjuk ki. Annyira egymásra vagyunk már hangolódva, hogy egy egész estés zenés előadásban nem is lehetne más a zenekar vezetője, mint ő.

Hungarian Blues Testvérek (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Hajdú Steve gyerekkori jó barátom. Együtt jártunk a debreceni Ady Gimnáziumba. Furcsa, hogy azóta csak egyetlen alkalommal hozott minket össze a sors a színpadon, szintén Debrecenben, a kétezres évek elején egy Csehov-előadásban. Viszont diákként még közös zenekarunk is volt: a Hajduó. Mindketten gitáron játszottunk. Steve már akkor is nagyon jó számokat írt. Blues nótákat is! Örülök, hogy ennyi év után újra együtt zenélhetünk.

Tompagábor Kornél, a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója pedig már évek óta hív játszani Egerszegre. Hrutka Robival is többször léptünk fel nála különböző fesztiválokon. Mikor felmerült a Blues Brothers ötlete, rögtön vállalta a rendezést és azt is, hogy helyet ad a produkciónak.”

Így született meg az igazi Hungarian Blues Testvérek története Kálloy, Hajdú, Tompagábor és Hrutka  (K&H&T&H) tollából. Hamisítatlanul magyar. Aki nem hiszi, járjon utána!

Helyszín: Kvártélyház (8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 5.)

Bemutató: 2012. július 21.; további előadások: július 22, augusztus 10., 11., 12. – Kezdés minden alkalommal 20:30. A tervek és a remények szerint a széria ősszel Budapesten folytatódik.

* * * *

A Magyar Cadillac (Fotó: Kvártélyház)

K & H & T & H: The Hungarian Blues Brothers™

Rendező: Tompagábor Kornél

Steve: Hajdú Steve
Pete: Kálloy Molnár Péter
Peterné: Tánczos Adrienn
Sztárvendég, road: Hertelendy Attila

A zenekar, a Lacik:
Robi: Hrutka Róbert – ének, gitár
Attila: Fehérvári Attila – basszusgitár, vokál
Zoli: Cséry Zoltán – billentyű, vokál
Felicián: Kalmus Felicián – elektromos cselló
Ádám: Markó Ádám – dob

Jelmez: Szőke Julianna
Játéktér: Tompagábor Kornél

Manna Produkció – „The Blues Brothers™ is a registered trademark of Daniel Aykroyd and Judith Belushi Pisano.”

*-*-*-*

*A kvártélyház 1765-ben épült, az évszázadok alatt többször is változott a funkciója. Egyik emeleti szobájában azonban megőrződött Dorffmeister István festménye 1793-ból.

Kvártélyház Szabadtéri Színház – Zalaegerszeg

Nevét eredeti rendeltetéséről kapta, amikor a katonaság tisztjei számára szállásul szolgált. (A legénységi állományt ebben az időben magánházakhoz kvártélyozták be.) A század végére már a megyei tisztviselők lakták, de volt benne patika is. Az első emeletet a XIX. század közepén építették rá, a hátsó szárnyát pedig azután kaphatta, amikor a mai megyei bíróság épületéből 1872 körül átköltözött ide a megyei közigazgatás.

Az épületet 1891-ben klasszicista stílusban kialakított közgyűlési teremmel egészítették ki, s egybenyitották a levéltár épületével. Ma ez a terem Zalaegerszeg városi közgyűlési terme, falait Csány László, Deák Ferenc és Zrínyi Miklós nagyméretű képei díszítik. A barokk épület második emeletét 1928-ban Kotsis Iván műegyetemi tanár tervezte meg. Ezzel alakult ki az épület mai formája, ekkor kapta a neobarokk homlokzatot az erkéllyel és a timpanont a megye címerével. Ma hivataloknak ad otthont.

Földszinti részén két reliefet látunk: az egyik gróf Széchenyi Istvánnak születése kétszázadik évfordulóján, 1991-ben felavatott domborműve, Béres János munkája; a másik, a Szala vármegyei koronaőrző 1791 feliratos egy koronaőr lovas katonát ábrázol tarsolyán a megyecímerrel, ez Németh János kerámiája. (Forrás: http://www.vendegvaro.hu)