Kicsiknek és nagyoknak közös az érdeke | Egyesülés jött létre az E-könyvért

Posted on 2012. július 14. szombat Szerző:

0


A ma: a hagyományos könyv túlsúlya. A holnap: a hagyományos és az e-könyv együttélése. És a holnapután? Már most célszerű felkészülni az egyre szélesebb körben terjedő nem-fizikai kiadású könyvek jelenlétére.

E-könyv kiadók és forgalmazók, e-olvasók importőrei, szakmai és civil szervezetek, könyvtárak és bloggerek összefogásával jött létre az Egyesülés az E-könyvért, amelynek alapdokumentumát a napokban írta alá a 22 alapító. Az egyesülés elsősorban az elektronikus könyvek és az azok olvasására alkalmas eszközök, valamint a jogkövető tartalomszolgáltatás és felhasználás népszerűsítését tűzte ki céljául.

Kereszty András, az egyesülés egyik kezdeményezője arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés ugyanolyan dinamikusan bővül, mint maga az e-könyvek piaca. A három kezdeményező mellé csatlakozott szervezetek, tagok száma jelenleg 22, és mivel már vannak további csatlakozni szándékozók, ez a szám a jövőben nőni fog. Az egyesülésben az e-könyvvel foglalkozó kicsi és nagy szervezetek egyaránt jelen vannak. Ennek azért van nagy jelentősége Kereszty szerint, mert a hazai e-könyveseknek közösen „nagy hegyet kell megmásznia, hogy ugyanoda jusson, ahol ma Amerika tart”.

Farkas István blogger emlékeztetett, hogy a könyvek világában paradigmaváltó kor közepén járunk. A nyomtatott könyv beágyazottsága az elmúlt ötszáz évben megkérdőjelezhetetlenné vált, az e-könyv viszont még keresi a helyét. Az olvasó rétegen belül az e-könyvet olvasók ma kisebbségben vannak, így az ezen a területen munkálkodók egyfajta kultúrmissziót vállalnak, ami ugyanakkor tőkeigényes is. Úgy gondolja, az egyesülés létrejötte mutatja a legjobban, bár piaci versenytársakról van szó, egyelőre ezen a területen nagyrészt közösek az érdekek és a feladatok. Az együttműködés legfontosabb feladatának a felvilágosítást tartja: az olvasókat tájékoztatni kell arról, az igényes e-tartalomnak költségei vannak, így ára is; a kiadók figyelmét annak fontosságára kell felhívni, hogy kiadványaikat igényes e-könyv formájában is kínálják.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke üdvözölte az e-könyves együttműködés létrejöttét és azt kívánta, a résztvevők találják meg mindenben azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek. Az elnök úgy véli, problematikus területről van szó, ami körül ugyanakkor a részben mesterségesen gerjesztett érdeklődés is nagy. Az MKKE az egyesülés legfontosabb feladatának a legalitás propagálását tartja. Kocsis, aki egyben a Kossuth Kiadó vezetője is, így jellemezte saját kiadói hozzáállásukat az e-könyvhöz: ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére…

Rónai Iván (Emberi Erőforrások Minisztériuma) tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a francia kormány az e-könyvek áfájának csökkentése mellett döntött, és hasonló megoldásra ösztönözte a magyar kormányzatot.

A Könyvtári Intézet vezetője, Bánkeszi Katalin bejelentette, információs oldalt indítanak könyvtárosok számára, amelyen igyekeznek átfogó tájékoztatást adni a hazai e-könyves helyzetről.

Aki ma késlekedik az e-könyvek területén, hosszabb távon kizárja magát a jövő könyves világából. Az Egyesülés ősztől rendszeres nyilvános fórumokat, internetes párbeszédet szervez az említett közös célok érdekében, folyamatosan figyelemmel kíséri az e-könyvek világának eseményeit, elemzéseket készít, és a közös érdekeket képviseli a szakmát érintő jogalkotásban is.