Újratöltve | Wolf Haas: Az örök élet

Posted on 2012. február 1. szerda Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Az örök élet - címlapFigyelj, mit mondok én neked. Ha fejlövést kapsz, akkor a csoda is kevés ahhoz, hogy túléld. A sebészi mestermunka ugyancsak semmi, szükséged van a rossz irányzékra is. Hogy aki a fegyvert tartja, éppen akkor lőjön, amikor a mopeden ülve hazafelé hajtasz, és közben valaki erősen rád dudál, mire óhatatlanul elkapod a fejed.

Vagy esetleg kell egy izgő-mozgó ér, amelyik folyamatosan táncot jár a fejedben. Hogy te is értsd: a migrén miatt hasogat a kobakod. És akkor te is elbizonytalanodsz, hogy a régi rendőriskolai időkből ismert Waltherből származó golyót a fájdalom csillapítása miatt magad röpítetted a fejedbe. Vagy netán más akart eltenni láb alól.

Azt azért te sem gondoltad volna, hogy a Brennerről beszélek, aki a történet kezdetén Puntigam Alsón három hét kóma után visszatért a halottak birodalmából. Írd és mondd: új év, új remények. Az orvosok szemszögéből természetesen a legszebb dolog a világon, amikor egy reménytelen eset felébred. A páciens is alapvetően pozitívan viszonyulhat az események ilyetén alakulásához. Az olvasó azért sejti, a mesélő sem rejti véka alá, hogy most fordítva történnek a dolgok: minden bizakodásra ad okot, de később rá kell térni a rosszra is. Hogy mi a bánat megy is itt voltaképp?

Ehhez tudnod kell, hogy a Brenner a gyermekéveit Puntigamban töltötte, és öreg korára visszatért oda. Kihalt ugyanis a bérlő a nagyapai asztalosműhelyből, és most a háza (kivéve a manzárdszobát) üresen állt. Miért ne jött volna vissza, ha a felmenői ingatlan gondja úgyis rászakadt – ezt gondolta a Brenner. Azt mondanom sem kell, hogy mindez csak fokozatosan jutott az eszébe. Edzés közben. Mert miután magához tért, elölről kellett kezdenie mindent. Nem csak az emlékezést, ááá. Újra meg kell tanulnia ülni, állni, menni, hallani, beszélni.

Idővel egyre több emlék a felszínre került: először is a név, mert azt sem tudta, hogy hívják, miután egy golyót szedtek ki a koponyájából. Aztán a születési év, a gyerekkor, a rendőriskola Grazban, az első rendőrévek, aztán a bűnügyi osztály, később pedig a nyomozóként eltöltött időszak is átszáguldozott a lövéscsatornáján. Minden lehetséges eszébe jutott, még az is, amire nem akart emlékezni. Csak a kóma előtti három nap hallgatott magáról. Mintha meg sem történt volna.

Ezért kellett nyomoznia a Brennernek, vissza a múltba, kvázi saját maga után is. Egészen a rendőriskolai évekig, amikor is Aschenbrenner, a mostani grazi rendőrfőnök, Köck, a grazi Arnold Schwarzenegger Stadion jelenlegi házmestere, az Irrsiegler, akit mindenki csak Saarinennek szólított a finn motorkerékpár-világbajnok után és a Brenner 1973 húshagyókeddjén tréfából elindultak a Raiffeisen Bank puntigami fiókjába, hogy a gyakorlati képzésből levizsgázzanak. Huszonévesen az ember sokféle baromságot elkövet, de van olyan, amikor utólag cseppet sem tűnnek viccesnek a dolgok.

Meg kell hagyni, Wolf Haas megint ügyesen kitalálta az egészet. Rendesen megkeverte a dolgokat, és nem csak a Brenner fejében. Nem mondok újat azzal, hogy az olvasónak is nagyon oda kell figyelnie a részletekre, különben csak pisloghat zavarodottságában. Hogyan kerül ebbe a történetbe Jimmi Hendrix vagy Eric Burdon? És mi köze van Pasolininek mindehhez? Arról nem is beszélve, hogy terítékre kerül a foci is, a Mura-parti séták, meg a citromos likőr. Előkerülnek a régi trafikok, a hobbirendőrök meg a cigányok is. És persze a nőknek is fontos szerep jut.

Wolf Haas

Wolf Haas

És itt van ez a titokzatos elbeszélő, akiről eddig nem hullt le a lepel. Legszívesebben megragadnád az író gallérját, hogy ugyan áruld már el, ki az, aki ennyire ismeri a Brennert, és ilyen ügyesen össze tudja rakni a részleteket. Mert ha eddig se volt lineáris a kronológia, akkor most mit mondjak? Táncot jár a sztori, mint a migrén a Brennerben.

Akár hiszed, akár nem. A Haas a sorozat hatodik részében végre megmutatja nekünk, hogy kinek a szájából születnek meg ezek a bűnügyi történetek. De nehogy azt hidd, hogy az egészet a szádba rágja. Ezért van az, hogy nyugodtan kezdheted ezzel a könyvvel a megismerkedést Brennerrel. Egyet azért mondok neked, érdemes figyelni a regény olvasása közben, mi van a sorok között. Nem szégyen, ha visszalapozol. Mert ugyan a végén csattan a poén, mi sem természetesebb, de már előre kaphatsz némi információt. Vagy az is lehet, hogy a végén csak állsz bambán, hogy akkor most mi van?

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Wolf Haas: Az örök élet

Scolar Kiadó, 2011