Játék a játékban | Szombaton zárul Pécsett a pecsétgyűjtés

Posted on 2011. november 10. csütörtök Szerző:

0


Retro KönyvvásárA pécsi Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter szervezésében a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló kéthetes pecsétgyűjtő játék záró rendezvényére 2011. november 12. napján, 10–21 óráig kerül sor Pécsett a Hamerli Házban (Király utca 9.).

A Pécs könyvtáraiban és a Retro könyvvásáron zajló program zárónapja egész napos kalandozást kínál az irodalom, az újságírás, a kultúrtörténet, a képzőművészet,- és a Hamerli Ház világában kicsiknek-nagyoknak egyaránt. A látogatói csoportok folyamatosan indulnak.

Beiratkozás – kezdődik a játék!
A volt Kilenc Király Gyermekkönyvtár ruhatára a nap során új szerepet kap. A játék részeként a vendégek beiratkozhatnak a könyvtárba – ingyenes napijegyet válthatnak – mely egyben ingyenes belépőként is szolgál a szórakoztató időutazásra. A vállalkozó kedvűekre egy kicsi valóság, egy kicsi mese vár; irodalom és képzőművészet, könyv és történelem, jelen és régmúlt. Még az is előfordulhat, hogy felbukkannak a Hamerli Ház lakói a folyosón, az egyik lakószobában vagy az ebédlőben – megidézve az 1930-as évek világát.

Hetedhéthatár olvasósarok
Az olvasósarokban megtekinthetők a Hetedhéthatár magazin lapszámai, a kiadó könyvei. A helyiségben berendezett kiállításon Szigeti Szabó János festőművész könyvillusztrációi láthatók, melyek Jéki László „Hamisítók és hamisítványok” című könyvéhez készültek.

„Baráti szeretettel ajánlom könyvemet…”
A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár gyűjteményében számos olyan dokumentum található, mely a magyar irodalom- és művelődéstörténet egy-egy közismert személyiségének kézjegyét viseli. Érdekes dedikációkat, ajánlásokat találhatunk a gyűjteményben, nem ritka eset, hogy híres író saját pályatársának – egyben barátjának – dedikálta művét.

Várkonyi Nándor és Tüskés Tibor Emlékszoba
A Hamerli család egykori lakásának első helyisége Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész hagyatékának ad otthont. Itt látható az a rendkívüli igényességgel összegyűjtött könyvtár, mely Várkonyi munkásságának hátországát jelentette.
A szobában megemlékezünk Tüskés Tibor íróról, a tanárról, szerkesztőről is. Itt már igen nagy a valószínűsége annak, hogy a folyosón megjelenik a Hamerli család egyik-másik tagja. Játék? Valóság? Mese? Döntsék el a látogatók!

Hamerli József Vasnagykereskedése

Hamerli József Vasnagykereskedése

Pannónia Nagyszálló – Hamerli Imre megvalósult álma
Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, valamint a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés. A város egyik nagy múltú szállodája, az egykori Pannónia, ma Hotel Palatinus megépítése szintén a Hamerli család érdeme, építtetője Hamerli Imre volt. Komlós Attila fotókiállítása a nagy múltú szálloda belső tereinek részleteire hívja fel a figyelmet. Imre unokaöccse, Antal, szenvedélyes fotós és filmes – ő készítette 1939-ben az „Egy nap Pécsett” című filmet. Elképzelhető, hogy az ő fotói vannak a kiállításon?

Hamerli ebédlő
A lakás különösen figyelemre méltó helyisége az ebédlő. Korabeli famennyezete, a nagy ovális asztal legendás történeteket tudna mesélni. Itt gyűlt össze szombatonként és ünnepek alkalmával a nagycsalád, a rokonság. Hétköznapokon pedig a vaskereskedés dolgozói ebédidőben fölmentek, és itt ebédeltek. November 12-én este 9 órakor is ide, az ebédlőbe érkezik „mindenki, aki számít”, és elkezdődik a „Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig” című pecsétgyűjtő játék sorsolása. Gazdára találnak a könyvcsomagok, sőt még az is könnyen előfordulhat, hogy a sorsolást követően megjelenik keménykalappal a fején Geiger Kálmán, Hamerli Teréz férje, munkahelyéről, az Arany Sas patikából jövet, és hoz egy pohárka Mecsekit, hogy koccinthasson a nyertesekkel!

Még most sem késő csatlakozni, hiszen akár a szombati napon is összegyűjtheti a sorsoláshoz érvényes pecséteket. Menetlevél itt tölthető le: www.hetedhethatar.hu/Varkonyi_Nandortol_Csorba_Gyozoig.pdf