Csak kicsi, de nem hülye | Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted…

Posted on 2024. április 8. hétfő Szerző:

0


Paddington |

Több mint húsz évvel Janikovszky Éva halála után a Móra Kiadó karcsú kötetben adta ki a máig népszerű írónő néhány írását, amelyek 1990 körül jelentek meg Kincskereső folyóiratban, ám könyv formájában eddig nem láttak napvilágot. Csaknem 35 év távlatából érdekes látni, hogy az írások – amelyek a rendszerváltás körüli zűrzavar megértésének szándékával születtek – mennyire időtállóak. Sajnos: szinte kivétel nélkül nagyon.

Bár a „géemkázás” fogalmát biztosan el kell magyarázni egy mai gyereknek, a helyzet nagyon hasonló. A felnőttek közül nagyon sokan vállalnak másod- vagy harmadállást, sokszor kényszervállalkozóként. A kamaszszerelem is örök. A nyugdíj korhatára ugyan az 1990-esnél magasabb, ám a nagyszülők kényszerű nyugdíjazását sokan megtapasztalják. Változatlanul gyakran ítélnek meg annak alapján valakit, hogy mennyit költött a ruháira és hol vásárolta őket. Az egyetlen történet, ami némi háttérismeret nélkül nem érthető egy mai fiatalnak vagy akár fiatalabb középkorúnak: a kárpótlás körüli hercehurca kordokumentuma – de minimális guglizással azért megfejthető.

Janikovszky Éva emberismerete, humora és bölcsessége éppúgy átsugárzik ezen a köteten, mint minden korábban megjelent írásán. Korjegyzeteinek üzenete örök érvényű, és témától függetlenül figyelmezteti az olvasót: a gyerek csak kicsi, de nem hülye. Pszichológiai, pedagógiai kutatásokból tudjuk, hogy a gyerekek még azokat a problémákat is látják, amiket a felnőttek el akarnak rejteni előlük. Ha viszont nem előttük beszélnek róla, akkor akár képzelődni is kezdenek, és nagyobbnak látják a gondot, mint amekkora valójában. Ezek az írások elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekek sokkal több dolgot meg tudnak érteni, mint az a felnőttek gondolják. Jesper Juul, a neves dán családterapeuta írt arról, mennyire fontos lenne, hogy a családok nagykorú tagjai értsék meg ezt, és építsenek mindarra, amire a gyerekek képesek.

Réber László, az állandó alkotótárs, ezekhez az írásokhoz is készített rajzokat. Ha a novellák születésekor már hetvenéves grafikusművész vonalvezetése már nem is annyira határozott, mint korábban, ha a rajzok kicsit remegősek is, pontosan annyira tökéletes kiegészítője valamennyi grafika az egyes történeteknek, mint a korábbiak. Janikovszky írásait sokszor halljuk kép nélkül, de olvasni szinte elképzelhetetlen őket Réber rajzai nélkül.

Janikovszky Éva köteteiből, írásaiból igen szívesen merítenek iskolai osztályok, csoportok a legkülönbözőbb formákban. Szavalóversenyeken, anyák napi ünnepségeken, tanévzárókon, diákszínpadok előadásában igen gyakran látjuk-halljuk őket. Ezeknek az „úgysem-értedeknek” is hasonló lesz a sorsa. Kiskamaszok számára ideális forrásszövegek. Néhány pedagógus talán még etika órán is elő fogja venni, mert mondanivalójuk tökéletesen alkalmassá teszi őket tanórai feldolgozásra is.

Ahogy azt a fülszöveg is jelzi, ezt a rövid novellákból álló ciklust a szerző nem tartotta befejezettnek, és ezért nem adta ki könyv formájában. Éva néni (én nem tudom másként nevezni őt) rajongói számára biztosan minden új írás megjelenése ünnep, és szívesen látják az új kötetet a könyvespolcon. Ugyanakkor óriási felelőssége van az örökösöknek, amikor fiókban maradt írásokat tárnak az olvasók elé. Végig kell gondolniuk, a szerző szeretné-e, hogy ezt tegyék. Ráadásul erről a ciklusról egyértelműen kijelentette Janikovszky Éva, hogy – ha nem is tudja, miért – nem kerekítette kötetté. Ezek a történetek azonban nyilvánosan elérhetőek a Kincskereső archívumában, amit az Arcanum Adatbázis fizetőfal mögé rejt. Így a most megjelent kötet talán többek számára teszi elolvashatóvá őket.

Bizonyára sokan vagyunk, akik szeretnénk, ha kedves írónk valamennyi kötete a polcunkon sorakozna. Csakhogy… Az ára egészen biztosan sokakat megfontolásra késztet. A miénknél fejlettebb könyvpiacokon az ilyen köteteket a gyűjtők és könyvtárak számára hasonlóan magas áron teszik elérhetővé nyomtatott formában, ám a megjelenéssel egy időben 300-500 forint körüli áron e-könyv formájában is megjelenik, hogy mindenki elolvashassa, aki szeretné. Egy ilyen fajta megoldás biztosan tetszene Janikovszky Évának.

Janikovszky Éva

Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted…
Illusztrálta: Réber László
Móra Kiadó, Budapest 2024
36 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2869 Ft,
ISBN 978 963 603 5198

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Te ezt még úgysem érted… című elbeszélésciklus eredetileg a Kincskereső folyóiratban jelent meg 1990-ben, Réber László rajzaival. Janikovszky Éva szinte az eseményekkel egy időben tett kísérletet arra, hogy érthetőbbé tegye a rendszerváltást követő zavaros időszakot.
A felnőttek felfordult világát kívülről szemlélő-értelmező kamasz elbeszélő, Dorka sorra kérdőjelezi meg mindazt, amit maga körül lát, és magyarázatokat vár. Ezzel akaratlanul is felhívja a figyelmet a társadalmi átalakulást kísérő megannyi kétszínűségre, tanácstalanságra, esetlenségre, esendőségre, és természetesen nekünk, olvasóknak is görbe tükröt tart.
A Réber László eredeti rajzaival illusztrált, finom, fanyar iróniával teli írások most először jelennek meg könyv alakban. S annak ellenére egységes egészet alkotnak, hogy Janikovszky Éva annak idején nem érezte befejezettnek az elbeszélésciklust. Mint 1995-ben nyilatkozta: „S hogy miért nem fejezem be, mikor háromnegyede kész? Mert most már én sem értem…”
A kötetet összeállította és az utószót írta: Vigyikán Villő