Terror földön, levegőben | T. J. Newman: Zuhanás

Posted on 2021. november 6. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Ritkán fordul elő, hogy egy első könyves író kötetében kiérlelt stílussal, izgalmas cselekménnyel, és az olvasót az utolsó oldalig feszültségben tartó fordulatokkal találkozom. T. J. Newman regényével ez a szerencse ért. Megjegyzem, a szerző technikailag legalábbis profinak tekinthető, mivel 2011 és 2021 között légiutas-kísérőként dolgozott. (A regényt is éjszakai járatokon írta.)

A thriller ugyanis két fő helyszínen játszódik, a Coastal Airlines 416-os járata kapitányának, Billnek házában, illetve a repülőgépen. A házban egy kurd terrorista túszul ejti a kapitány családját – feleségét, Carrie-t, tízéves fiát és csecsemő kislányát. Megkötözi a családot, robbanómellényt ad a nőre és fiára. A járat kapitányát pedig üzenetben választás elé állítja, hogy vagy lezuhan a géppel, megölve az utasait és a személyzetet – vagy a családját robbantja fel. A kapitány elutasítja mindkét lehetőséget, de a megoldáshoz meg kell találnia az eszközöket.

Bill a vezető utaskísérő közreműködésével értesíti az FBI-t, ugyanis a túszejtő lehallgatja a pilótafülke kommunikációját. A személyzet felkészíti az utasokat a várható eseményekre. A regény egyik lélektani csúcspontja, amikor az utaskísérők – lelkiismeretükkel viaskodva és lehetőségeik között őrlődve – azon tanakodnak, hogyan kerülhetik el a pánikot az utastérben. Elszántságuk és lélekjelenlétük révén végül is ez sikerül. Az FBI eközben a földön akciót indít a család kimentésére. A terroristának azonban van egy párhuzamos terve is. Fönt a gépen kiderül, hogy a túszejtőnek rokona a másodpilóta, Ben, aki pisztolyt szegez a kapitányra, hogy kikényszerítse a terv végrehajtását.

Ben közben magyarázatot is ad az eszement követelésre: elmondja Billnek, hogy a terrortámadás oka a bosszú. A Szíriából kivonuló amerikai csapatok nyomában betörő török csapatok halomra gyilkolták az általuk már régóta gyűlölt – és önállóságot követelő – kurdokat. A több tízezer áldozat között volt Ben és Sam teljes családja is. Az amerikaiak nem tudtak mit kezdeni a NATO-tag, szövetséges Törökországgal. (Érdekes, hogy éppen napjainkban ismétli önmagát a történelem. Az amerikai haderő meggondolatlan kivonása Afganisztánból szinte azonnal hatalomra juttatta a szélsőséges iszlámot képviselő tálibokat, akik kegyetlen erőszakkal vetették vissza évszázadokkal az afgán nép életkörülményeit. Az demokrácia exportjára irányuló amerikai kísérlet Irak és Szíria után ismét tragikus kudarcot vallott.)

A kapitány súlyos helyzetét tovább rontja, hogy az amerikai hadvezetés – felkészülve arra, hogy a repülőgép esetleg Washingtonra zuhan – megkezdi a város evakuálását, egyben előkészítik az ún. másodlagos protokollt – azaz a gép lelövését. Miközben egy vakmerő FBI ügynöknek sikerül kimentenie a családot és harcképtelenné tenni a túszejtőt, természetesen megjelenik a hírekre éhes média is. Így jutunk el a regény másik lélektani csúcspontjához: a kiszabadított feleség egy nagy nézettségű tévécsatornán egyenes adásban intéz üzenetet az USA elnökéhez, hogy ne rendelje el a gép lelövését – és ezt látja az egész világ. Carrie azt is elmondja: mélységesen bízik a férjében, és tudja, hogy nem fog ártatlanokat feláldozni.

Most, amikor a zanzásított sztorit félbehagyom, a helyzet még válságos a levegőben, hiszen pisztolycső mered Bill felé. A további izgalmas fordulatok élvezetét meghagyom az olvasónak. (A regény azért szerencsésen végződik…)

Kitűnő fordítás Borbély Judit Bernadett munkája. Aktív életem során hivatalból sok országba repültem, sok százezer kilométert tettem meg, és a kiváló magyarításnak is köszönhetően szinte ismét a fedélzeten éreztem magam, olvasván a gép személyzetének jól ismert beszédét és ténykedését.

T. J. Newman

T. J. Newman: Zuhanás
Fordította: Borbély Judit Bernadett
21. Század Kiadó, Budapest, 2021
336 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3368 Ft,
ISBN 978 963 568 1549

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Most szálltál fel egy New Yorkba tartó repülőgépre.
Rajtad kívül még 143 utas van a fedélzeten.
De nem tudod, hogy harminc perce rabolták el a járat kapitányának családját.
Ahhoz, hogy a pilóta családja életben maradjon, mindenkinek meg kell halnia a gépen.
A családja csak akkor élheti túl, ha a pilóta követi az emberrablók utasításait, és szántszándékkal hagyja lezuhanni a repülőt.
Kellemes utat.