Gyilkos vagy áldozat? | T. M. Logan: Hazugságok

Posted on 2018. december 15. szombat Szerző:

0


S. A. |

T. M. Logan kiválóan szerkesztett, az olvasóban végig feszültséget generáló krimijét az olvassbele.com korábban már ajánlotta az olvasók figyelmébe, aki tehát a történet fő vonalára kíváncsi, a (lejjebb is megtalálható) fülszöveg árulja el róla az ilyenkor megengedett minimumot.

Van azonban Joe Lynch történetének egy sajátos és nagyon hangsúlyos aspektusa. A feleség, Mel és a legjobb barátnő (Beth) Ben nevű férje közötti konfliktus tartalma jó darabig homályban marad. Akkor viszont a történet átcsúszik egy olyan szintre, ami néhány évtizede még a sci-fi kategóriába tolta volna át a regényt. Joe különös Facebook üzeneteket kap i-Pad­jére, a saját mobiljával készült fényképekkel együtt. Új telefont szerez be, de azon is rejtélyes, fenyegető üzenetek jelennek meg, amelyek Joe meggyőződése szerint Bentől származnak.

A mennykő akkor csap be, mikor Beth nagy társaság előtt ribancozza le Joe feleségét, és egy csomó, Melt ábrázoló, minimum pornográfnak minősíthető szelfit szór a férj elé. Vagyis Mel hosszú ideig valóban Ben szeretője volt, de amikor lebukott, éppen véglegesen szakítani akart.

Joe patthelyzetben van, nem tudja mit higgyen el, viszont a netről még dőlnek hozzá a fenyegetések, folyik a médiatámadás, a hekkelés. Így lesz gyanúsított a rendőrség szemében, mert a közvetett bizonyítékok feléje mutatnak.

Amíg Joe menekül, az olvasó saját magán gondolkodhat. Okostelefonjainkba, kütyüinkbe rengeteg olyan alkalmazás épült, amelyek révén óvatlanul (és kivédhetetlenül) beszámolót adunk egész életünkről. Akkor is figyelnek minket, amikor nem szeretnénk. Ezek a kémprogramok képesek arra, hogy átvegyék az uralmat készülékeink – és életünk – felett.

A Hazugságok főszereplői nem csak a mesélő Joe Lynch, a családja, barátai és ismerősei. Legalább annyira a közösségi média, a Facebook, a Twitter és társaik, valamint túl okos telefonjaink és számítógépeink. Nem csoda, ha a váratlan, meglepő és megdöbbentő végső fordulatban kiemelt szerepet kap egy telefonokra telepített kémprogram.

Tóth Bálint Péter, a fordító kiváló munkát végzett, magyar nyelven is végig fenntartva feszültséget és terelgetve az olvasót az internet és az elektronikai eszközök 21. századi kifejezései között.

T. M. Logan

T. M. Logan: Hazugságok
General Press Kiadó, Budapest, 2018
412 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 2952 Ft
ISBN 978 963 452 1952

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor Joe Lynch a londoni csúcsforgalomban a kisfia kérésére a felesége autója után ered, még nem sejti, hogy a meglepetésnek szánt akció örökre megváltoztatja az életét. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Később a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát. A heves vita hamarosan verekedéssé fajul, és Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került.
Lehet, hogy a férfi valóban „tanítani való pancser”? Ha igen, akkor elég nagy bajban van, valaki ugyanis mindent megtesz azért, hogy Ben eltűnését gyilkosságnak állítsa be. A megcsalt férj bosszújának. A rendőrség Joe bűnösségét próbálja bebizonyítani, így a férfi egyetlen esélye, ha elő tudja keríteni Bent. Miközben azon dolgozik, hogy helyrehozza a házasságát hűtlen feleségével, újra és újra elbizonytalanodik: hihet annak, aki egyszer már hazudott neki? A legnagyobb rejtély pedig, hogy ki nyer azzal, ha Ben sosem kerül elő?