Hajszálrepedések | T. M. Logan: Hazugságok

Posted on 2018. november 2. péntek Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Joe Lynch átlagos brit fickó. Középiskolai tanár, egy gyermek édesapja, és boldog férje a csodás feleségének. Nem ő minden társaság alfahímje, nem a leggazdagabb, nem is a legtökösebb vállalkozó, egyszerűen csak rendben van az élete. Boldogan él a mindennapjaival, a házasságával és kisfiával, Willel. Egy napon, hazafelé tartanak az óvodából, a délutáni csúcs kellős közepén a kisfia felkiált: „Anyakocsi!”, és valóban: a másik sávban ott a felesége, amint éppen egy hotel felé veszi az irányt. Joe gondol egyet, és utána megy: ekkor keletkezik az első repedés az addig tökéletesnek hitt élete hibátlan mázán.

Melanie ugyanis a hotel bárjában találkozik egy közös barátjukkal, Bennel, akivel furcsán vitatkozva válnak el. A mélygarázsban pedig, csúnya szóváltás alakul ki a férfiak között, ami egészen tettlegességig fajul. Ben a földre kerül és eszméletét veszti, a kis Will azonban asztmás rohamot kap, így Joe-nak sürgősen el kell hajtania onnan. Később, amikor lelkifurdalástól vezérelve visszamegy megnézni, hogy mi történt a barátjával, már nem találja a mélygarázsban, de el sem éri többé, sem telefonon, sem emailben. Egyre furcsább kérdések merülnek fel, melyek közül a legfontosabb az, hogyMelanie miért tikolta el a találkozóját Bennel? És egyáltalán: hová tűnt el Ben?

A következő két hétben világossá válik, hogy valami nagyon nem stimmel itt, ami messze túlmutat egy egyszerű megcsaláson. A rendőrség Ben eltűnése kapcsán először tanúként, majd gyanúsítottként hallgatja ki a főhőst, aki számára egyre világosabb, hogy minden, amiben eddig hitt, csak illúzió volt. Varázsütésre veszíti el a házasságba vetett bizalmát, a munkáját, és ahogy a dolgok állnak: lassan a szabadságát is. Bennek ugyanis az az ötlete támadt, hogy módszeresen Joe-ra tereli a gyanút a saját eltűnése ügyében. Ez lenne a bosszú, amiért nem tudta tőle elhódítani Melanie-t? Ilyen a hiúságában megsértett alfahím bosszúja?

T. M. Logan feszes tempójú thrillerében erre keresteti a választ olvasójával. Eközben az olvasó Joe szemszögéből éli át, hogy milyen érzés zsákmányállatnak lenni egy kiegyensúlyozatlan vadászaton. Ahol nem győzhetsz, mert hogy kivel állsz szemben, valójában nem is sejted. A túl sok inger eltakarja a szemed elől a valóságot.

A vaskos kötet az utolsó oldalakig fenntartja a cselekmény feszültségét anélkül, hogy egyetlen csepp vért is ontana bárki. Az olvasó a préda szerepébe élheti bele magát, hiszen a főhős E/1-ben meséli el a történetet. A szerző okos. Nem is filmszerűen, hanem már-már sorozatszerűen ír, pontosan tudva, hol kell elejteni egy szálat, vagy lezárni egy fejezetet ahhoz, hogy az olvasó „na, még egy utolsó fejezetet” felkiáltással ne tudja letenni a könyvet.

Nagyon katonásan, precízen szerkesztett, ízig-vérig jelenkori regény: mind tartalmában, mind pedig sebességében. Az olvasó alig győzi követni a szerző ritmusát. Kapkodja csak a fejét az események zuhatagában. Ez a csattanó titka is. A szédítő tempó nem enged egy lélegzetvételnyi szünetet, sem a főszereplőnek, sem nekünk. Így nincs sem idő, sem mód arra, hogy összeálljon a kép. (Ide gombolnám, hogy egy BBC minisorozat bármikor lehetne belőle. Szerintem lesz is.)

Okos, nagyon okos szöveg ez, nemcsak, mint thriller, hanem mint regény is. Szép, tartalmas munka, élvezet olvasni. Szórakoztat, de a legkevésbé sem könnyed, noha túl nehézzé sem válik, egy percre sem. Intelligens munka. Ritka az a szerző a műfajban, aki csak jó okkal ír le egy-egy mondatot.

Fordította Tóth Bálint Péter. Remélem, T. M. Logan következő könyvét is ő fogja! Passzolnak egymáshoz.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

T. M. Logan

T. M. Logan: Hazugságok
General Press Kiadó, Budapest, 2018
412 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 2952Ft,
ISBN 9789634521952

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor Joe Lynch a londoni csúcsforgalomban a kisfia kérésére a felesége autója után ered, még nem sejti, hogy a meglepetésnek szánt akció örökre megváltoztatja az életét. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Később a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát. A heves vita hamarosan verekedéssé fajul, és Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került.

Lehet, hogy a férfi valóban „tanítani való pancser”? Ha igen, akkor elég nagy bajban van, valaki ugyanis mindent megtesz azért, hogy Ben eltűnését gyilkosságnak állítsa be. A megcsalt férj bosszújának. A rendőrség Joe bűnösségét próbálja bebizonyítani, így a férfi egyetlen esélye, ha elő tudja keríteni Bent. Miközben azon dolgozik, hogy helyrehozza a házasságát hűtlen feleségével, újra és újra elbizonytalanodik: hihet annak, aki egyszer már hazudott neki? A legnagyobb rejtély pedig, hogy ki nyer azzal, ha Ben sosem kerül elő?