Anyósok rémálma | Michelle Frances: A barátnő

Posted on 2017. december 22. péntek Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Azt kívánom, ennél rosszabb értékelést soha ne kapjon egy könyv: sajnálatos módon nem tudok igazán precíz kritikával szolgálni. Ugyanis nem volt alkalmam jegyzetelni. Mert azt a pár percet is sajnáltam ilyesmire pazarolni, mikor olvashattam is helyette.

Michelle Frances műve gyors fogyasztású könyv (fast-book). Néhány nap alatt elfogy, de az időmilliomosok (se gyerek, se kutya) akár 24 óra alatt is a végére érhetnek. A barátnő ugyanis erre csábít. Na jó, ez a girlfriend (angol címe) inkább legyen az ellenségünk bizalmasa, mert az első pár oldal után világossá válik: a főszereplő, Cherry egy igazi áspiskígyó.

A krimi (thriller, ha akarnám) főszereplőinek háromszögét az anya (várományos anyós, Laura), a fia (Daniel) és annak barátnője (Cherry) alkotja. A gazdag családba csöppenő menyjelölt feltűnése nem véletlen, Cherry alaposan megtervezte és kivitelezte megjelenését. Hogy a szándékai nem éppen tisztességesek, az egyedül a fiú édesanyjának tűnik fel. (Működik az anyai ösztön!) És ahogy ez lenni szokott, Laurának nem hisznek, a fia is ellene fordul. Cherry bezzeg mindenből jól jön ki. Hány anyóst ver ki a víz, ha a fölnőtt gyerek olyan számító társat talál magának, aki megbolondítja annyira, hogy nem lát majd a szemétől. Daniel és az apja igazából súlytalan figurák: a fiú intelligens, jóképű rezidens orvos, az apja rég nem igazi – a házasságból épp kihátráló – férj. A történetet inkább a nők bonyolítják.

A barátnő története, annak ellenére, hogy nem túlzottan megcsavart események sorozatát rejti magában – végtelenül izgalmas. Nem nehéz persze kitalálni a könyv végét, mert maga az író sem az utolsó oldalt tartja a legfontosabbnak. (Máskülönben a prológus nem egy, a 200. oldal környékéről kivett részlettel nyitna.) És egyébként is, az igazi feszültséget a két nő szópárbaja váltja ki, nem pedig késes gyilkosság vagy vérpatak, mert ilyenek ebben a könyvben nincsenek.

Cherryt néha még sajnálni is lehet, hiszen egy okos és tehetséges, de balszerencsés lány, aki rossz helyre született, vagyis szegény családba. A kitörést azonban olyan eszközökkel akarja elérni, hogy kivívja vele az olvasók ellenszenvét. Habár Laura is nagy hibákat követ el, mégis egyértelmű, ki az álnok, ki a rosszindulatú.

A könyv persze nem csak jó és rossz harcáról szól. A legtöbb anya félti a fölnőtt gyerekét, hogy eléggé felnőtt-e már. Ha kirepül, hogyan tovább? Reméli, hogy talál majd megfelelő társat magának, a kapcsolat kitart egy életre, és persze elvárja, hogy ne feledkezzen meg a szüleiről se. Az egyensúly igen kényes. Ha a mélyére nézünk a helyzetnek: felvetődik az a kérdés is, mennyire folyhat/szólhat bele a szülő az utódja életébe? Meddig mehet el, adhat-e tanácsokat. Aki fülig szerelmes fiával/lányával akarja elhitetni, hogy nem jól választott: pengeélen táncol.

A könyv szövege nem túl rafinált, Borbély Judit Bernadett fordítása azt hozta ki belőle, amit az eredeti is adott. A borítókép (azonos az angol eredetivel) igen jól eltalált. Ki ne vágyna egy Saint-Tropez környéki nyaraló medencéjében úszkálni? Még érthető is, miért töri magát ennyire a főszereplő, hogy elérje ezt a szintű luxust.

Az Amazon No1 listás helyezését nem vitatom, de vitatkoznék a történet pszichothriller besorolásával, inkább krimi ez. Nincs benne olyan félelemkeltő, borzongató elem, ami a horror felé vinne. De A barátnő izgalmas, letehetetlen, s még örülök is neki, hogy ennyiben maradunk, nem csorog vér a lapokról, és nem rágom le a tíz körmöm, hogy milyen borzalom jön még. Mégis magával sodor, és vállalom a másnapi kialvatlanságot. Kikapcsolódás, könnyed szórakozás – és némi gondolkodásra is késztethet: mit tegyek ÉN, ha majd a gyerek ilyen helyzet elé állít.

Michelle Frances

Michelle Frances: A barátnő
Fordította: Borbély Judit Bernadett
21. Század Kiadó, Budapest, 2017
400 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár 2952 Ft
ISBN 978 615 563 8848

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy lány. Egy fiú. És egy hazugság, ami mindent megváltoztat.
Laurának mindene megvan. Sikeres karrier, hosszú, boldog házasság egy gazdag férfival, és huszonéves fia, a kedves, jóképű és tehetséges Daniel.
Ámde Daniel találkozik Cherryvel.
A lány fiatal, gyönyörű és okos, de lehetőségei közel sem érnek fel azzal, amit barátjának tud adni a családja. Így aztán mindennél jobban vágyik arra, hogy új családja befogadja. De Laura gyanút fog – úgy érzi, Cherry nem az, akinek látszik.
És milyen igaza van…

Michelle Frances bemutatkozó thrillere napok alatt az Amazon No1 bestsellere lett, a kritikák pedig, mint a thriller műfaj jövőbeli klasszikusáról beszélnek az írónőről.