Mindenkiben megvan a lehetőség bármire | Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Posted on 2017. december 20. szerda Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Ez év elején a nőkkel kapcsolatos, leggyakrabban elhangzott megállapítás az volt, hogy 2017 a nők éve lesz. Aztán a zaklatási botrányok és a #metoo-lavina bebizonyította, hogy mennyire messze vagyunk még a valódi egyenlőségtől, az egyforma lehetőségektől.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a mesekönyv, aminek a kétezer-tízes évek második felében megjelenve is azt a címet kellett adni, hogy Esti mesék lázadó lányoknak. Hiszen még ma is lázadó a többségi vélemény ellen az a lány, az a nő, aki nem fogadja el, hogy puszta neme gátja lenne bármiben is, hogy az egy bélyeg, ami ellehetetlenít.

Többrétegű címadás ez. Egyfelől arról beszél, hogy azok a lányok, nők, akik a kötet szereplői, egytől egyik lázadói voltak a maguk korának, formabontók a maguk idejében. Igaz, ez esetben az Esti mesék lázadó lányokról lenne a pontos cím. Másfelől viszont olyan lányoknak – és a szüleiknek – íródott ez a kötet, aki nem akarják azt, ami van. Nem akarnak behódolni, nem akarnak szép, csöndes, jól viselkedő, kedves, halk szavú kislányok lenni, akik elutasítják a nemi alapú megkülönböztetést, és igen: akiknek nem mosták még az agyát át a sztereotípiák. Akik még nem hódoltak be a mérgező közvélekedésnek, miszerint egy lány szükségképpen gyenge, alázatos, szolgai, hogy nőies szakmákat kell választania, melyek közös jellemzője, hogy kedvességen és szolgálaton alapulnak, és/vagy nem túl nehezek. Hiszen az agymunka sem „nőies”. A fizikai munka pedig végképp nem.

Egy mai lány eszmélésekor megtanulja, hogy kék színűt menstruál, és ennek fehér nadrágban és dalolva örül, hiszen emiatt nem kell aggódnia. Ellentétben az élet minden egyéb területével, ahol ő Nem Elég Jó. Nem eléggé selymes a haja, nem eléggé szőrtelen a teste, nem elég sovány, nem főz elég jól (mert ki más, ha nem ő – ez így nőies, ugye), nem vezeti elég jól a háztartást (hiszen kinek lenne ez a dolga), lelkileg sem elég erős, hiszen gyakran sír, nem elég jól működik is teste, hiszen puffadás, aranyér és székrekedés is kizárólag a nőket gyötri. Elég csak megnézni egy átlagos reklámblokkot. Az asszony a világ négere, írta John Lennon (és Yoko Onóval együtt énekelte). Felöltöztetjük és táncoltatjuk, 2017-ben is.

Ebben a világban, egy átlagos nő keresete csupán 67%-a egy azonos munkát végző férfiénak, és a megalázó bérezés mellett még körülbelül harminc százalékkal több házimunkát is végez, mint egy átlagos férfi, azaz egy harmaddal többet dolgozik. Mindemellett még legyen jó, kedves, fitt, szép, szervező, gondoskodó, éjjel szexi és tartsa össze a családot is, jelentsen bármit is ez a megfogalmazás. Esetleg „nevelje a gyerekeket”, három (?) évig otthon, megalázó juttatásért, felvállalva annak ódiumát, hogy a nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mintha (munkaviszonyban) dolgozott volna ez idő alatt is. De nem számít a majdani nyomorgás! A valaha volt, mindenen szorongó, alulfizetett, hullafáradt és kéket menstruáló fiatal nő öreg korára megtanulja, hogy mi a legfontosabb feladata az életben: feladni mindent, ami őt egyedivé, csodálatossá és megismételhetetlenné teszi. Feladni önmagát.

Ebbe a közgondolkodásba robbant be az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, ami az évtized legfontosabb gyermekkönyve, ehhez nem fér kétség. Nem lányoknak, minden gyereknek szól, és receptre írnám fel a társadalmunknak, ha tehetném. Minden újszülöttnek adni kellene ingyen, a kelengye legfontosabb darabjaként. (A feledékeny politikusoknak meg emlékeztetőül. A szerk.)

A száz különleges nő történetét olvasmányos formában felvonultató kötet nem csupán nagyon fontos, de nagyon szép és szórakoztató is. Gyönyörű kiállításban került a könyvesboltokba, és értékesebbnél értékesebb emberi történetek sorjáznak benne. Kémek, háborús hősök, aktivisták, írók és asztrofizikusok jól férnek meg benne a sportolókkal.

Minden történet egy oldalnyi, azaz éppen addig tart, mint egy esti mese. Rövidségük ellenére azonban nagyon is inspiráló történetek ezek a világ minden tájáról. A legfontosabbról szólnak: az egyes, megismételhetetlen emberről, a benne rejlő lehetőségekről. Felébresztik a kíváncsiságot a téma iránt a gyerekekben, egyben útmutatást is nyújtanak nekik. Bizonyítékként szolgálnak arra, hogy mindannyiukban megvan a lehetőség bármire, és a nemük sem akadály a választásukban.

Az Esti mesék lázadó lányoknak kedves rajzokkal, apró történetekkel rombolja az ártalmas nemi sztereotípiákat, meg a középkori közvélekedést. Kötelező elem minden karácsonyfa alá. (A szerzők nem álltak le száznál, idén már közreadták a második kötetet is Nefertititől Beyoncéig… A szerk.)

Az írás teljes terjedelmé­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Elena Favilli, Francesca Cavallo

Elena Favilli és Francesca Cavallo

Elena Favilli, Francesca Cavallo:
Esti mesék lázadó lányoknak. 100 különleges nő története

Fordította: Todero Anna
Móra Kiadó, Budapest, 2017
224 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 2999 Ft,
ISBN 978 963 415 8325

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A Favilli (újságíró, médiavállalkozó) & Cavallo (író, színházi rendező) szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.