Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak (részletek)

Posted on 2017. december 20. szerda Szerző:

0


● Maria Montessori, orvos és tanár ●

1870. augusztus 31. — 1952. május 6. Olaszország

Volt egyszer egy tanár, aki fogyatékos gyerekekkel foglalkozott. Mariának hívták, és orvos volt.

A régi tanítási módszerek alkalmazása helyett Maria megfigyelte a gyerekeket, hogy lássa, hogyan tanulnak. Iskolájában a tanulóknak nem kellett a tanár utasításait követniük. Szabadon mozoghattak, és maguk választhatták meg, mivel akarnak foglalkozni.

Maria újfajta technikái nagyon hatékonynak bizonyultak a fogyatékkal élő gyerekek esetében, ezért úgy döntött, hogy hasonló tanítási módszereket alkalmazó iskolát alapít, de olyat, amely minden gyerek előtt nyitva áll. Az iskolát úgy nevezte el: Gyermekház.

Maria kis méretű bútorokkal rendezte be a Gyermekházat: kicsi, könnyű székekkel, hogy a gyerekek könnyen mozoghassanak, és alacsony polcokkal, hogy a felnőttek segítsége nélkül is mindent elérjenek.

Maria Montessori (Illusztráció: Cristina Spanò)

Maria különféle játékszereket is feltalált, és arra bátorította a gyerekeket, hogy gyakorlatias, önálló módon fedezzék fel a világot. Az iskolájában a gyerekek megtanulták, hogyan gombolják ki és be az ingüket, hogyan hozzanak be egy pohár vizet anélkül, hogy kilötyögtetnék, és hogyan terítsék meg az asztalt.

„A gyerekeket arra kell tanítani, hogy önállóak legyenek – mondta. – Ha tudják, hogyan kell bekötni a cipőfűzőjüket, és hogyan kell felöltözni, érezni fogják az önállóságból eredő boldogságot.”

Maria Montessori módszerét ma több ezer iskolában alkalmazzák, és világszerte hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek erősek és szabadok legyenek.

● Serena és Venus Williams, teniszezők ●

Serena: született 1981. szeptember 26-án; Venus: született 1980. június 17-én,
Amerikai Egyesült Államok

Volt egyszer egy Raul nevű ember, aki tacót árult az utcán Compton városában.

A bódéja előtt mindennap elment egy férfi a két lányával. A közeli teniszpálya felé tartottak. A férfit Richard Williamsnek hívták, a lányait Venusnak és Serenának. Richard nap mint nap elvitt egy kosárnyi teniszlabdát a pályára, és megmutatta a két lányának, hogyan kell játszani. Serena akkoriban mindössze négyéves volt. Olyan kicsi volt, hogy amikor a padon ült, nem ért le a lába. Sokszor ő volt a legfiatalabb játékos a versenyeken, amelyekre az apja benevezte — de ez nem akadályozta meg abban, hogy győzzön.

Serena és Venus Williams (Illusztráció: Debora Guidi)

Comptonban akadt néhány bajkeverő banda, de amikor látták Venust és Serenát teniszezni, nagy hatással volt rájuk a két lány szenvedélye és elszántsága. Áhítattal nézték őket, és gondoskodtak róla, hogy senki se zavarja a két nővért.

Venus és Serena keményen edzett, mindent beleadtak a teniszezésbe. Mire tinédzserek lettek, olyan jól játszottak, hogy az apjuk kijelentette, hamarosan ott lesznek a világ legjobb teniszezői között. És pontosan ez történt! Mindkét nővér felkerült a világranglista első helyére.

Raul, az apjuk és Compton város lakói továbbra is nagyon büszkék rájuk.

Fordította: Todero Anna

Elena Favilli, Francesca Cavallo

Elena Favilli és Francesca Cavallo

Elena Favilli, Francesca Cavallo:
Esti mesék lázadó lányoknak. 100 különleges nő története