Hétköznapi küzdelmeink alulnézetből | Loop – Merülés két levegővel / Tünet Együttes / MU

Posted on 2017. március 21. kedd Szerző:

0


Furulyás Dóra

Krivánszky Emőke |

A harmincas nő megpróbál rendet csinálni harminc év alatt felhalmozott érzelmi limlomai között. Számba veszi rossz beidegződéseit, ismétlődő hibáit, felesleges, de feltartóztathatatlan félelmeit. Az erőtől duzzadó negyvenes férfi hirtelen elkezdi érezni teste korlátait, és ennek nyomán ösztönvilága vad csapongásba kezd. Végtelen lehetőségeket rejtő egyéniségünk idegesítő gátjai.
Ezeket az ismerős, egyszerre kínzó és humoros élethelyzeteket az öniróniában és humorban mindig jeleskedő hazai tánctársulat, a Tünet Együttes egy-egy tagja formálta szólókká. A dupla szólóest még a premier hónapjában, március 23-án látható legközelebb MU Színházban

A Véletlen, a Voks, vagy épp Az éjszaka csodái című sikerdarabokkal büszkélkedő, 2002 óta aktív társulata ezúttal egy estén két szólóelőadást állít színpadra. Az első szóló a társulatvezető, Szabó Réka 2004-es Lomtalanítás című koreográfiájának felújítása, melyet a most harmincas évei elején járó Furulyás Dóra ad elő. A Lomtalanítás táncos és szöveges részekkel egyaránt operáló, vicces női paramonológnak ígérkezik, melyet az egykori bemutató után az egyik kritikus „a magyar kortárs táncszínház első szinglibalettjének” nevezett. Most ugyan első már nem lehet, de az azóta eltelt tizenhárom év életmódunkban, szokásainkban bekövetkezett gyors változásai valóban darabfelújításért kiálthattak.

Szász Dániel

Az est második részében a szintén oszlopos társulati tag, Szász Dániel önálló koreográfiáját láthatjuk. A Loop című darabot egy személyes élethelyzet ihlette, a táncos első komoly sérülése, ami hosszú időre lehetetlenné tette számára addigi hivatása, a tánc gyakorlását. A koreográfia mély alámerülést ígér a nehézségek, gátak által felszínre hozott, veszélyessé váló ösztönvilágba. Már csak az a kérdés, az este két előadójának a táncnyelv erejével sikerül-e elhitetnie velünk: ez veled is megtörténhet… – vagy már meg is történt.

LOOP – merülés két levegővel, a Tünet Együttes két szólóból álló estje
2017. március 23. 20 óra, MU Színház

Lomtalanítás
Rendező-koreográfus: Szabó Réka
Alkotó-előadó: Furulyás Dóra
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Zene: dj Mangó, Márkos Albert, Németh Márton – Eastend Stúdió
Szöveg: Petri Lukács Ádám, Szabó Réka

Loop

Alkotó-előadó: Szász Dániel
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Zene: Barna Balázs