Egy aggastyán tétova emlékei | Mitch Cullin: Mr. Holmes

Posted on 2016. május 11. szerda Szerző:

0


Cullin_Mr.Holmes-bor240Somogyi András | 

Egészen más kép rajzolódik ki a regényből Sherlock Holmesról, mint amit Arthur Conan Doyle tolla vésett emlékezetünkbe. A briliáns elméjű, mindenhez értő, rendkívüli következtető képességű – nem is kissé – nagyképű detektív helyett a kötet hőse egy elhomályosuló memóriájú, megtört aggastyán.

Tulajdonképpen nincs igazi nyomozás, nincsenek izgalmas események sem. Ez a könyv inkább érzelmekről és hangulatokról szól, a 93 éves öregemberről, aki kétségbeesetten bányássza elő életének emlékmorzsáit.

A szerző váltogatja a regény helyszíneit és idősíkjait, hol 1947-et írunk, hol visszaugrunk 1912-be. Az üvegharmonika története a régebbi múltban kezdődik, Londonban. Egy kétségek között vergődő férj, Mr. Keller keresi fel a nagy detektívet. Felesége különös viselkedése miatt aggódik, mert az asszony hol üvegharmonikán játszik vég nélkül, zeneórákat vesz, hol pedig eltűnik, s ez teszi gyanakvóvá a férfit. (Az üvegharmonika asztalszerű szerkezetben tengelyen rögzített, egymásba illeszkedő, növekvő méretű, hangolt üvegkúpok sorozata. A tengelyt pedállal forgatják, a forgó kúpok megnedvesített felülete ujjheggyel érintve éteri hangot ad.)

Holmes szokása ellenére elvállalja ezt a „köznapi nyomozást”, amiben közrejátszik, hogy a férj átadja neki az asszony fényképét, amely szokatlanul mély hatást gyakorol a detektívre. Nem hangzik el, de beleszeret a képen megörökített nőbe. A hölgyről azonban kiderül, hogy nem zeneórákat hallgat, hanem egy botanikus kertbejár titkos útjain, a csendet élvezi magányosan. Ráadásul később egy száguldó mozdony elé sétál, a maga választotta halálba. Az ügynek voltaképpen nincs megoldása, Holmes arra gyanakszik, hogy Mrs. Keller pszichés problémákkal küzdött.

A második világháborút követő években Holmes visszavonultan él Angliában, Sussexben, s öreguras szenvedéllyel méhészkedik. Egy ugyancsak a méhészet iránt elkötelezett japán úr – Umezaki – meghívására mégis ellátogat Japánba. Megismerkedik az ottani, háború utáni nyomorúsággal, és világossá válik, hogy Umezaki valódi szándéka az volt, hogy információt próbáljon szerezni ismeretlen sorsú apjáról – diplomata, külügyminiszter volt –, akit a detektív nem is ismert. Holmes megnyugtatásképpen történetet talál ki, mely szerint az apa titkos feladatot látott el a déltengeri szigetek pacifikálása és Britanniához csatolása céljából.

Sir Ian McKellen mint Holmes, Bill Condon 2015-ös filmváltozatában

Ian McKellen mint Holmes, Bill Condon 2015-ös filmváltozatában

A lassan csordogáló történet távol áll a Conan Doyle-novellák, kisregények vibráló izgalmától, ez az ember már egyáltalán nem emlékeztet régi énjére. Hacsak abban nem, hogy Holmes világának középpontja ő maga volt – a többiek csak elméjének katalizátorai. Amikor visszatér Sussexbe, egyetlen barátja marad, házvezetőnőjének érdeklődő kamasz fia, aki mérhetetlenül tiszteli őt. Holmes öccse, Mycroft már elhunyt, ahogy kalandjainak hű társa, nyomozásainak megörökítője, dr. Watson is. Az egykori detektív ezt a fiút is elveszíti egy tragikus darázs­támadásban, és teljesen magányos lesz az utolsó lapokra. „Soha még nem éreztem magamban ilyen felfoghatatlan ürességet, … és kezdtem megérteni, mennyire egyedül vagyok én ezen a Földön.” Ebben az elesettségben – emberien és művészien – szeretteti meg Cullin a két botjával sántikáló, magányos detektívet.

A fordító, Széky János kézen fogva vezeti az olvasót a könyv fájdalmas, alkonyias hangulatába. Mitch Cullin különös, szokatlan műve mégis szerethető, éppen e sajátos atmoszféra és a legbelső érzelmek őszinte és művészi ábrázolása miatt.

A könyv magyar címe sajnos semmitmondó, habár a főhős személyéhez visz közel, és a 2015-ös filmváltozatnak is ez lett a címe. Igaz viszont, hogy az eredeti angol cím (A slight trick of the mind – Az elme apró játéka) Conan Doyle/Holmes egy kedvelt fordulatát idézi fel, csakhogy a hazai fordításokban ez nem vált szállóigévé, mint a brit kultúrában.

Mitch Cullin

Mitch Cullin

Mitch Cullin: Mr. Holmes
Agave Könyvek, Budapest, 2016
240 oldal, teljes bolti ár 3380 Ft
Kedvezményes webshop ár 3211 Ft
ISBN 978 615 552 2291

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1947-et írunk. A 93. életévében járó, régóta visszavonult Sherlock Holmes egy parasztházban él a távoli Sussexben házvezetőnőjével és annak serdülő fiával. Mindennapjaiban méhészkedik, naplót vezet és elméje gyengülése ellen hadakozik.

Holmes nem sejti, hogy élete alkonyán még egy eset vár rá. Egy eset, melynek megoldásához vissza kell tekintenie a múltba, ahol válaszokra lelhet olyan kérdésekre is, amiket még sosem tett fel magának. Válaszokra az életről, szerelemről és az elme képességeinek határáról.

Mitch Cullin csodálatos története a feledés elleni küzdelemről lenyűgözte a kritikusokat, a kötetből Bill Condon rendezésében és Ian McKellen főszereplésével nagy sikerű film is készült (Mr. Holmes, 2015).